Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής». Δεδομένων των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σχετικά με τον αριθμό συμμετεχόντων με φυσική παρουσία (80 άτομα), εξαιτίας του COVID-19, οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν διά ζώσης και σε ζωντανη μετάδοση (διαδικτυακά), άγγιξαν τα 685 άτομα, όπως παρουσίασε κατά την τελετή λήξης ο Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής Νικόλαος Νικολέττος.
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης, μέλη της πρυτανικής αρχής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων o Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Μιχαήλ Πιτιακούδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Πλούμης Πασαδάκης, ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Ρούφος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως – Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, Άνθιμος.
Το Συνέδριο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και η Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την Αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Πρόεδροι του Συνεδρίου, ήτανο Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Νικόλαος Νικολέττος και ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Γένεσις» Αθηνών και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Dr. Κωνσταντίνος Πάντος.
Οι εξελίξεις στην υποειδικότητα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ραγδαίες και λόγω της συσσώρευσης νέων επιστημονικών δεδομένων καθίσταται επιτακτική η συνεχής ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας που έρχονται σε επαφή με τα προβλήματα της υπογονιμότητας.
Το Συνέδριο συνέβαλε στην ενημέρωση και εκπαίδευση των ειδικευομένων και ειδικώνμαιευτήρων γυναικολόγων, εμβρυολόγων, βιολόγων, μαιών – μαιευτών, ουρολόγων, νομικών, νοσηλευτών, φοιτητών και του ευρύτερου κοινού στα νεότερα δεδομένα στο πεδίο της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων.
Η θεματολογία περιείχε μεταξύ άλλων, νομικούς και ηθικούς προβληματισμούς που σχετίζονται με την εφαρμογή των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς και τη χρήση του αναπαραγωγικού τουρισμού και γενικώς του τουρισμού υγείας ως εργαλείου ανάπτυξης της χώρας.