Ο κρύος καιρός επηρεάζει πολλά περισσότερα από την ένδυση και τη θέρμανση του σπιτιού. Ο οργανισμός μας υφίσταται αλλαγές στα επίπεδα της ενεργητικότητας και τον μεταβολισμό του, ενώ αλλάζουν και οι διατροφικές προτιμήσεις μας. Ωστόσο τα τρόφιμα που πρέπει να τρώμε τον χειμώνα, δεν είναι πάντοτε αυτά που νομίζουμε.
«Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν στο κρύο μειώνοντας τη γυμναστική και αναζητώντας τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, σε μια προσπάθεια να νιώσουν ζεστασιά», λέει η αμερικανίδα διαιτολόγος Maxine Smith. «Όπως όμως δεν πρέπει να περνάμε το καλοκαίρι τρώγοντας παγωτά, έτσι δεν πρέπει να βγάζουμε τον χειμώνα αγκαλιά με μια ζεστή σοκολάτα και πίτσες».
«Οι σποραδικές διατροφικές ατασθαλίες τους κρύους μήνες του χειμώνα δεν δημιουργούν πρόβλημα. Οι καθημερινές, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», συνηγορεί η διατροφολόγος Sally Wisbey, από το Λονδίνο.
Όπως εξηγεί, και το χειμώνα η βάση της διατροφής μας πρέπει να είναι υγιεινά τρόφιμα. Είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του οργανισμού ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει (και) τις χειμερινές λοιμώξεις. Να λοιπόν ποια τρόφιμα χρειαζόμαστε:
Χυλός βρώμης
Το πόριτζ (χυλός βρώμης) είναι ιδανικό για πρωινό. Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς και σε διαλυτές φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες για την υγεία του εντέρου και της καρδιά. Επιπλέον, παρέχουν σταθερό κορεσμό της πείνας. Να τρώτε τον χυλό για πρωινό, προσθέτοντας λίγους ξηρούς καρπούς ή/και φρούτα εποχής (π.χ. μήλα, αχλάδια, κράνμπερι).
Ριζώδη λαχανικά
Παντζάρια, καρότα και γογγύλια είναι ό,τι πρέπει για τον χειμώνα. Φτιάξτε μια σαλάτα με ωμά καρότα για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με επαρκή ποσότητα βήτα-καροτίνης (ή β-καροτένιο). Ή βράστε παντζάρια και γογγύλια για τις βιταμίνες C και Α που περιέχουν.
Το βήτα-καρωτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύει τη μνήμη και τους πνεύμονες καθώς μεγαλώνουμε. Προσοχή, όμως, να μην το παρακάνετε, ειδάλλως θα έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Όσον αφορά την βιταμίνη C, τονώνει το ανοσοποιητικό και ασκεί αντιοξειδωτική δράση.
Σούπες
Οι σούπες είναι το ιδανικό τρόφιμο για τον χειμώνα. Αρκεί να μην τους βάζετε πολύ αλάτι, κρέμα γάλακτος ή κρέας. Να προτιμάτε τις σούπες λαχανικών, με ή χωρίς κοτόπουλο. Να τους προσθέτετε λίγο ρύζι ή να τις σερβίρετε μαζί με παξιμάδι ή κράκερ ολικής αλέσεως. Με αυτό τον τρόπο θα τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με υγρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Ψάρια
Τα ψάρια όπως ο σολομός και ο μπακαλιάρος, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β12. Αυτή συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της κόπωσης. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια περιέχουν και άφθονη βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για γερό ανοσοποιητικό. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε τα σε ψαρόσουπα με λαχανικά.
Μπρόκολο, κουνουπίδι
Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, είναι πλούσια σε βιταμίνη C που τονώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκα, αγοράστε κατεψυγμένα. Είναι εξίσου θρεπτικά, λένε οι ειδικοί.
Φακές
Τα όσπρια είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα για τον χειμώνα, ιδίως σε μορφή σούπας. Ειδικά οι φακές είναι πλούσιες σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για καλή αιμοποίηση και γερό ανοσοποιητικό. Να τις μαγειρεύετε με ντομάτα, για έξτρα βιταμίνη C, και να τις σερβίρετε με λίγο ξύδι ή λεμόνι. Η βιταμίνη C βοηθεί τον οργανισμό να απορροφά τον σίδηρο από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.
iatropedia.gr