ΔΙΑΦΟΡΑ

Κορονοϊός: Τα sms στον καιρό της καραντίνας – Πόσα εστάλησαν για μετακινήσεις στα δύο lockdown

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Το τέλος των sms για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πλησιάζει και μαζί του καταγράφεται ένας αδιανόητος αριθμός απεσταλμένων γραπτών μηνυμάτων. Το 13033 εισήλθε στην καθημερινότητα των πολιτών με συνέπεια όλοι μαζί στις 187 ημέρες καραντίνας να στείλουν πάνω από 775 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή και αποκαλύπτει σήμερα η Realnews. Η μεγάλη «έκρηξη» σημειώθηκε, μάλιστα, στη δεύτερη φάση της πανδημίας, με τον ημερήσιο μέσο όρο να διπλασιάζεται και τους πολίτες να μη μένουν σπίτι, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στην εμφανώς μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους.

Το επικείμενο άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού φέρνει αναπόδραστα την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας η οποία έγινε καθημερινότητα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα τακτική αντιμετώπισης της πανδημίας. Συγκεκριμένα, από την εποχή του περιορισμού των μετακινήσεων στην εποχή της τήρησης των όρων. Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν συμβαδίζουν με την αποστολή sms για μετακινήσεις, με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να στρέφουν πλέον την προσοχή τους στην τήρηση των μέτρων όπως οι έλεγχοι με tests -σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτικά, όπως ορίζει τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη- η τήρηση των πρωτοκόλλων αλλά και η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων στις επιχειρήσεις εστίασης και στα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο περιόδων καραντίνας μέχρι και την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021, σε σύνολο 187 ημερών, ο αριθμός των sms που εστάλησαν προσέγγισε τα 800 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, έφτασε στα 775 εκατομμύρια sms, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 4,2 εκατομμύρια sms ημερησίως, χωρίς μάλιστα σε αυτό τον αριθμό να υπολογίζονται οι γραπτές άδειες μετακίνησης οι οποίες χρησιμοποιούνταν κυρίως για εργασία, αλλά και από όσους δεν ήταν εξοικειωμένοι με τα sms. Οι αριθμοί, τους οποίους αποκάλυψε ο κ. Γεωργαντάς, αποτυπώνουν επί της ουσίας και τη διαφορά ανάμεσα στην καραντίνα που άρχισε τον Μάρτιο του 2020 σε σχέση με τη δεύτερη, η οποία άρχισε στις 7 Νοεμβρίου. Κι αυτό διότι η αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε κατά το δεύτερο κύμα, σε σχέση με τις εικόνες απόλυτης ερημιάς της περασμένης άνοιξης, αποτυπώθηκε και στα sms τα οποία σχεδόν διπλασιάστηκαν. Στις 42 ημέρες του πρώτου lockdown, οπότε και οι περισσότεροι επέδειξαν μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, διεκπεραιώθηκαν 110 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 2,6 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα ημερησίως.

Στον αντίποδα ωστόσο, από τις 7 Νοεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 (σε σύνολο 145 ημερών), μολονότι το διάστημα ήταν λίγο παραπάνω από το διπλάσιο του πρώτου lockdown, διεκπεραιώθηκαν 660 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα, με τον μέσο όρο ημερησίως, από τα 2,8 εκατομμύρια της πρώτης περιόδου να εκτινάσσεται σε 4,5 εκατομμύρια. Η τάση αυτή καταγράφηκε μάλιστα από την πρώτη κιόλας ημέρα του δεύτερου lockdown, δείχνοντας και στην κυβέρνηση ότι ο κόσμος δεν θα έμενε και πάλι τόσο εύκολα στο σπίτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 7 και 8 Νοεμβρίου του 2020, δηλαδή το πρώτο Σαββατοκύριακο του δεύτερου lockdown, εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μακράν «δημοφιλέστερο» του δευτέρου ήταν το sms 6 για τη σωματική άσκηση, ενώ ακολούθησαν το 2 για αγορά προϊόντων και το 4 για παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος