ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτος σε πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικής ο Σπ. Τερλεμές

Είναι μόλις 16 ετών από την Κομοτηνή, είναι μαθητής της δευτέρας Λυκείου στο ιδιωτικό Σχολείο ΑΞΙΟΝ Ξάνθης, λατρεύει τη Φυσική και τα μαθηματικά έχει ένα πολύ βαρύ βιογραφικό με επιτυχίες, διακρίσεις, συγγράμματα, θέλει να σπουδάσει στο εξωτερικό, αλλά δεν αποκλείει την επιστροφή του στην Ελλάδα για να ανοίξει τους ορίζοντες της χώρας που γεννήθηκε, σύμφωνα με συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Είναι τηλεθεατής και ακροατής των προγραμμάτων της ΕΡΤ. Λέγεται Σπύρος Τερλεμές και είναι ένα «άστρο» γνώσης, που λάμπει και θα λάμψει και στο μέλλον.

Ειδικότερα:
Συμμετέχει σε διαγωνισμούς Φυσικής-Μαθηματικών, επιστημονικά συνέδρια, διεθνείς δράσεις, συγγράφει πανεπιστημιακές εργασίες, δημοσιεύει εργασίες σε επιστημονικούς ιστότοπους, ασχολείται με την διδακτική της Φυσικής. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής και ο Σπύρος κατετάγη 1ος σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς Φυσικής παγκοσμίως, την Βαλκανική Ολυμπιάδα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 10 χώρες.
Η σημαντικότητα και το κύρος της Βαλκανικής Ολυμπιάδας είναι τέτοια, που αν μαθητής καταφέρει να πάρει μετάλλιο σε αυτή, (σύμφωνα με το άρθρο 50 περί ρυθμίσεων για την ανώτατη εκπαίδευση) τότε εισάγεται καθ’ υπέρβαση σε όποια σχολή περιέχει το μάθημα της Φυσικής (ακόμα δηλαδή και στην σχολή της Ιατρικής) χωρίς να χρειαστεί να δώσει καθόλου πανελλήνιες.
Μέσα σε 2 χρόνια ενασχόλησης έχει τελειώσει την ύλη Μαθηματικών και Φυσικής του πανεπιστημίου.
Πρόσφατα η Ένωση Ελλήνων Φυσικών του πρότεινε να παρουσιάσει μια πανεπιστημιακή εργασία μου, υψηλού επιπέδου, στο μεγαλύτερο συνέδριο φυσικής της Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως κορυφαίοι καθηγητές τόσο από την Ελλάδα αλλά και από τον κόσμο ολόκληρο.

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζονταν από επιστήμονες στο CERN και σε άλλα ερευνητικά κέντρα, διακεκριμένους καθηγητές σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α και της Ευρώπης, καθώς και εξαιρετικούς Έλληνες φυσικούς (όπως ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο Ξενοφών Μουσάς, ο Ευστράτιος Θεοδοσίου κ.α). Για πρώτη φορά, επιτρέπεται σε μαθητή να παρουσιάσει πανεπιστημιακή μελέτη, στο κορυφαίο αυτό συνέδριο, δεδομένου του εξειδικευμένου και υψηλού επιπέδου της εργασίας.

Έχει γράψει πάρα πολλά επιστημονικά συγγράμματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι δημοσιευμένα. Έχει βοηθήσει στην συγγραφή βιβλίου, έχει γράψει εργασία με διδάκτορα Φυσικής και έχει ξεκινήσει να γράφει δικό του βιβλίο, που αφορά σε θέμα Μηχανικής Πανεπιστημίου.

Κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι πως βοήθησε στη Φυσική… τον μεγαλύτερο αδελφό του να περάσει φέτος στην Ιατρική του ΑΠΘ, καταφέρνοντας να έχει τον μεγαλύτερο βαθμό στη Θράκη.

ΕΡΤ Κομοτηνής/ΒΜ

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος