Χρόνια και χρόνια περίμενε και κτύπαγε πόρτες ο Αλιευτικός Συναιτερισμός Βιστωνίδας, για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έτρεχαν και θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις που εδώ και 50 χρόνια σχεδόν δεν έχει γίνει τίποτα.
Πολλές φορές ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Γκίλης μιλούσε στα ΜΜΕ και σχεδόν εκλιπαρούσε κάποιον φορέα της Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν αίτηση, βάσει των προτάσεων που θα έκανε ο Συνεταιρισμός την πρόταση στο τρέχον πρόγραμμα της ΕΕ που στόχευε στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση των υποδομών, μάταια όμως…αν και το πρόγραμμα έπαιρνα κάποιες παρατάσεις…Δεν υπήρχε ανταπόκριση, ή κατάλληλη διαχείριση από κατάλληλα άτομα…
Μέχρι που έφτασε η ώρα της ανάληψης των καθηκόντων Αλιευτικής Πολιτικής από τον Ανδρέα Καραγιώργη.
Ο κ. Καραγιώργης είχε συχνές επαφές με τους αλιείς όπου του εξέθεσαν την κατάστασή τους, σε σχέση και με τα αλιευτικά προϊόντα που παράγουν, χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση, σήμανση, αλλά και με τις υπάρχουσες υποδομές που μετρούν ολόκληρες δεκαετίες χωρίς την παραμικρή παρέμβαση. «Φωνάζουμε, αλλά δεν μας ακούει κανείς. Μπορεί να ανήκουμε στον πρωτογενή τομέα, αλλά η αλιεία δεν έχει την στήριξη που πρέπει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που βρέχεται από παντού από θάλασσα…Οι αγρότες παίρνουν αποζημιώσεις ΕΜΕΙΣ;». Τα λόγια αυτά είναι η μόνιμη επωδός αυτών των ανθρώπων, ως προς το κρατικό ενδιαφέρον.
«Εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε με προτάσεις, αλλά δεν μπορούμε να υποβάλλουμε φάκελο. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Περιφέρεια. Έχουμε ξεκινήσει με τον κ. Καραγιώργη την επεξεργασία προτάσεων, για την αναβάθμιση των υποδομών της Βιστωνίδας, του εκχειλιστήρα και τον καθαρισμό της εισόδου στο σημείο Λαγός. Υπάρχει κίνδυνος και για πλημμυρικά φαινόμενα στον οικισμό του πόρτο Λάγος.Έχουμε προτάσεις και για συσκευαστήρια, καπνιστήρια και αλιευτικό τουρισμό. Αυτό που θέλω να πω προς την Πολιτεία είναι πως οπωσδήποτε θα πρέπει να δημιουργήσει θέση Υφυπουργού Αλιευτικής Πολιτικής, για την δρομολόγηση λύσεων και ανάπτυξης στον τομέα της Αλιείας», είπε ο κ. Γκίλης.
Αναγκαία κρίνεται και η αποκατάσταση του στομίου της λιμνοθάλασσας του Λαγού, καθώς εδώ και χρόνια αυτό έχει επιχωματωθεί από φερτά υλικά με αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί η αλιευτική παραγωγή της εν λόγω λιμνοθάλασσας αλλά και έχει συντελεστεί τεράστιας κλίμακας περιβαλλοντική υποβάθμισή της τονίζει ο δραστήριος πρόεδρος που έχει θέσει το θέμα πολλές φορές τόσο στο αρμόδιο υπουργείο όσο και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο έργα προϋπολογισμού περίπου 1.500.000 ευρώ διαθέτουν πλήρη περιβαλλοντική ωριμότητα και έχουν τεθεί από τον Φορέα Διαχείρισης σε πρώτη προτεραιότητα.
Μόλις ενημερώθηκε ο κ. Καραγιώργης πως υπάρχει πρόγραμμα από το Ταμείο Κοινωνικής και Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμέσως έκανε ενέργειες με το αρμόδιο υπουργείο, για να μπορέσει να ετοιμασθεί ο φάκελος με όλα τα έγγραφα και τα τεκμηριωμένα στοιχεία, για την διεκδίκηση χρηματικού ποσού ικανού να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Η τελευταία παράταση που είχε δοθεί -λόγω κορονοϊού- ήταν μέχρι τις 31/12/2020, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η νεότερη ενημέρωση, σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, σε ότι αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών όλων των λιμνοθαλασσών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, -πλην Ισμαρίδας, λόγω του ότι είναι λίμνη και θα ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα-, τέλος του χρόνου θα γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος. Πρόκειται για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και χρόνια έβγαζαν κραυγή αγωνίας οι Αλιείς των Λιμνοθαλασσών της Ροδόπης και όχι μόνο, για τον φορέα του Δημοσίου που θα έπρεπε να υποβάλλει πρόταση ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις στις Λιμνοθάλασσες, οι οποίες έχουν να γίνουν εδώ και 67 χρόνια!
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 19,5 εκ ευρώ, ίσως και κάτι παραπάνω, από το ΕΣΠΑ με χρόνο υλοποίησης το 2023.
Σε συνέχεια των επαφών του ο κ. Καραγιώργης στάθηκε στην εξασφάλιση δύο επι πλέον σημάτων για την πιστοποίηση των αλιευτικών προϊόντων της περιοχής. Το πρώτο σήμα αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες και το δεύτερο τις λιμνοθάλασσες. Σημειωτέον ότι τα αλιευτικά είδη της λιμνοθάλασσες, θεωρούνται «άγρια ψάρια» καθώς δεν ταΐζονται, άρα είναι διαφορετικής εμπορικής αξίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.
«Σε δύο μήνες θα περάσουν τα σήματα από την αρμόδια επιτροπή και τέλος του χρόνου, θα έχουν την δυνατότητα οι αλιείς μας να συμμετέχουν ενεργά με πιστοποιημένα αλιευτικά είδη σε εκθέσεις του εξωτερικού, έχοντας πλέον ως δυναμικό εργαλείο, την ταυτότητα της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων του», τόνισε ο κ. Καραγιώργης.
Α. Καραγιώργης: Οστρακοκαλλιέργεια μια ευοίωνη προοπτική για τη Ροδόπη και όχι μόνο
Πολύ καλά τα νέα για τον τομέα της αλιείας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στον τομέα της αποζημίωσης για τον covid-19, την αναβάθμιση των υποδομών και την προοπτική οστρακοκαλλιέργειας ειδικά στη Ροδόπη.
Πιο συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Καραγιώργης, στάθηκε στο θέμα της αποζημίωσης όσων εργάζονται στις λιμνοθάλασσες και μάλιστα οριζόντια, όλοι δηλαδή θα πάρουν ισόποσα ποσά και όχι διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή.
«Αυτό που απομένει είναι να βρεθεί ο τρόπος πληρωμής. Οι οστρακοκαλλιέργειες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καταστράφηκαν ολοσχερώς όπως και ο γόνος. Καταθέσαμε την πρόταση να γίνει ένας οστρακογεννητικός σταθμός για την παραγωγή γόνου και όχι μόνο για τα όστρακα. Οπότε τίθενται βάσεις για την εξασφάλιση του γόνου και να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να γίνει αγορά», δήλωσε ο κ. Καραγιώργης.
Τέλος αναφερόμενος σε ένα νέο ραντεβού με τον νέο αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, για την χωροθέτηση χώρων στη θάλασσα, για την πολύ ευοίωνη προοπτική ειδικά στην Ροδόπη, για την προώθηση των οστρακοκαλλιεργειών.
«Το θέμα το τρέχει δυνατά και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης και σύμφωνα με μελέτες που έχουμε στα χέρια μας, δείχνουν πως οι λιμνοθάλασσες της Ροδόπης λόγω των υλικών που κατεβάζουν τα ποτάμια, παρουσιάζουν εξαιρετικές συνθήκες ανάπτυξης των οστρακοκαλλιεργειών, με την αξιοποίηση και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι μια νέα προοπτική που ανοίγεται στη Ροδόπη, καθώς ξυπνάει μια κοιμισμένη δύναμη-χρυσάφι για την περιοχή μας με την ώθηση των οστρακοκαλλιεργειών. Υπόψιν πως αυτές οι χωροθετήσεις θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2012. Σε μια πρώτη τηλεφωνική επαφή που είχα με τον κ. Κεδίκογλου, φάνηκε θετικός», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Καραγιώργης.