Της Βίκυς Καλοφωτιά
vkal@naftemporiki.gr
Πλέον μας έχει γίνει συνήθεια το τρίπτυχο της… μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού εποχής: Απόσταση, ατομική υγιεινή και προστατευτικές μάσκες. Η πολυαναμενόμενη «νέα κανονικότητα» είναι εδώ, η καθημερινή ζωή στη σκιά του Covid-19 τείνει -δυστυχώς- να γίνει κάτι το… φυσιολογικό.
Παρ’όλα αυτά, η συνήθεια πολλές φορές μας κάνει απρόσεκτους και χωρίς να το καταλάβει κανείς, αρχίζει σταδιακά και αμελεί την παραπάνω «Αγία Τριάδα» με συνέπειες, που μόνο θετικές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Πόλεις, όπως το Παρίσι ή η Μασσαλία αλλά και ολόκληρες χώρες, όπως η Ισπανία έχουν ήδη ανακηρυχθεί περιοχές κινδύνου, ενώ η πολύπαθη και σκληρά χτυπημένη από τον κορωνοϊό Ιταλία εφαρμόζει πια την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους χώρους και κλείνει ξανά τις ντίσκο και τα νυχτερινά κέντρα, σε μια προσπάθεια περαιτέρω εξάπλωσής του.
Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) στη Γερμανία, επανέλαβε μια παλιά «συνταγή» αναφορικά με τον συνιστώμενο και πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, που φαίνεται ότι συνέβαλε και στο παρελθόν -κατά τη διάρκεια του καθολικού lockdown- την άνοιξη. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές: «Οι συγκεντρώσεις ανθρώπων -ειδικά σε εσωτερικούς χώρους- πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο και οι γιορτές πρέπει να περιορίζονται μόνο μεταξύ στενών μελών της οικογένειας και ελάχιστων κοντινών φίλων».
Ο λόγος που αυτό το μέτρο καθίσταται αναγκαίο, είναι διότι εκτός από την προσβολή από λοιμώξεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, εντός μικρότερων εστιών σε εθνικό επίπεδο μέσω εορτασμών, πάρτι, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, συνάθροιση σε χώρους εργασίας, όπως επίσης και σε κοινότητες ή εγκαταστάσεις υγείας.
Αν κάτι μας έχει διδάξει ο επικίνδυνος ιός μέχρι στιγμής, είναι το ότι η γνώση γύρω από αυτόν, η οποία ήταν ακόμη εντελώς άγνωστη στις αρχές του 2020, αναπτύσσεται συνεχώς μέσω της εμπειρίας και των νέων δεδομένων. Σύμφωνα με ισχυρισμούς ορισμένων επιστημόνων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενδέχεται ο καθαρός αέρας και το φως του ήλιου να έχουν συμβάλει ως έναν βαθμό στην καταπολέμησή του.
Παράλληλα, εκτός από την ελπίδα για την ανακάλυψη του ενδεδειγμένου εμβολίου, ως απόρροια του αυξανόμενου αριθμού νέων κρουσμάτων σχεδόν παντού στην Ευρώπη, πλησιάζοντας στο τέλος της περιόδου των διακοπών και των επερχόμενων χαμηλότερων θερμοκρασιών το φθινόπωρο και το χειμώνα, απαιτούνται νέες στρατηγικές που θα είναι λειτουργικές, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Πόσο αξιόπιστα είναι τα νέα τεστ ανίχνευσης του Covid-19
Σε ό,τι έχει να κάνει με το παραπάνω τρίπτυχο προστασίας, έρχεται να προστεθεί άλλος ένας βασικός πυλώνας σε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια είδους «ασπίδα» προστασίας και αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το να γίνονται πολλά και συνεχή τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, κυρίως σε εργαστηριακές συνθήκες, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ο ιδανικός συνδυασμός που θα οδηγήσει στην παρασκευή ενός εμβολίου, το οποίο θα είναι ισχυρό απέναντί του και θα τον κρατάει μακριά από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέχρι αυτήν τη στιγμή, το φάσμα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι αρκετά ευρύ και κυμαίνεται από χρονοβόρες, δαπανηρές και αρκετά εξειδικευμένες δοκιμές για ιικό υλικό από επιχρίσματα λαιμού έως εξετάσεις αίματος και συλλογή αντισωμάτων από ανθρώπους που νόσησαν από τον εν λόγω ιό και διάφορες λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού.
Τώρα πια, υπάρχουν στη Γερμανία επίσης και οι λεγόμενες «ταχείες δοκιμές» που είναι όμως λιγότερο αξιόπιστες, δεν χρηματοδοτούνται σχεδόν καθόλου και δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.
Πρέπει να υποβληθεί σε τεστ ο καθένας μας;
Ο ιολόγος Christian Drosten προτείνει να επικεντρωθεί η παρακολούθηση των θετικών αποτελεσμάτων ταξινομώντας τα κρούσματα σε ομάδες ανάλογα με το πού και πώς κινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα πριν από τη θετική διάγνωση του τεστ και αναλόγως να πορευτεί η σχετική έρευνα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει διαβάθμιση στο πόσους άλλους ανθρώπους ενδέχεται να μολύνει ένα άτομο που είναι φορέας του Covid-19. Για την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει σαφής εικόνα των λοιμώξεων του συμπλέγματος, στις οποίες ένα μολυσμένο άτομο, ενεργώντας ως βασικός «διασκορπιστής», μολύνει πολλά άλλα άτομα και έτσι ενδέχεται να ενεργοποιήσει νέες αλυσίδες μόλυνσης.
Ο C. Drosten επιθυμεί να ορίσει τέτοιες συστάδες ατόμων με βάση το παράδειγμα της Ιαπωνίας: τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ένα μολυσμένο άτομο -για παράδειγμα στην εργασία σε γραφείο, σε μια οικογενειακή γιορτή ή στην σχολική τάξη- θα πρέπει να απομονωθούν αμέσως στο σπίτι για μια περίοδο πέντε ημερών, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των σχετικών τεστ.
Κάτι τέτοιο θα ήταν νομικά εφικτό, καθώς οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας θα πληρούσαν τις προστατευτικές τους υποχρεώσεις για τη ζωή και την υγεία, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη, νομική δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Patrick Larscheid, ιατρός του Τμήματος Υγείας του Reinickendorf, δήλωσε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η πρακτική προσέγγιση «δεν θα αλλάξει καθόλου προς το παρόν» διότι «θεωρητικά, είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε “σούπερ διασκορπιστές”. Στην πράξη, όμως όχι».
Ο καθαρός αέρας πιο αποτελεσματικός από τη χρήση προστατευτικής μάσκας;
Ο καθαρός και φρέσκος αέρας φαίνεται ότι σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα είναι επί του παρόντος η πιο ρεαλιστική λύση για χώρους εργασίας και εκδηλώσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και αίθουσες διδασκαλίας. «Ο αερισμός είναι κάτι παραπάνω από μια μάσκα», δήλωσε ο επιδημιολόγος Karl Lauterbach στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο “ZDF”, καθώς όπως ο ίδιος ισχυρίζεται «τα μολυσματικά εκπνεόμενα αερολύματα στον αέρα του δωματίου πρέπει να αναμειγνύονται με καθαρό αέρα το συντομότερο δυνατό».
Με λίγα λόγια, φρέσκος αέρας, μάσκα, τήρηση αποστάσεων και συνιστώμενων κανόνων υγιεινής και… όποιος αντέξει. Μέχρι πότε; Άγνωστο. Αυτό, όμως που είναι ήδη γνωστό και αδιαπραγμάτευτο δεν παύει να είναι η ατομική και δημόσια υγεία και η περιφρούρησή της ως «κόρη οφθαλμού».
Εν αναμονή του πολυπόθητου -και κατάλληλου- εμβολίου…
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Der Tagesspiegel, ZDF, express.de