Αναρωτηθήκαμε άραγε ποτέ αν μας κάνει κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; Ενώ πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ πριν καν να βάλουν μπουκιά στο στόμα τους, χωρίς κανένα πρόβλημα, άλλοι παρουσιάζουν γαστρεντερικά θέματα ή έντονη νευρικότητα.
Σύμφωνα με την διατροφολόγο Αλίσα Ράμσεϊ, η αντίδραση του οργανισμού μετά την κατανάλωση καφέ διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και υπάρχουν περιπτώσεις εκείνων με μαγαλύτερη ευαισθησία, όταν αυτό γίνεται με άδειο στομάχι.
Η έρευνα και κατ′ επέκασην η βιβλιογραφία πάνω στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι είναι περιορισμένη. Συνεπώς δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως δημιουργούνται πεπτικά προβλήματα.
Στην προκειμένη περίπτωση «ακούμε» το σώμα μας. Αν δεν νιώθουμε δυσφορία τότε δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τις συνήθειες μας. Σε διαφορετική περίπτωση προσαρμόζουμε αναλόγως τις συνήθειες μας.
«Η διατροφή αφορά κάθε οργανισμό ξεχωριστά. Δεν υπάρχει μία για όλους», εξηγεί η διατροφολόγος Στέφανι Σάσος, από το Good Housekeeping Institute. «Κανείς δεν ξέρει το σώμα μας καλύτερα από εμάς τους ίδιους και το πως αντιδρούμε στον καφέ ή σε άλλα ποτά – ροφήματα αλλά και στο φαγητό».
Η HuffPost μίλησε με ειδικούς για να κατανοήσουμε καλύτερα αν υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι και πως να τις αντιμετωπίσουμε.
Αν έχουμε προβλήματα πεπτικά προβλήματα
Ο καφές αυξάνει την δημιουργία των οξέων του στομάχου, κάτι που για μερικούς μπορεί αν είναι δυσάρεστο, ιδίως σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα καούρας ή/και παλινδρόμηση. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να συνδυάζουμε τον καφέ μας με κάποια τροφή που μειώνει οξύτητα του στομάχου, εξηγεί η διαιτολόγος, Μάγια Φέλερ από το κέντρο Maya Feller Nutrition.
«Για παράδειγμα, ώριμες μπανάνες, βρώμη, αυγά, φρούτα (όχι εσπεριδοειδή) και φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης. Επίσης γλυκαντικά ή κρέμα γάλακτος που δεν είναι 100% γαλακτοκομικό προϊόν, μπορεί να μας προκαλέσει παλινδρόμηση ή να δημιουργήσει καούρες».
Ο καφές αυξάνει επίσης τις συστολές των μυών του παχέος εντέρου κάτι που βοηθάει στην επίσκεψη μας στην τουαλέτα. Και ενώ πολλοί από εμάς το βρίσκουμε θετικό, για ορισμένους με προϋπάρχουσες γαστρεντερικές παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή εκείνους που είναι επιρρεπείς σε διάρροια, θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.
Η καφεΐνη, θεωρείται ότι παίζει κάποιο ρόλο του καθαρτικού. Ακόμη και ο καφές χωρίς χωρίς καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα του εντέρου. Παράλληλα η χρήση γάλακτος ή κρέμας γάλακτος με τον καφέ θα μπορούσε να διαταράξει το στομάχι μας εάν έχουμε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το φαγητό μπορεί επίσης να διεγείρει το πεπτικό μας σύστημα. Έτσι, καταναλώνοντας ένα γεύμα ή ένα σνακ με τον καφέ μας μπορεί να μην εξαλείψουμε την επιθυμία για επίσκεψη στην τουαλέτα σύμφωνα με την άποψη γαστρεντερολόγου στον ιστότοπο, Health.com. Ωστόσο, καλό είναι να αποφύγουμε τον συνδυασμό του καφέ με τροφές που μας προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα.
Και πάλι, το κλειδί είναι να προσέχουμε πώς νιώθουμε. Εάν νιώθουμε δυσφορία όταν πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι και η κατανάλωση τροφής μαζί δεν βοηθάει την κατάσταση, τότε ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το καφέ ή να μειώσουμε σημαντικά την χρήση του.
«Συχνά, η δόση ή η ποσότητα έχει σημασία όταν πρόκειται για τρόφιμα ή ποτά σε σχέση με το γαστρεντερικό μας σύστημα», λέει η Στέφανι Σάσος. «Μπορεί να αντέχουμε ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά τρία να μας προκαλούν δυσφορία. Ακούμε το σώμα μας και προσαρμοζόμαστε ανάλογα».
Αν μας προκαλεί νευρικότητα ή άγχος
Τα διεγερτικά αποτελέσματα της καφεΐνης μπορούν να αυξήσουν τα κοινά συμπτώματα άγχους όπως νευρικότητα, ανησυχία, προβλήματα στον ύπνο και γρήγορο καρδιακό ρυθμό – ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες δόσεις.
Τα άτομα με διαταραχές άγχους μπορεί να παρουσιάσουν νευρικότητα από μικρότερες ποσότητες καφεΐνης από εκείνους που δεν είναι επιρρεπείς σε άγχος.
Έως 400 mg ημερησίως θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, αλλά άτομα με άγχος μπορεί να νιώσουν νευρικότητα από 200 mg. Να σημειωθεί πως ένα κλασσικό φλυτζάνι καφέ που υπολογίζεται στα 226 περιέχει περίπου 100 mg καφεΐνης.
Θα μπορούσε λοιπόν ο συνδυασμός φαγητού και καφέ το πρωί να μειώσει την νευρικότητα; Σύμφωνα με τη Μέριλιν Κορνέλις, ερευνήτρια καφεΐνης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν κάποιες – λίγες έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση καθαρής καφεΐνης, όχι όμως μέσα από τον καφέ, σε συνδυασμό με φαγητό «αυξάνει τον χρόνο κατά τον οποίο η καφεΐνη φτάνει τα μέγιστα επίπεδα στο αίμα και μειώνει την δόση να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα επίδρασης».
«Θεωρητικά, το τελευταίο θα μείωνε οποιαδήποτε επίδραση της καφεΐνης, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ευαισθησία κάθε ατόμου στην καφεΐνη», είπε, σημειώνοντας ότι η δόση της καφεΐνης σε τέτοια πειράματα είναι γενικά μεγαλύτερη από την ποσότητα που βρίσκεται σε ένα φλιτζάνι καφέ.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να δοκιμάσουμε τον συνδυασμό για να δούμε αν μας βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα. Να θυμόμαστε ότι η πτώση του ζαχάρου που προκαλείται από την έλλειψη τροφής στον οργανισμό δημιουργεί συναισθήμαα άγχους.
Μία άλλη πρόταση είναι η μείωση της καφεΐνης. «Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε καφέ χωρίς καφεΐνη (decaf) ή απλά να μειώσουμε την ποσότητα καφέ που καταναλώνουμε ημερησίως».
Είναι πιθανό τα συμπτώματα μας να μην έχουν καμία σχέση με τον καφέ
Ναι, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε αν νιώθουμε δυσφορία μετά την κατανάλωση καφέ με ή χωρίς φαγητό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Αλίσα Ράμσεϊ, μερικές φορές δεν είναι αυτό που τρώμε που ευθύνεται για τα συμπτώματά μας.
«Ας μας απασχολήσει τι είναι αυτό που νιώθουμε. Μπορεί να έχει να κάνει με το φαγητό, τον καφέ ή κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό».
«Προσοχή. Συχνά δεν έχει καμία σχέση με το φαγητό αλλά με κάτι άλλο που συμβαίνει στη ζωή μας – όπως το στρες, ο ύπνος ή το άγχος. Για να δούμε τι μας ταιριάζει καλύτερα μπορούμε να πειραματιστούμε με διαφορετικές τροφές και να δούμε αν και πόσο τις απολαμβάνουμε αλλά και τι μας προκαλούν πριν και μετά την κατανάλωση τους.
aftodioikisi.gr