Όταν εδώ χτίζαμε πόρτες…
Τεράστιες διαστάσεις πήρε το θέμα με τον πρύτανη στην Αθήνα που του κρέμασαν πινακίδα άγνωστοι, οι οποίοι μάλλον δεν μηνύθηκαν, από το θύμα ουδέν ακούστηκε, αλλά ο σερίφης Χρυσοχοΐδης επικήρυξε τους δράστες, ενώ ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ιδρύσει ειδικό σώμα από αστυνομικούς που θα φυλάει πανεπιστήμια… Θα φορούν, λέει, άλλου είδους στολές, για βαρύ οπλισμό δεν ξέρουμε, ακόμη, αν θα φέρουν, ενώ αν τους ονομάσουν φοιτητονόμους θα δέσει το βύσσινο. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε πρωτόγνωρο, καθώς φαίνεται πως ξεχάστηκε το χτίσιμο πόρτας αντιπρύτανη στην Κομοτηνή πριν από 15 περίπου χρόνια, με έξι φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής να αθωώνονται μερικά χρόνια αργότερα. Και σωστά αθωώθηκαν, καθότι όπως φαίνεται στη φωτογραφία, μια χαρά μηχανικοί θα γινόταν.
Αν είσαι του Harvard ή του LSE…
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ψεκασμένους, ο Μόσιαλος από το Λονδίνο επικρότησε της αναφορά του Μητσοτάκη και ο Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για λάκκους που σκάβει όποιος δεν τηρεί τα μέτρα για τον κορώνα. Α, ο Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε και εθνικισμό της πρόταση για τα 12 μίλια. Ακόμη, η αμετροέπεια δεν χαρακτηρίζεται σύμπτωμα του κορώνα, οπωσδήποτε όμως χαρακτηρίζει πληθώρα ελλήνων πολιτικών. Κυρίως αν έχουν βγάλει Harvard ή London School of Economics. Ο Χρυσοχοΐδης από το …φτωχικό ΑΠΘ πήρε πτυχίο, αλλά ως δικηγόρος που είναι, στα λόγια όλους τους συλλαμβάνει…
Μήπως τους έπεσε το ιντερνέτ;
Καταγγελία από Τοψίδη και Περιφερειακή Σύνθεση κατά Μέτιου και των συμβούλων του, γιατί αποχώρησαν από τις οθόνες όταν υπερψηφίστηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για συζήτηση επί του προγράμματος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων, στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Υποχώρησαν όντως, ή τους έπεσε το ιντερνέτ; Μπορεί και να συνδέθηκαν σε άλλο πρόγραμμα και να συνέχισαν μόνοι τους… Και η συνεδρίαση θεωρείται ολοκληρωθείσα ή πως διακόπηκε; Σε απορίες που μας βάζει ο κορώνα…
Όταν ο Μόσιαλος έκλεινε τα σχολεία
Δευτέρα γράφεται το σχόλιο, από την Πέμπτη θα το διαβάσετε, οπότε δεν είναι και τόσο σίγουρο αν θα έχει μείνει σχολείο ανοιχτό. Αξίζει να θυμηθούμε πως τον περασμένο Μάρτιο και ενώ στην Ελλάδα είχαμε πάρει τα πιο αυστηρά μέτρα για την λειτουργία των σχολείων, ο Μόσιαλος, από το Λονδίνο, σχεδόν μας …διέταξε να τα κλείσουμε και τα κλείσαμε με κάτω από 100 θετικά τεστ στον κορώνα. Τώρα με ακόμη και 2000 και με σχεδόν πανελλαδικό λοκντάουν, τα θέλουμε ανοικτά, γιατί στα σχολεία, τώρα, δεν κολλάει… Τότε, τον Μάρτιο και μετά την επανεμφάνιση του ξεχασμένου πάλαι ποτέ πασόκου Μόσιαλου, ο Μητσοτάκης τον έχρισε εκπρόσωπο της χώρας για τον κορώνα στο εξωτερικό.
Δική μας και η …γαλοπούλα
Είναι και μια διαφήμιση της «Θράκης Γεύσης» για την ψημένη γαλοπούλα σε λαδόκολλα, κάτι που εδώ στην Θράκη, όπως υπονοεί, αναντάν παπαντάμ την κάναμε αυτή την γκουρμεδιά. Από μας τις πήραν οι ινδιάνοι τις γαλοπούλες και τις εμφάνισαν για δικές τους στον Κολόμβο… Πάντως, για τους γνωρίζοντες, το όνομα Θράκη είναι από τα πιο δυνατά brand στον χώρο των επεξεργασμένων κρεάτων. Άλλωστε είναι γνωστή η ιστορία της αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη», η οποία έσβησε άδοξα, αλλά το brand name παραμένει ισχυρό. Να μια ακόμη αναπτυξιακή δυνατότητα για την περιοχή, σε ένα τομέα, του κρέατος, όπου επίσης κυριαρχούν οι εισαγωγές.
Δεν είναι και στο στοίχημα…
Ε, ναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ευάλωτος στον κορώνα, αγκαλιάζονται πιο σφιχτά οι ερασιτέχνες, κυρίως οι ποδοσφαιριστές όταν μπαίνει γκολ. Άσε που το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν είναι και στο στοίχημα… Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με τα όσα λέγονται για τον ιό, οι αθλητικές δραστηριότητες, κυρίως σε όσες υπάρχει σωματική επαφή, θα έπρεπε να έχουν διακοπεί. Μόνο γκολφ, τοξοβολία, σκοποβολή, άντε και play station αλλά κατά μόνας…
Και αν μπουν θερμάστρες εξωτερικού χώρου;
Πάνω που τα είχαμε συνηθίσει τα τραπεζάκια έξω, στην Κομοτηνή τα μαζέψαμε και μάλιστα μέρες νωρίτερα από άλλες περιοχές καθώς πήγαμε στο «κόκκινο», πριν την αλλαγή των περιοχών από τέσσερεις σε δύο. Οπότε, στον βρόντο και το σχέδιο για την επιδότηση σε σόμπες εξωτερικού χώρου, εκτός και αν τις πάρουν οι ιδιοκτήτες καφέ μπαρ, τις εγκαταστήσουν και γύρω τους μαζευόμαστε δυο-τέσσερεις, έχοντας πάρει καφέ take away. Και για να μην είμαστε τελείως τζαμπατζήδες, ας μπει και ένα τασάκι, να βάζουμε τον οβολό μας για τα έξοδα χρήσης του θερμαντικού μέσου. Το κατάστημα θα είναι κλειστό, συνωστισμός δεν θα υπάρχει, μάσκες θα φοράμε, όλα καλά…
Ούτε κουράγιο, ούτε λεφτά
Λοιπόν, για να συνεχίσουμε το παραπάνω σχόλιο, η εστίαση και τα καφέ μπαρ, θα πληρώσουν ακριβό τίμημα. Είναι Νοέμβριος και κανείς δεν μπορεί να μας βεβαιώσει, ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν ο κορώνα θα υποχωρήσει και θα σωθούν τα Χριστούγεννα. Όχι πως το λιανεμπόριο θα επιβιώσει εύκολα, καθώς με το όλο σκηνικό που έχει στηθεί, αν κρυώσει και άλλο ο καιρός, που να το βρεις το κουράγιο για ψώνια. Και που να βρεις και τα λεφτά…
Τρομάζει ο τρόμος της «ενημέρωσης»
Προβληματίζει ο τρόμος που σκορπούν δημοσιογράφοι και αρκετοί επιστήμονες από την τηλεόραση όσον αφορά στον κορώνα. Όχι πως δεν υπάρχουν αρνητές του ιού και τις μάσκας, άλλωστε το πάτημα το δίνουν οι ίδιοι που σκορπούν τον τρόμο, καθώς έχουν «ξεχάσει» να ενημερώνουν για τον ιό. Έχουν ξεχάσει και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ιδιότητας τους. Και άντε για τους δημοσιογράφους, δεν τον είχαν και τόσο έντονο αυτόν τον χαρακτήρα, αλλά οι επιστήμονες… Και όλα αυτά για μια …γρίπη, γιατί περί γρίπης πρόκειται, δεν είναι δα και έμπολα… Και φανταστείτε να είχαμε μια γρίπη, με την φονικότητα αυτής του 1918 που σάρωσε τον κόσμο με δεκάδες εκατομμύρια νεκρών, σε όλες τις ηλικίες. Για να πούμε την αλήθεια, τότε δεν θα χρειαζόταν ο τηλεοπτικός τρόμος. Και αντί για το πρόστιμο των 150 ευρώ, μας έδιναν 300 για να μην φοράμε μάσκα, θα την φορούσαμε και από μόνοι μας θα κλεινόμασταν σε καραντίνα.