Αν ανήκετε σε εκείνους που δοκιμάζουν οτιδήποτε μαγειρεύουν πριν το βάλουν για ψήσιμο, αναθεωρήστε: δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάζετε ωμή ζύμη από τις γλυκιές και τις αλμυρές παρασκευές που ετοιμάζετε.
Όσο νόστιμη κι αν είναι, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Και το τελευταίο που χρειάζεστε αυτή την εποχή είναι να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, προειδοποιεί η διαιτολόγος Andrea Dunn, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
Κίνδυνοι από το αλεύρι…
Όπως εξηγεί, ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι δεν είναι ασφαλές να τρώει ωμά αυγά, τα οποία συχνά αποτελούν συστατικό της ωμής ζύμης των γλυκών. Ωστόσο λίγοι ξέρουν ότι και το ωμό αλεύρι μπορεί να μην είναι ασφαλές.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, το ωμό αλεύρι μερικές φορές είναι μολυσμένο με το βακτήριο e.coli. Το βακτήριο αυτό αν καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.
Το αλεύρι παράγεται από δημητριακά που προέρχονται απ’ ευθείας από τα χωράφια όπου καλλιεργούνται. Τα χωράφια μπορεί να περιέχουν ακαθαρσίες ζώων οι οποίες μπορεί να μολύνουν τα δημητριακά με βακτήρια. Όταν ο καρπός του δημητριακού συλλεχθεί για να γίνει αλεύρι, συνήθως δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθαρισμού ώστε να απαλλαγεί από τα βακτήρια.
«Οι διαδικασίες που σκοτώνουν τα βακτήρια είναι το ψήσιμο, το βράσιμο, το τηγάνισμα και το ψήσιμο», λέει η Dr. Dunn. «Ωστόσο η ωμή ζύμη δεν υποβάλλεται σε καμία από αυτές, επομένως ενδέχεται να περιέχει βακτήρια».
Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από την ωμή ζύμη είναι υπαρκτός. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αναφέρουν ότι το 2016 και το 2019 ξέσπασαν στις ΗΠΑ δύο επιδημίες λοιμώξεων από e.coli που σχετίζονταν με ωμή ζύμη. Στις επιδημίες αυτές είχαν αρρωστήσει περισσότεροι από 80 άνθρωποι.
Τα CDC τονίζουν ότι δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάζουμε κανενός είδους ωμή ζύμη. Είτε είναι για γλυκά είτε για πίτσες, τορτίγιες, τηγανίτες ή οποιαδήποτε αλμυρή ή γλυκιά παρασκευή.
…και από τα αυγά
Τα ωμά αυγά επίσης μπορεί να κρύβουν κινδύνους, ιδίως το βακτήριο σαλμονέλα, το οποίο είναι πολύ συχνό στα πουλερικά. Η σαλμονέλα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για:
- Τα μικρά παιδιά
- Τις εγκύους
- Όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Τους ηλικιωμένους
Για τον λόγο αυτό οι γονείς ποτέ δεν πρέπει να προτείνουν στα μικρά παιδιά να γλείψουν το κουτάλι ή το μπωλ στο οποίο φτιάχνουν την ωμή ζύμη.
«Οτιδήποτε περιέχει ωμά αυγά, ενέχει κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα», τονίζει η Dr Dunn. Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα συνήθως προκαλεί πυρετό, στομαχικές κράμπες και διάρροια. Αναπτύσσεται 12-72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε μερικούς ασθενείς η διάρροια είναι σοβαρή και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο καιρό.
«Όταν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα, πραγματικά πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης», προσθέτει η Dr Dunn. «Και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το καλό μαγείρεμα, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν και αυτό το βακτήριο. Αρκεί το τρόφιμο να μαγειρευτεί πολύ καλά και να μην φάμε, π.χ., το κέικ, μισοψημένο».
iatropedia.gr