ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο ημερολογιακά «τέλειος» Φεβρουάριος

Μια ιδιαίτερη συμμετρία, η οποία γίνεται αντιληπτή αν κοιτάξει κανείς το ημερολόγιο, παρουσιάζει ο φετινός Φεβρουάριος.

Οι 28 ημέρες του εκτείνονται φέτος σε ακριβώς τέσσερις εβδομάδες, με την 1η Φεβρουαρίου να «πέφτει» Δευτέρα και τον μήνα να ολοκληρώνεται Κυριακή.

Η αρμονία αυτή μαγνητίζει περισσότερο το βλέμμα όσων «βλέπουν» τη Δευτέρα ως αρχή της εβδομάδας και λιγότερο εκείνων για τους οποίους η εβδομάδα ξεκινά από την Κυριακή.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επόμενη φορά που οι 28 ημέρες του Φεβρουαρίου θα εκτείνονται σε τέσσερις πλήρεις εβδομάδες, με την 1η του μήνα να «πέφτει» Δευτέρα, θα είναι το 2027, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν το 2010.

Κατά το ίδιο μέσο, η αρμονία αυτή, με τέσσερις πλήρεις εβδομάδες να «κουμπώνουν» σε ένα μήνα, ενέπνευσε τον Βρετανό σιδηροδρομικό υπάλληλο Μόζες Κότσγουερθ, ο οποίος τη δεκαετία του 1920 είχε προτείνει να δημιουργηθεί ένα ημερολόγιο με 13 «τέλειους» μήνες των 28 ημερών, προκειμένου να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Δεδομένου ότι 13 μήνες επί 28 ημέρες αντιστοιχούν σε 364 ημέρες, ο ίδιος είχε σκεφτεί να προστεθεί η επιπλέον μέρα το καλοκαίρι, το οποίο επιλέγουν πολλοί για τις διακοπές τους.

Ο Φεβρουάριος, ο οποίος κάθε τέσσερα χρόνια έχει 29 ημέρες -παραμένοντας και πάλι ο μικρότερος μήνας του χρόνου- πήρε το όνομά του από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού οι οποίοι τελούνταν στη Ρώμη.

Στην Ελλάδα έχει λάβει και τις ονομασίες Μικρός, Κουτσός ή Κουτσοφλέβαρος λόγω της μικρής του διάρκειας, ενώ ο όρος Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές.

naftemporiki.gr

Με πληροφορίες από dw.com, wikipedia.org

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος