Λίγο πριν τελειώσει ο Ιανουάριος θα έχει ξεκινήσει να εμβολιάζεται και η δεύτερη ομάδα του γενικού πληθυσμού, όσοι είναι από 80 έως 84 ετών, ενώ παράλληλα «τρέχουν» οι εμβολιασμοί όσων εντάσσονταν στην πρώτη φάση, δηλαδή των υγειονομικών και των διαμενόντων και εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Δομές Χρονίως Πασχόντων. Από μεθαύριο, Τρίτη, αναμένονται τα πρώτα ραντεβού για πολίτες από 80 ετών και άνω, ενώ το τετράμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου και Μαΐου το «στοίχημα» είναι σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και των πολιτών με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι υποκατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες αναλόγως της σοβαρότητας της κάθε νόσου, ώστε το καλοκαίρι να εμβολιαστεί όλος ο νεότερος και υγιής πληθυσμός, από 18 έως 59 ετών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταρτίσει ένα αναλυτικό σχέδιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, το οποίο δεν έχει βγει ακόμη στο φως της δημοσιότητας, καθώς συνεχώς προστίθενται ή αλλάζουν λεπτομέρειες. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για καθεμία ομάδα ή υποομάδα του πληθυσμού δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται όχι μόνο από τις δόσεις που παραδίδονται στην Ελλάδα αλλά και από το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού, κάτι που δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό για τον γενικό πληθυσμό.
Περίοδος-φωτιά
Από τα μέσα Φεβρουαρίου και έως το καλοκαίρι θα είναι η περίοδος-φωτιά της εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών αναμένεται να ανέβει κατά πολύ η δυνατότητα του εμβολιασμού. Και αυτό γιατί δύο εμβόλια, της AstraΖeneca, εμπορικού εταίρου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και της Johnson & Johnson, θεωρούνται τα «κλειδιά» για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης. Το εμβόλιο της J&J είναι μονοδοσικό, που θα εξυπηρετήσει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κατ’ οίκον εμβολιασμών ή απομακρυσμένων περιοχών, ενώ της AstraΖeneca είναι αυτό από το οποίο αναμένονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, έθεσαν την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων υποψήφιων εμβολίων, με πρώτο το παράδειγμα του εμβολίου AstraΖeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μάλιστα, όπως διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εάν το εμβόλιο της AstraZeneca εγκριθεί, τότε οι πρώτες παραδόσεις του θα γίνουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ενδεχομένως και μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ, όσον αφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, δεν αναμένονται πριν από το τέλος Μαρτίου οι πρώτες παραδόσεις.
Ομαλή εξέλιξη
Έως και την Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος” 81.000 υγειονομικοί, η πρώτη πληθυσμιακή ομάδα που ξεκίνησε να εμβολιάζεται. Εχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός όχι μόνο όσων είναι πρώτης γραμμής, αλλά και των ιδιωτών γιατρών, είτε εργάζονται σε νοσοκομεία είτε έχουν δικά τους ιατρεία. Παρομοίως, στο σύστημα έχουν ήδη ενταχθεί και οι φαρμακοποιοί. Όσον αφορά στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή εκτός υγειονομικών και πολιτών που διαμένουν σε Δομές Ηλικιωμένων ή Χρονίως Πασχόντων, έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί όσων είναι πάνω από 85 ετών και αυτήν την εβδομάδα, με νωρίτερο την Τρίτη, ξεκινά η διαδικασία εμβολιασμού και για τους 80 ετών και άνω.
Μετά την ομάδα 80 – 84 ετών ακολουθούν οι πολίτες από 75 έως 79, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων, και στη συνέχεια τα άτομα από 70 έως 74, επίσης ανεξάρτητα από ποια νοσήματα πιθανόν πάσχουν. Ο εμβολιασμός για όλες αυτές τις ομάδες αναμένεται να έχει ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο. Παράλληλα, μέσα στον Φεβρουάριο ο στόχος είναι να ξεκινήσει η πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με την Covid-19. Σε αυτήν την ομάδα ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμοκαθαιρόμενοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, οι πάσχοντες από πολύ σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το σοβαρό άσθμα. Επιπλέον, όσοι πάσχουν από σοβαρή νεφρική νόσο, καθώς και τα άτομα με σύνδρομο Down.
Η μεγάλη ομάδα
Το επόμενο βήμα σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” είναι ο εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας 60 έως 69 ετών, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων, και παράλληλα με αυτούς αναμένεται να μπουν στην εμβολιαστική διαδικασία πολίτες ηλικίας 18 έως 59 ετών που πάσχουν από νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Σε αυτήν τη μεγάλη κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι πάσχουν, μεταξύ άλλων, από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, χρόνιες καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, χρόνια νεφρική νόσο, ασθένειες του ήπατος, εγκεφαλικά επεισόδια, νευρολογικές ασθένειες, όπως πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, μεσογειακή αναιμία, ψυχικές νόσους, νοσογόνο παχυσαρκία. Στο σημείο εμβολιασμού της τελευταίας κατηγορίας θα ενταχθούν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό που δεν έχει μεγάλη ηλικία ούτε πάσχει από υποκείμενα νοσήματα, λόγω έκθεσης στη νόσο. Επιπλέον, μαζί με τους παραπάνω αναμένεται να «ανοίξει» ο εμβολιασμός και για όσους φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με αναπηρία.
Τελευταία φάση
Ο στόχος είναι όλες οι προαναφερθείσες ομάδες να έχουν εμβολιαστεί έως τον Ιούνιο, ώστε στο τέλος Ιουνίου να έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των νεότερων πολιτών που εντάσσονται στην τελευταία φάση του εμβολιασμού, η οποία περιλαμβάνει όλα τα άτομα από 18 έως 59 που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Εμβολιαστικής Κάλυψης, Μάριος Θεμιστοκλέους, ερωτηθείς σχετικά στην τακτική ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας, ανέφερε: «Πιστεύουμε, ίσως, προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους να εμβολιαστούν και οι νεότεροι συμπολίτες μας».
enikos.gr