Οι αρμόδιες αρχές της Σιγκαπούρης έδωσαν την έγκρισή τους για το πρώτο «καθαρό κρέας» στον κόσμο, το οποίο δεν προέρχεται από σφαγμένα ζώα, μα από εργαστήριο- ανοίγοντας τον δρόμο στην startup Eat Just (Σαν Φρανσίσκο) για πώλησή του.
Όπως αναφέρει το BBC, αρχικά το κρέας αυτό («κοτόπουλο») θα χρησιμοποιείται σε nuggets, μα η εταιρεία δεν έχει πει πότε θα καταστεί διαθέσιμο.
Η ζήτηση εναλλακτικών στο κανονικό κρέας έχει αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές εκφράζουν προβληματισμούς για την υγεία, το περιβάλλον και την αντιμετώπιση των ζώων. Σύμφωνα με τη Barclays, η αγορά εναλλακτικών στο κρέας θα μπορούσε να φτάσει σε αξία ύψους 140 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία, ή περίπου το 10% της παγκόσμιας βιομηχανίας κρέατος, αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων.
Επιλογές που βασίζονται σε φυτά, όπως τα προϊόντα των Beyond Meat και Impossible Foods, εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε ράφια σουπερμάρκετ και μενού εστιατορίων στο εξωτερικό, ωστόσο το προϊόν της Eat Just διαφέρει επειδή δεν βασίζεται στα φυτά, μα καλλιεργείται από κύτταρα από μύες ζώων σε εργαστήριο.
Η εταιρεία έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, και εξέφρασε την ελπίδα πως στον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Όπως αναφέρει το BBC, μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν εμφανιστεί δεκάδες startups που επιδιώκουν να φέρουν στην αγορά κρέας που καλλιεργείται, ως μια πιο «ηθική» επιλογή. Δύο από τις μεγαλύτερες είναι η ισραηλινή Future Meat Technologies και η Memphis Meats, που υποστηρίζεται από τον Μπιλ Γκέιτς. Η Shiok Meats της Σιγκαπούρης δουλεύει πάνω στην καλλιέργεια κρέατος από οστρακοειδή.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος, καθώς η παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται σε εργαστήριο είναι ακριβή- ενώ επίσης τίθεται και το θέμα της αντίδρασης των καταναλωτών.
Η αρμόδια υπηρεσία της Σιγκαπούρης, SFA, ανέφερε πως ομάδα ειδικών εξέτασε τα δεδομένα ως προς την παραγωγή και τις δοκιμές ασφαλείας πάνω στο καλλιεργούμενο κοτόπουλο, κρίνοντας πως είναι ασφαλές για κατανάλωση στα «επιδιωκόμενα επίπεδα χρήσης» και επιτρέποντας να πωλείται στη Σιγκαπούρη ως συστατικό στα nuggets της Eat Just.
Επίσης, η υπηρεσία είπε ότι δημιουργεί ρυθμιστικό πλαίσιο για «καινοτόμα τρόφιμα» προκειμένου να διασφαλιστεί πως το καλλιεργούμενο κρέας και άλλα εναλλακτικά προϊόντα πρωτεΐνης πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας πριν αρχίσουν να πωλούνται στη Σιγκαπούρη.
Η εταιρεία από πλευράς της τόνισε πως δεν χρησιμοποιήθηκαν αντιβιοτικά κατά τη διαδικασία, και ότι το μικροβιολογικό περιεχόμενο είναι μικρότερο από ό,τι στο κανονικό κοτόπουλο.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο συνιδρυτής της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλός της, Τζος Τέτρικ, είπε ότι η τιμή του κρέατος αυτού θα είναι αντίστοιχη των «premium» τιμών κοτόπουλου σε ένα εστιατόριο στη Σιγκαπούρη στο πολύ άμεσο μέλλον.
Η Σιγκαπούρη, των 5,7 εκατ. κατοίκων, παράγει μόνο το 10% των τροφίμων της, αλλά έχει φιλόδοξα σχέδια για να αυξήσει το ποσοστό αυτό μέσα στην επόμενη δεκαετία, με γεωργία υψηλής τεχνολογίας και νέα μέσα παραγωγής τροφής.
Ο Τέτρικ είπε ότι η εταιρεία του συνομιλεί με αρχές στις ΗΠΑ, μα η Σιγκαπούρη βρίσκεται «αρκετά μπροστά» από τις ΗΠΑ.
Η Eat Just ανέφερε πως το προϊόν θα παράγεται στη Σιγκαπούρη.
naftemporiki.gr