ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ 12% ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΜΑΣ

του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη

Βουλευτή Ροδόπης Νέας Δημοκρατίας

Επικ. Καθηγητή Νομικής. Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου 

Μετά από 10 χρόνια αδικίας και περιφρόνησης του Κράτους προς τις επιχειρήσεις της Θράκης, επιτέλους η Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της Πολιτείας.

Το 12% επιδότησης ημερομισθίου θεσπίστηκε με διακομματική απόφαση τη δεκαετία του 1990 και εφαρμόστηκε από όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι το τέλος του 2009. Συχνά ως Βουλευτές χρειάστηκε να ασκούμε συστηματική πίεση στους αρμόδιους Υπουργούς της τότε Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή για να μην καθυστερεί η καταβολή του στις επιχειρήσεις πάνω από 2-3 μήνες.

Από το 2010 η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου σταμάτησε να καταβάλει το 12% επικαλούμενη λόγους «αντικοινωνικότητας και παράνομων κρατικών ενισχύσεων». Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ήταν οι επιχειρήσεις να μην εισπράξουν ποτέ χρήματα, τα οποία ενέταξαν όμως στους ισολογισμούς τους, φορολογήθηκαν ή εκχώρησαν στις τράπεζες ως εγγύηση δανεισμού σε μια περίοδο σφοδρής έλλειψης ρευστότητας. Από αυτή την ασυνέπεια του κράτους πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν ή μετακόμισαν στα Βαλκάνια με συνέπεια η ανεργία σε Αν. Μακεδονία και Θράκη να εκτιναχθεί από το 5% στο 36%. Πολλοί νέοι αναγκάσθηκαν μάλιστα τα να φύγουν οριστικά στο εξωτερικό.

Μια απόπειρα αποκατάστασης έγινε το 2014 με παρέμβαση μας προς την Κυβέρνηση Σαμαρά και τον τότε Υφυπουργό Χρ. Σταϊκούρα. Δυστυχώς όμως παρά τα επιχειρήματα μας και την επίκληση του άρθρου 174Α της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (που είχα προτείνει μαζί τη Μ. Γιαννάκου στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα) και το άρθρο 106 παρ. 1 του Συντάγματος, δεν πρόλαβε να τελεσφορήσει διότι πρόλαβαν οι έκτακτες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Όταν επαναφέραμε το θέμα το 2015 μαζί με τους Συνδέσμους και τα Επιμελητήρια η αντίδραση της Κυβέρνησης Τσίπρα / ΣΥΡΙΖΑ ήταν με δύο Υπουργικές Αποφάσεις του Υπουργού κ.Σταθάκη να καταργηθεί η εφαρμογή του κινήτρου, χωρίς καν να αποκατασταθούν το οφειλόμενα του Κράτους προς τις επιχειρήσεις από το 2010 ως το 2015.

Ο αγώνας μας συνεχίστηκε με κατάθεση ερώτησης από την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη προς την αρμόδια Επίτροπο Ανταγωνισμού, η οποία επιβεβαίωσε το δικαίωμα του Κράτους-Μέλους να στηρίζει παραμεθόριες και υποβαθμισμένες περιοχές με τέτοιου είδους πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης.

Παράλληλα μαζί με τις επιχειρήσεις στηρίξαμε την προσφυγή και την τελική τους δικαίωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας την προηγούμενη άνοιξη του 2020, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις Υπουργικές Αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ-Σταθάκη.

Μετά από αυτή την ευχάριστη εξέλιξη εντατικοποιήσαμε την προσπάθεια μας για λύση ενημερώνοντας τον Πρωθυπουργό, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για νομοθετική πρωτοβουλία στους αρμόδιους Υπουργούς, στοιχειοθετώντας την εισήγηση μας προς τις κρατικές υπηρεσίες.

Χρειάστηκε απίστευτη επιμονή και κοπιώδης προσπάθεια για να επιτύχουμε το τελικό αποτέλεσμα. Δύο (2) Νόμοι, τέσσερεις (4) Υπουργικές Αποφάσεις και μια εγκύκλιος που ανακλήθηκε, ώσπου να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που αποκαθιστά την αδικία σε βάρος της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, των τοπικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων. 

Η Οδύσσεια αυτή του 12% ανέδειξε σε όλους μας, πόσο σθεναρά αντιστέκεται ένα βαθύ, γραφειοκρατικό και αντιδραστικό κράτος σε κάθε δημιουργική προσπάθεια της υγειούς αγοράς και της Ελληνικής Περιφέρειας.

Απέδειξε τη μικρότητα κάποιων Κομμάτων, προσώπων και ΜΜΕ που χωρίς να έχουν κάνει τίποτε, δε διστάζουν να ασκούν εύκολη και άδικη κριτική σε όσους προσπαθούν για λύση, παρότι κι αυτοί ευθύνονται σημαντικά για την κατάσταση.

Απέδειξε την αντίδραση ενός απίστευτου ανταγωνισμού προς τις επιχειρήσεις της περιοχής μας από ομοειδείς επιχειρήσεις του κέντρου που θα ήθελαν εύκολα να τελειώνουν με τους ανταγωνιστές τους.

Τέλος απέδειξε πόσο σημαντικό είναι για την ακριτική Αν. Μακεδονία και Θράκη μας να έχει σοβαρή και ισχυρή Εκπροσώπηση στα Κέντρα των Αποφάσεων στην Αθήνα διότι εκεί κακώς ή καλώς κρίνεται η έκβαση των περισσότερων ζητημάτων που αφορούν το μέλλον μας. 

Με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση που σας κοινοποιώ λήγει ελπίζω επιτυχώς η Οδύσσεια του 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης, χάρη στη συμπαράσταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του γραφείου του που μας στήριξε όλο αυτό το διάστημα. Και φυσικά με τη θετική συμβολή των συναρμόδιων Υπουργών Χρ. Σταϊκούρα, Γ. Βρούτση, Θ. Σκυλακάκη και Α. Βεσυρόπουλου που άκουσαν τις νομικές μας εισηγήσεις συχνά και κόντρα σε ένα αντιδραστικό γραφειοκρατικό κατεστημένο.

120 περίπου εκ. Ευρώ θα συμψηφιστούν με οφειλές των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας εξυγιαίνοντας τες και δίδοντας τες πρόσβαση σε φθηνές χρηματοδοτήσεις που θα τους επιτρέψουν, όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να επεκταθούν, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Η Οδύσσεια αυτή διδάσκει σε όλους μας για ακόμη μια φορά ότι η σοβαρή, υπεύθυνη και συστηματική προσπάθεια διεκδίκησης για τα θέματα της περιοχής, χωρίς περιττούς θορύβους και επικοινωνιακές φιοριτούρες μπορεί να οδηγήσει σε ΝΙΚΗ της ΕΠΙΜΟΝΗΣ και σε ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος