Σε διάλογο καλούν τον Πρύτανη του ΔΠΘ οι φοιτητές της κατειλημμένης Πρυτανείας
Με δύο ξεχωριστά μπλοκ πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Μαρτίου στην Κομοτηνή οι φοιτητικές συγκεντρώσεις ενάντια στο νόμο Κεραμέως και στην κυβερνητική καταστολή.
Το πρώτο μπλοκ αποτελούνταν από φοιτητές και φοιτήτριες του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ), στο κάλεσμα του οποίου ανταποκρίθηκαν η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ ενώ στο σημείο συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.
«Η επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε με την κατάργηση του ασύλου, συνεχίστηκε με την αναγκαστική διακοπή των δια ζώσης μαθημάτων και την αντικατάσταση τους με την ‘’τηλεκπαίδευση’’ και σήμερα φτάνει στο αποκορύφωμα του με την ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη το οποίο σε μία πρωτοφανή συμμαχία του υπουργείου παιδείας με το υπουργείο προστασίας του πολίτη προσπαθεί να αυστηροποιήσει την διαδικασία φοίτησης στα δημόσια πανεπιστήμια ενώ ουδείς λόγος έχει γίνει για τα ιδιωτικά.
Στα πλαίσια του νέου νομοσχεδίου τα πανεπιστήμια θα φυλάσσονται από αστυνομικούς τις ΕΛ.ΑΣ οι οποίοι θα φέρουν γκλοπ και χειροπέδες ενώ θα δέχονται όλες τις εντολές τους από το κράτος χωρίς παρέμβαση της διοικήσεως της σχολής γεγονός που συνεπάγεται ευθύ πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τα χρόνια φοίτησης θα περιοριστούν σε ν+1/2, τίθενται βάσεις του 10 για την εισαγωγή στα δημόσια ιδρύματα και όλα αυτά σε συνδυασμό με την εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των ιδιωτικών.
Τα παραπάνω όχι μόνο παραβιάζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του αυτοδιοίκητου αλλά παρέχουν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να καταστέλλει κατά το δοκούν διαδικασίες και δράσεις φοιτητικών συλλόγων εφόσον το κρίνει σκόπιμο, ενώ σε παράλληλο χρόνο δημιουργεί ένα κλίμα καταπίεσης στους ήδη υπάρχοντες φοιτητές απαξιώνοντάς το στα μάτια των επίδοξων», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμα του ο ΣΟΦΕΚ.
Σε διάλογο καλούν τον Πρύτανη του ΔΠΘ οι φοιτητές της κατειλημμένης Πρυτανείας
«Στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου να πάρει θέση για τα αιτήματά μας» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους
Σε δημοκρατικό διάλογο, ενώπιον και των εκπροσώπων του τύπου, καλούν τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οι φοιτητές που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Κατάληψης της Πρυτανείας του ΔΠΘ.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των Πρυτανικών αρχών, με την οποία καλούσαν τους φοιτητές να θέσουν τέλος στην πολυήμερη κατάληψη, οι φοιτητές, μεταξύ άλλων, επαναφέρουν το αίτημα τους οι Πρυτανικές αρχές να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο νόμο Χρυσοχοϊδη – Κεραμέως, τονίζοντας ότι ο πρύτανης δεν έχει επιδιώξει καμία επικοινωνία μαζί τους.
Οι φοιτητές καλούν τον Πρύτανη του ΔΠΘ να επισκεφθεί, αύριο Πέμπτη, 11 Μαρτίου την κατάληψη όπως επισημαίνουν «στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου» ώστε να καταθέσει την θέση του για τα αιτήματά τους, καλώντας παράλληλα τους καθηγητές τους να δείξουν έμπρακτα την στήριξή τους στον αγώνα τους.
Την Τέταρτη το μεσημέρι το δεύτερο μπλοκ των συγκεντρώσεων, φοιτητές, φοιτήτριες και αλληλέγγυοι στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΔΠΘ πραγματοποίησαν πορεία με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία Κομοτηνής και κατάληξη την Πρυτανεία του ΔΠΘ.
Η πορεία πέρασε κάτω από τα γραφεία της ΝΔ, τα οποία περιφρουρούσαν αστυνομικές δυνάμεις, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης
Οι φοιτητές και φοιτήτριες καλούν τον Πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, την Πέμπτη 11 Μαρτίου στις 15:30, να επισκεφθεί την κατάληψη και ενώπιων δημοσιογράφων, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διάλογο και να πάρει θέση για τα αιτήματά μας.
Ταυτόχρονα ζητάνε από τους καθηγητές να «γίνουν κομμάτι του αγώνα μας και να συμμετέχουν έμπρακτα τόσο με την παρουσία τους στις συνελεύσεις μας όσο και παίρνοντας θέση δημόσια για τα κακώς κείμενα της εποχής».
Η ανακοίνωση της κατειλημμένης Πρυτανείας:
«Η κατάληψη της Πρυτανείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχει συμπληρώσει ήδη 10 ημέρες. Στη διάρκεια αυτής πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις όπως μικροφωνική, πορεία και μοίρασμα κειμένων στην πόλη καθώς επίσης και συμμετοχή στον αποκλεισμό της πανεπιστημιούπολης. Παράλληλα ως συντονιστικό κατάληψης οργανώσαμε προβολές ταινιών και συζητήσεις πάνω στα θέματα που μας αφορούν, με στόχο την αλληλεπίδραση των ατόμων που πλήττονται από την καταστολή σε όλες της τις εκφάνσεις.
Με την κατάληψη αυτή ζητάμε από τις πρυτανικές αρχές να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο νόμο Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως και να αφουγκραστούν τις φωνές των φοιτητών που διεκδικούν την άμεση απόσυρση του νόμου. Αντ’ αυτού, τόσο ο πρύτανης κ. Πολυχρονίδης όσο και η αντιπρύτανης κα. Γαβριηλίδου αρκέστηκαν σε διπλωματικές και ρηχές δηλώσεις φαινομενικής συμπαράστασης στον αγώνα μας. Αυτό απορρέει και από το γεγονός ότι επέλεξαν να κρατήσουν μία στάση σιωπής απέναντι στα γεγονότα που διαδραματίζονται σε όλες τις καταλήψεις των πανεπιστημίων της χώρας, πόσο μάλλον στην απόπειρα εκκένωσης της κατάληψης του ΑΠΘ.
Ενώ ο πρύτανης δεν έχει επιδιώξει καμία επικοινωνία με τα ίδια τα μέλη της κατάληψης, προέβη σήμερα 09/03 σε μία τυπική ανακοίνωση σε τοπικό μέσο καλώντας μας να σταματήσουμε την κατάληψη. Στο κείμενο αυτό αναφέρθηκε πως η κατάληψη υπονομεύει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Και θέτουμε το εξής ερώτημα: Δεν υπονομεύεται η δημόσια παιδεία από το νόμο και υπονομεύεται από την κατάληψη;
Για τους ανωτέρω λόγους καλούμε την Πέμπτη 11/03 στις 15:30μμ τον κ. Πολυχρονίδη να επισκεφθεί την κατάληψη και ενώπιων δημοσιογράφων, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου, να πάρει θέση για τα αιτήματά μας.
Ταυτόχρονα ζητούμε από τους καθηγητές να γίνουν κομμάτι του αγώνα μας και να συμμετέχουν έμπρακτα τόσο με την παρουσία τους στις συνελεύσεις μας όσο και παίρνοντας θέση δημόσια για τα κακώς κείμενα της εποχής.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ-ΚΕΡΑΜΕΩΣ».