Επιστολή διαμαρτυρίας δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ενωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακης Εκπαίδευσης, η οποία ωστόσο αν αντιληφθήκαμε καλά απευθύνεται στα ΜΜΕ που αποκάλυψαν την επιστολή της UEFA με την οποία επιχειρείται να μπει «στοπ» στην κατοχύρωση από τον νόμο των πτυχίων τους και όχι στους συντάκτες της επιστολής!
Σχετικό δημοσίευμα είχε το ThrakiSportS την περασμένη εβδομάδα, βασιμενο σε επιστολή που απέστειλε η UEFA στην ΕΠΟ με παρατηρήσεις για τον Νόμο Αυγενάκη. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις ήταν και η επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων, καθώς κατά την UEFA «ο Νόμος ρυθμίζει ρητά την αναγνώριση των διπλωμάτων προπονητικής και συναφή ζητήματα» και αυτό «υπονομεύει τη Σύμβαση Προπονητικής της UEFA, η οποία έχει υπογραφεί από την ΕΠΟ».
Για αυτό και ζητείται ο νόμος «να μην ισχύσει για το ποδόσφαιρο και να εισαχθεί εξαίρεση στον Νόμο όσον αφορά τη Σύμβαση Προπονητικής της UEFA». Δηλαδή να μην αναγνωρίζονται τα πτυχία προπονητή ποδοσφαίρου από τον Ελληνικό Νόμο αλλά αυτό να γίνεται μέσω ΕΠΟ και UEFA, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για απαίτηση παρακολούθησης σεμιναρίων κλπ ακόμα και από τους πτυχιούχους προπονητές που σπουδασαν το συγκεκριμένο αντικείμενο στο ΤΕΦΑΑ.
«Κάθε αναφορά σας σε δήθεν απαγορευτικές διατάξεις της UEFA και ωμή παρέμβαση της, στους νόμους του κράτους, αποτελεί ύβρη προς τους κόπους και τα πτυχία μας», αναφέρει η Πανελλήνια Ενωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακης Εκπαίδευσης κατηγορώντας ουσιαστικά τους… δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την ωμή (πιο ωμή δεν γίνεται) παρέμβαση της UEFA στους νόμους του κράτους, αφού ξεκάθαρα ζητά την εξαίρεση από τον νόμο της αναγνώρισης των διπλωμάτων προπονητικής σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο.
Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, το ακριβές απόσπασμα της τρισέλιδης επιστολής της UEFA στα αγγλικά, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητα το ThrakiSportS, έχει ως εξής:
Και όλα αυτά, ενώ μόλις στις αρχές αυτής της εβδομάδας το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ εξέδωσε απόφαση με την οποια «απέρριψε την προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατά της ΕΠΟ», χωρίς να διευκρινίζεται ποιο θεμα αφορούσε η προσφυγή που απορρίφθηκε.
Το ThrakiSportS δεδομένου ότι ήταν από τα πρώτα (αν όχι το πρώτο) ΜΜΕ που ανέδειξε το θέμα της αναγνώρισης των πανεπιστημιακών πτυχίων και την παρέμβαση της UEFA, δημοσιεύει την επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Πτυχιούχων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και είναι στην διαθεση της Ένωσης αλλά και οποιουδήποτε άλλου να αναδείξει τις θέσεις και τις προτάσεις για το μείζον αυτό θέμα, που απασχολεί τους πτυχιούχους του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και των υπόλοιπων ΤΕΦΑΑ της χώρας.
Επιστολή διαμαρτυρίας
Με αφορμή δημοσιεύματα σε διάφορα site με τίτλο “…η UEFA βάζει στοπ στο νόμο για την αναγνώριση πτυχίων ΤΕΦΑΑ από την ΕΠΟ ….”
Διαμαρτυρόμαστε έντονα ως πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής διότι η εν λόγω αναφορά αποτελεί πέρα από ανακρίβεια, και θέση η οποία παραβιάζει κανόνες δικαίου του Ελληνικού συντάγματος καθώς και Ευρωπαϊκές Αρχές και Οδηγίες. Χωρίς κανένας μηχανισμός να ελέγχει τα όσα γράφεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύονται, δημιουργείτε εντυπώσεις για το ρόλο των ομοσπονδιών και κατά πόσο μπορούν να θίξουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας για την ελεύθερη πρόσβαση μας στην αγορά εργασίας.
Τα αδιαμφισβήτητα επαγγελματικά μας δικαιώματα είναι διασαφηνισμένα από την ελληνική νομοθεσία και οφείλετε να τη γνωρίζετε πριν προβείτε σε οποιαδήποτε νύξη σχετικά με αυτά.
Όσο αφορά την UEFA:
• Αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο τελεί υπό του Ελβετικού συντάγματος.
• Έχει την ευθύνη διεξαγωγής οργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεν μπορεί πέρα από θέματα εσωτερικών λειτουργιών να επεμβαίνει και να καταστρατηγεί επαγγελματικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας μονοπωλιακές τακτικές που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες.
• Δεν μπορεί να παρέμβει σε νομούς κρατών, διότι ως εταιρεία, δεν είναι υπεράνω όποιου Συντάγματος και όποιας Εθνικής νομοθεσίας.
• Ακόμα και στην σύμβαση προπονητικής του 2020 (UEFA coaching convention 2020) στο άρθρο 3 παρ. 4 αναφέρει ότι «…η εν λόγω προπονητική σύμβαση δεν θίγει το δικαίωμα ενός συμβαλλόμενου μέρους να αποδεχτεί οποιαδήποτε εθνικά προσόντα ή ισοδύναμα προσόντα αναγνωρισμένα βάσει της Εθνικής ή Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σκοπούς των εγχώριων αγώνων ή άλλων δραστηριοτήτων στην επικράτεια του…».
Συνεπώς κάθε αναφορά σας σε δήθεν απαγορευτικές διατάξεις της UEFA και ωμή παρέμβαση της, στους νόμους του κράτους, αποτελεί ύβρη προς τους κόπους και τα πτυχία μας.
Βάση της Ελληνικής νομοθεσίας το πτυχίο ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με ειδικότητα, και η άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή Α κατηγορίας από τη ΓΓΑ, αποτελούν τον ανώτερο προπονητικό τίτλο και το ανώτερο εργασιακό δικαίωμα εντός της χώρας μας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ