Την άποψη ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων έχει χάσει τον σωστό δρόμο και αδυνατεί αυτή τη στιγμή να ξαναβρεί τον βηματισμό της, διατύπωσε η Αναστασία Κοτανίδου, επισημαίνοντας επίσης ότι η εντύπωσή της είναι “ότι όλοι έχουμε κουραστεί” και “ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων”.
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, έκανε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του “Κύκλου Ιδεών” που πραγματοποίησε η Metron Analysis με θέμα “Πανδημία και κοινωνική συνοχή”. Σε αυτή, ο Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, παρουσίασε σχετική έρευνα. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η κ. Κοτανίδου στάθηκε στο σημείο ότι “οι νέοι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τίποτα, και αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει” και, όπως είπε, “βλέπω με μεγάλη έκπληξη ότι δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια”.
Δυστυχώς δεν υπάρχει ομοφωνία
Συνεχίζοντας, μίλησε για την πολυφωνία στην Επιτροπή, εκφράζοντας την άποψη ότι ενδεχομένως αυτός είναι ένας λόγος για τη δυσαρέσκεια του κόσμου. “Μου έχει κάνει εντύπωση ότι στον κόσμο έχει περάσει ότι τα εμβόλια δεν πιάνουν τις μεταλλάξεις. Σε αυτό σίγουρα έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι εμείς που βγαίνουμε και έχουμε έναν δημόσιο λόγο. Δυστυχώς, όπως ξέρουμε, δεν υπάρχει ομοφωνία σε κανένα επίπεδο, ειδικά όταν μιλάμε τόσοι πολλοί στα ΜΜΕ, είναι αδύνατον να ακούσετε τις ίδιες απόψεις. Σε αυτό πιστεύω ότι οφείλεται και αυτή η δυσαρέσκεια γενικώς στην Επιτροπή λόγω της πολυφωνίας… Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να μην εμπιστεύεται την Επιτροπή και να έχει κουραστεί από όλα αυτά που κατά διαστήματα η Επιτροπή λέει”, είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, η κ. Κοτανίδου εξήγησε ότι “είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής να βγαίνει κάτι σαν Δελτίο Τύπου, το οποίο να έχει ‘bullets'”, για ποιο λόγο παίρνονται κάποια μέτρα σε μία προσπάθεια να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. “Αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να πείσει τον κόσμο” είπε. Πάντως, έκανε τη διαπίστωση ότι “ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στη ουρά, έξω από τα φαρμακεία και κάποια μαγαζιά και φοράει μάσκες και κρατάει αποστάσεις. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Αν μας έλεγαν πέρυσι τον Μάρτιο ότι θα το έκανε ο Έλληνας, κανείς δεν θα το πίστευε”.
“Το πολύ δυσάρεστο που βιώνουμε στο νοσοκομείο”, είπε στη συνέχεια η κ. Κοτανίδου, είναι ότι “μεγάλο ποσοστό από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να κάνει τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα. Ευτυχώς στους γιατρούς αυτά τα ποσοστά είναι πολύ μικρά με διάφορες ‘δικαιολογίες’. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνήθως οι άνθρωποι κάτω των 44 ετών. Γιατί υπάρχει μάλλον αυτή η θεωρεία ότι ‘είμαστε άτρωτοι’. Το ονομάζουν ‘απλή ίωση’ όπως οι περισσότεροι αρνητές”.
Στην Επιτροπή δεν μπορούμε να βρούμε τον βηματισμό μας
Αναφερόμενη στην Επιτροπή και τον τρόπο λειτουργίας της, η κ. Κοτανίδου σχολίασε: “Η Επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο, όπως λέω εγώ, κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι πολύωρες με πάρα πολλές συζητήσεις και πάρα πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων”.
enikos.gr