Ως παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου θεωρεί η FIFA το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΠΟ.
Οπως ειναι γνωστο, η ΓΓΑ έχει ανακοινωσει ότι όποια σωματεία δεν εγγραφούν στο Μητρώο αφενός δεν θα λάβουν την οικονομική στήριξη της πολιτείας, αφετέρου δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές και να χρησιμοποιούν τις εθνικές και δημοτικές αθλητικές εγκατατάσεις, αλλά ούτε να λαμβάνουν μέρος και στα πρωταθλήματα.
Ωστόσο με επιστολή τους οι FIFA και UEFA επισημαίνει ότι αν και είναι δικαίωμα της πολιτείας να ορίζει κριτήρια με τα οποία θα διαθέτει κρατικά χρήματα ή πως θα αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις, δεν μπορεί να ορίζει με αυτόν τον τρόπο ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα στην ΕΠΟ αλλά ούτε και να επιβάλει στην ΕΠΟ ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν ή δεν θα συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα.
Ουσιαστικά επισημαίνει παραβίαση του αυτοδιοίκητου στον νέο νόμο. Και όλα αυτά ενώ το Μητρώο προχωρά κανονικα αν και από την Θράκη μόλις οκτώ είναι τα ποδοσφαιρικά σωματεία που έχουν ενταχθεί: τέσσερα στον Εβρο (Ποντιακός, Ακρίτας Οεμενίου ΠΑΕ Ριζίων, Εθνικός Αλεξανδρούπολης), τρία στην Ξάνθη (Βασίλισσα της Θράκης, Αρης Πετεινού, Κεσσάνη Ερασμίου) και μόλις ένα στην Ροδόπη (Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου).
Αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα της επιστολής των FIFA και UEFA στην ΕΠΟ:
Σε συνέχεια της ανάλυσης του Νόμου, επιθυμούμε να επισημάνουμε τρία συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία, εφόσον εφαρμοστούν, ενδέχεται να παραβιάσουν την καταστατική υποχρέωση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), ως ομοσπονδίας μέλους των FIFA και UEFA, να χειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς καμία αθέμιτη επιρροή από τρίτους (πρβλ. άρθρο 14 παρ. 1 εδ. i και άρθρο 19 παρ. 1 του Καταστατικού της FIFA και άρθρο 7β παρ. 2 του Καταστατικού της UEFA) (…)
I. Αθλητική αναγνώριση και μητρώο σωματείων και συναφείς νόμιμες συνέπειες
Σύμφωνα με τον νόμο, τα ελληνικά σωματεία είναι πλέον υποχρεωμένα να ζητούν μια ειδική αθλητική αναγνώριση (εφεξής η “Αναγνώριση”) από το Υπουργείο Αθλητισμού. Η Αναγνώριση αποτελεί προαπαιτούμενο για την εγγραφή στο νέο ειδικό μητρώο αθλητικών σωματείων (εφεξής το “Μητρώο”).
Στα σωματεία χωρίς αναγνώριση και τα οποία, κατά συνέπεια, δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο, δεν θα επιτρέπεται
(i) η συμμετοχή τους στις αγωνιστικές αθλητικές δραστηριότητες της αντίστοιχης ομοσπονδίας τους,
(ii) η πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, και
(iii) η συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση της αντίστοιχης περιφερειακής ένωσης στην οποία υπάγονται.
Επιπρόσθετα, ο Νόμος προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι υπεύθυνη για την επικύρωση του καταλόγου των σωματείων με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις γενικές συνελεύσεις των οικείων αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση το Μητρώο. Εφόσον σωματεία που δεν διαθέτουν την Αναγνώριση και τη σχετική καταχώριση στο Μητρώο, συμμετάσχουν σε εκλογική γενική συνέλευση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δικαιούται να ακυρώσει τα αποτελέσματά της. Τέλος, ο Νόμος ορίζει ότι τα μέλη μιας εκτελεστικής επιτροπής που επιτρέπουν σε σωματεία χωρίς Αναγνώριση να ψηφίζουν σε μια γενική συνέλευση μιας αθλητικής ένωσης ή επιτρέπουν σε ένα φυσικό πρόσωπο που ανήκει σε ένα τέτοιο σωματείο να είναι υποψήφιο σε αρχαιρεσίες, αυτόματα εκπίπτουν του αξιώματός τους.
Παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θεμιτούς λόγους να θεσπίσει εύλογα και αντικειμενικά κριτήρια για τους αθλητικούς οργανισμούς που θα δικαιούνται να λάβουν κυβερνητική στήριξη και δημόσια χρηματοδότηση, όπως η διασφάλιση ελάχιστων προτύπων χρηστής διακυβέρνησης σε όλα τα αθλήματα, τα κριτήρια αυτά δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της ΕΠΟ να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του ποια σωματεία μπορούν να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της και τον καθορισμό τού ποιοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη γενική της συνέλευση.