Η εταιρεία θα φυτέψει 1.600 δέντρα σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Αντιστοιχούν σε 187.200 κιλά οξυγόνου ετησίως και απορρόφηση 35.200 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.
Η κρίση της COVID-19 μετατόπισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στον τομέα της υγείας και έδειξε, με τον πιο εμφατικό τρόπο, πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος απέναντι σε παγκόσμιες απειλές, όπως μία πανδημία. Ταυτόχρονα αποτέλεσε και ένα σήμα κινδύνου για την ανθρωπότητα και τη σχέση της με το περιβάλλον. Μια σχέση που δοκιμάζεται από βαριά «υποκείμενα νοσήματα», συνέπεια μιας συνολικής περιβαλλοντικής κρίσης.
Ολοένα και περισσότερο, σήμερα, αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε υγιέστερες πόλεις, καθαρότερο αέρα και ένα περιβάλλον που συμβάλλει στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων και δημιουργεί βιώσιμες κοινότητες. Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος διαπιστώνει ότι οι πράσινες αστικές περιοχές αυξάνουν την ανθεκτικότητα των πόλεων, διατηρώντας την ευημερία στους πληθυσμούς, ενώ, παράλληλα, επιτρέπουν τη φυσική απόσταση μεταξύ των ανθρώπων. Αντίθετα, τα διαταραγμένα οικοσυστήματα είναι πιο ευάλωτα και έχουν περιορισμένη μόνο ικανότητα να αντιμετωπίζουν ακραία συμβάντα και νέες νόσους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ασιατική θυμοσοφία που υποστηρίζει ότι «η καλύτερη χρονική στιγμή να φυτέψεις ένα δέντρο είναι 20 χρόνια πριν, η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι τώρα», γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Στην προσπάθεια για ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και μια αειφόρο και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις δεν μπορεί παρά να έχουν κομβικό ρόλο.
Ορισμένες ελληνικές εταιρείες έχουν πλήρως αντιληφθεί αυτό τον ρόλο. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αποτελεί η SUNLIGHT, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Με οδηγό τις αξίες της και έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, η SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
1.600 δέντρα -187.200 κιλά οξυγόνου ετησίως
Η SUNLIGHT, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Green Mission, δεσμεύεται να προσφέρει δύο δέντρα προς φύτευση για κάθε έναν τόνο μπαταριών που ανακυκλώνει στη μονάδα της Κομοτηνής. Υπολογίζεται ότι για 800 τόνους μπαταριών, που συλλέγει και ανακυκλώνει κάθε χρόνο μέσω του προγράμματος Green Mission, ο οργανισμός και οι άνθρωποι της εταιρείας θα φυτέψουν τουλάχιστον 1.600 δέντρα. Δέντρα που αντιστοιχούν σε περίπου 187.200 κιλά οξυγόνου ετησίως και απορρόφηση 35.200 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
1.600 δέντρα σε Ξάνθη και Κομοτηνή φυτεύει η Sunlight
Οι δενδροφυτεύσεις θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2021 και την άνοιξη του 2022 σε όλη την Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Έρχονται, δε, να ενισχύσουν τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί η εταιρεία με την τοπική κοινωνία, μέσα από τις δύο παραγωγικές της μονάδες σε αυτές τις περιοχές.
Η εταιρεία, μέσω της περιβαλλοντικής της πρωτοβουλίας Green Mission, ανανεώνει και εμπλουτίζει διαρκώς τις περιβαλλοντικές της δράσεις. Αποδεικνύει έτσι έμπρακτα την προσήλωσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Αειφόρος και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη
Το Green Mission είναι μία περιβαλλοντική πρωτοβουλία δεκάδων επιχειρήσεων, από διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, φορείς και οργανισμούς, που έχουν ως κοινό όραμα να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα μέλη του δεσμεύονται για τη σωστή ανακύκλωση του αποβλήτου μπαταρίας μολύβδου–οξέως, η οποία μπορεί να φθάσει σε ποσοστό το 95%, με την τεχνολογία αιχμής που είναι σήμερα διαθέσιμη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η SUNLIGHT συνεργάζεται με τον παγκόσμιο Μη-Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό «we4all», που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει έμπρακτα τον πλανήτη και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους.
Από το 2015 που λειτουργεί η μονάδα ανακύκλωσης Sunlight Recycling έως και σήμερα, η SUNLIGHT έχει συλλέξει και ανακυκλώσει περισσότερους από 108.000 τόνους παλαιών μπαταριών και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών, στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη, μέσω του νέου υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου λιθίου, τη μελέτη για την ανακύκλωση μπαταριών και την ελαχιστοποίηση των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων λιθίου.