Σταθερά πάνω από 2.000 παραμένουν τα κρούσματα στη χώρα μας διατηρώντας τις ανησυχίες των ειδικών που βλέπουν τα νοσοκομεία να δοκιμάζουν συνεχώς τις αντοχές τους, με την Αττική να βρίσκεται να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός απέδωσε χθες τα αυξημένα κρούσματα στην κυριαρχία των μεταλλάξεων στην κοινότητα, την ίδια ώρα, ωστόσο, βλέπει «παράθυρο» αισιοδοξίας στον καιρό, τα εμβόλια την αύξηση των διαθέσιμων δόσεων από τον Απρίλιο αλλά και την εποχικότητα που φαίνεται να έχει ο ιός.
Τα εμβόλια αποτελούν άλλωστε τη μόνη «ασφαλή» δικλείδα για την έξοδό μας από την υγειονομική κρίση.
Στο μεταξύ ο εμβολιασμός των πολιτών στην Ελλάδα που ξεπέρασε χθες τις ένα εκατ. δόσεις, «τσουλάει» σταθερά και αναμένεται να φέρει θετικά αποτελέσματα- ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πόσο αποτελεσματικά φαίνεται να είναι στον πληθυσμό της Βρετανίας όπου έχουν προχωρήσει σημαντικά μειώνοντας, για παράδειγμα, σημαντικά τους θανάτους από Covid στους άνω των 85 ετών ή αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό του πληθυσμού, που είχε εμβολιαστεί, με αντισώματα.
«Το βασικό είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πια ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Νομίζω ότι αυτό παρά την αύξηση των κρουσμάτων ήδη αν δει κανείς πιο αναλυτικά τα στοιχεία, αρχίζει και φαίνεται και αποτυπώνεται στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανοιξιάτικο το πρώτο τείχος ανοσίας
Η κυβέρνηση αναμένει στις αρχές Μαίου ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των πολιτών άνω των 60 ετών προκειμένου να ανοίξουν οριστικά κάποιες δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης της εστίασης. Αυτό δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού
Με την πορεία των εμβολιασμών συσχέτισε την επιστροφή μας σε μια μορφή κανονικότητας και χαλάρωσης των περιορισμών ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Δημόπουλος, αν και απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, υποστήριξε ότι το θετικό στοιχεί είναι ότι προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμού και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού. Εξέφρασε έτσι την αισιοδοξία του ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.
- Δείτε ακόμα: Οι τρεις παράμετροι που μας έφεραν εδώ
Μετά τις 16 Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει ένας άλλος ρυθμός ζωής
Πιο αισιόδοξη εμφανίστηκε από την πλευρά της στις εκτιμήσεις της η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη η οποία μιλώνας στην τηλεόραση του MEGA υποστήριξε πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% του πληθυσμού επομένως μέχει τότε αναμένται να έχουμε σχετική ανοσία.
Όπως και να’ χει για την κ. Παγώνη το δύσκολο διάστημα είναι τώρα καθώς πιέζεται το σύστημα υγείας ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Η ίδια χαρακτήρισε «έξυπνα» τα μέτρα γιατί θα βοηθήσουν να υπάρξει περισσότερος έλεγχος, υπογραμμίζοντας πως ο περιοριστικός τους χαρακτήρας δεν προβλέπεται να έχει ισχύ για μεγάλο διάσημα. Όπως είπε, μετά τις 16 Μαρτίου τα σχολεία και τα καταστήματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν ώστε να ξεκινήσει ένας άλλος ρυθμός ζωής. Σταδιακά οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτό θα επιτευχθεί με τους εμβολιασμούς, υπογράμμισε.
Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγομόμετρο
Για τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας της Αττικής προειδοποίησε από την πλευρά του ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε πως αν τα μέτρα εφαρμοστούν είναι ικανά να ανατρέψουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όπως είπε, ωστόσο, είναι πάντα εύκολο η κατάσταση να ξεφύγει γι’ αυτό και απαιτείται μετρημένο άνοιγμα δραστηριοτήτων και ενταντικοποίηση των εμβολιασμών.
«Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ελπίζω (σε αποκλιμάκωση), αν υπάρχει εφαρμογή. Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία», είπε.
«Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς. Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι», πρόσθεσε.
«Δύο εβδομάδες μέτρα, μόνο αν υπάρχει πολύ καλύτερη συμμόρφωση με αυτή την ευκαιρία. Σε δύο εβδομάδες μπορούμε να έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο στην Αττική και να βλέπουμε επιπέδωση. Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγονόμετρο», συνέχισε για να υπογραμμίσει επίσης πως τον Απρίλιο τα μαγαζιά θα μπορούσαν να ανοίξουν.
«Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες», εξήγησε ο κ. Παυλάκης, αποκλείοντας, ωστόσο, τις μετακινήσεις το Πάσχα εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. «Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό», ανέφερε. «Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε.
naftemporiki.gr