Την πορεία εκτέλεσης των εργασιών για την επέκταση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα επιθεώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Έβρο και τη Σαμοθράκη.
«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστο Μέτσιο, ο οποίος από τις Φέρες τον ενημέρωση αναλυτικά για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών.
Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, ενώ εκτίμησε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα έρθει και τότε στον Έβρο για να το εγκαινιάσει ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, αναφέρθηκε στη επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Μάρτιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία προστατεύουν αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τα σύνορα της Ελλάδας, τα οποία είναι σύνορα της Ε.Ε.
Το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και βουλευτές του νομού.
Αξιζει να σημειωθεί ότι το πρωί, και εν όψει της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στον Έβρο, κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι η κατασκευή του νέου φράχτη, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παράνομη είσοδο στη χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει και στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών κοντά στον ποταμό Έβρο.
Προσλήψεις συνοριοφύλακων
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων έλαβαν χώρα τον περασμένιο Μάρτιο στα σύνορα. “Μας κάνατε να νιώθουμε ασφαλείς και υπερήφανοι” δήλωσε, χαρακτηριστικά, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είχε διάλογο με τον εκπρόσωπο των συνοριοφυλάκων. «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη της πολιτείας σ’ αυτό το δύσκολο έργο που ήδη εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Χαρέλας.
Ειδική μνεία έγινε και στην πρόσληψη 400 νέων συνοριοφύλακων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην περιοχή του Έβρο. «Για τις νέες προσλήψεις συναδέλφων μετά από 18 χρόνια. Είναι πραγματικά μεγάλη στήριξη για εμάς» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων. «Ήταν μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον γιο του, Κωνσταντίνο, ο οποίος αυτή την στιγμή υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη. Διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι θα παραμείνει στον Έβρο μέχρι να πάρει το απολυτήριό του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των 400 μόνιμων συνοριοφύλακων στον Έβρο, ακόμη 800 θα τοποθετηθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ακόμη 480 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη
Η δημιουργία του νέου τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στον Έβρο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει με επάρκεια τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.
Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.
Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού. Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.
Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.
naftemporiki.gr