Ο ιδρυτής της Coffeeexpert και… coffee expert, Παναγιώτης Νίκας, μας δείχνει τα μυστικά του σωστού ελληνικού, τώρα που ταιριάζει απόλυτα στην εποχή.
Θεωρητικά, ο ελληνικός καφές είναι ο πιο εύκολος καφές που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι. Υπάρχουν, όμως, αρκετές «παγίδες» και λάθη τα οποία κάνουμε κατά την παρασκευή του, συχνά χωρίς να το γνωρίζουμε.
Καταρχάς, πρέπει να αποθηκεύετε σωστά τον καφέ σας, όχι στο ψυγείο, αλλά στη συσκευασία που τον έχετε αγοράσει, κλείνοντάς την όσο πιο καλά μπορείτε αφαιρώντας το οξυγόνο και τοποθετώντας την σε ένα ντουλάπι. Δεν χρειάζεται να τον μεταφέρετε σε κάποιο αεροστεγές μπολ, καθώς εκεί εισέρχεται οξυγόνο, που στην επαφή του με τον καφέ επιδρά στα έλαιά του και τα κάνει πτητικά, με αποτέλεσμα να «δραπετεύει» γεύση μέσω των αρωμάτων του.
Ένα σημαντικό λάθος στην παρασκευή του καφέ σας, είναι το νερό που χρησιμοποιείτε. Το νερό της βρύσης μπορεί να είναι υπερχλωριωμένο, αλλοιώνοντας τη γεύση του καφέ. Η καλύτερη λύση είναι το φιλτραρισμένο νερό, είτε από φίλτρο νερού, είτε από ανάλογες συσκευές, πάντα σε θερμοκρασία δωματίου.
Όσον αφορά την ποσότητα καφέ που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε μια μεζούρα, ιδανικά 7 γραμμαρίων, κι όχι συμβατικά κουτάλια, με τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε ακριβώς την ποσότητα καφέ.
Θυμηθείτε, επίσης, να προμηθευτείτε και αναδευτήρα ελληνικού καφέ, καθώς το κουτάλι δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να ανακατέψουμε τον καφέ μας μέσα στο μπρίκι. Εναλλακτικά, ένα πιρούνι θα κάνει σίγουρα καλύτερη δουλειά από το κουτάλι.
Σημαντικό είναι να μετράτε και τις ποσότητες που χρησιμοποιείτε, καθώς η ακρίβεια είναι σημαντική σε ένα καλό αποτέλεσμα καφέ και να γνωρίζετε τη χωρητικότητα του φλιτζανιού που θα χρησιμοποιήσετε.
Για τον διπλό ελληνικό θα χρειαστείτε δύο καλά γεμάτες μεζούρες, τις οποίες θα ρίξετε στο μπρίκι με το νερό και θα ανακατέψετε καλά, πριν αρχίσετε να τον βράζετε.
Όταν ο καφές αρχίζει να γυρίζει στα άκρα, έχει ήδη πολλή ένταση και θεωρείται «μερακλίδικος». Μπορείτε, ωστόσο, σε αυτό το σημείο να σηκώσετε το μπρίκι σας, να το χτυπήσετε δυο φορές και να το ξαναβάλετε στο μάτι μέχρι να κάνει δεύτερο φούσκωμα.
Τέλος, στο σερβίρισμα προσπαθήστε να κάνετε μικρά λακτίσματα ώστε να μην χάσετε γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ σας.
Δείτε όλη τη διαδικασία με τον ειδικό εδώ.
πηγή: clickatlife.g