ΔΙΕΘΝΗ

10 χρόνια μετά τη Φουκουσίμα

Στις 11 Μαρτίου 2011, όλος ο πλανήτης είχε σοκαριστεί από τον πολύ υψηλής έντασης σεισμό και το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία. Όμως, κανείς δεν φανταζόταν πόσο χειρότερα θα γίνονταν τα πράγματα: Ο σεισμός προκάλεσε διακοπή ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα. Όμως, χωρίς ρεύμα οι πυρηνικοί σταθμοί υπερθερμαίνονται, κι έτσι την επόμενη μέρα οι μονάδες 1, 2 και 3 του πυρηνικού εργοστασίου εξερράγησαν, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα.

Σήμερα, μετά από 10 χρόνια, πώς είναι η κατάσταση; Πώς ζουν οι κάτοικοι; Υπάρχει πιθανότητα εκ νέου μόλυνσης; Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχει επανέλθει και τα προβλήματα είναι πολλά. Το ατύχημα της Φουκουσίμα μας αποδεικνύει κάθε μέρα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Οι ζημιές στο περιβάλλον και τις κοινωνίες είναι ανεπανόρθωτες, μακροχρόνιες, μη αναστρέψιμες.

Πόσο άσχημη είναι η κατάσταση 10 χρόνια αργότερα;

Η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν έχει αρθεί, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται ακόμη σε κέντρα φιλοξενίας ή άλλες τοποθεσίες. Παρά τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe ότι “η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι υπό έλεγχο”, η πραγματικότητα δείχνει ότι μολυσμένο νερό εξακολουθεί να διαρρέει σε ανύποπτο χρόνο προς τη θάλασσα και ο παροπλισμός του εργοστασίου δεν προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί. Νέα hotspots ραδιενέργειας δημιουργούνται συνεχώς, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace. Ακόμα και τώρα, περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην περιοχή. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως άτομα τα οποία μετά την εκκένωση δεν κατέληξαν σε καταλύματα της κυβέρνησης. Μετά τον πρόσφατο σεισμό 7,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Φουκουσίμα, η βασική ανησυχία των ειδικών ήταν η πρόκληση τσουνάμι που ίσως οδηγούσε σε επόμενο ατύχημα. Ευτυχώς πολύ νωρίς αποκλείστηκε η πιθανότητα, όμως είναι ενδεικτικό του συνεχούς φόβου που βιώνουν τόσα χρόνια μετά.

Σε τι στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες ανοικοδόμησης και παροπλισμού;

Εννέα μήνες μετά την κατάρρευση του τριπλού αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima Daiichi τον Μάρτιο 2011, η Tokyo Electric Power Company (TEPCO) ανακοίνωσε ότι ο παροπλισμός θα ολοκληρωθεί εντός 30-40 ετών. Πρακτικά δηλαδή, στους πληττόμενους κατοίκους δόθηκε μια αόριστη καταληκτική ημερομηνία αποκατάστασης μεταξύ 2041 και 2051. Την τελευταία δεκαετία, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας και η κλίμακα της τεχνολογικής πρόκλησης στο Fukushima Daiichi έγιναν σταδιακά πιο ξεκάθαρα. Ωστόσο, το επίσημο χρονικό πλαίσιο για τον οδικό χάρτη της TEPCO για παροπλισμό παραμένει ίδιο από το 2011. Τα τελευταία χρόνια, η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί κυρίως γύρω από τον τρόπο διαχείρισης του μολυσμένου νερού με κακές επιλογές να “πέφτουν” στο τραπέζι.

Τι κάνει η Greenpeace για τη Φουκουσίμα;

Διάβασε όλες τις απαντήσεις εδώ

Πριν φύγεις, μοιράσου το άρθρο για τη Φουκουσίμα και βοήθησε να μεταδώσουμε το μήνυμα: η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ποτέ ασφαλής!

Φωτογραφίες: © Christian Aslund / Greenpeace

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος