ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Ποπολάρος…

«Κέχωδεν η φορβάς εν τη άλω»

Η παροιμία «Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι», την αρχαιοελληνική παραλλαγή της οποίας διαβάζετε στον τίτλο, χρησιμοποιείται για πράγματα ασήμαντα, χωρίς καμία σημασία, δηλώνει δε ότι αυτό που ακούστηκε είναι αδιάφορο ή κοινότοπο, και γι’ αυτό το ίδιο σημαντικό με το ότι η φοράδα έχεσε στο αλώνι (δραστηριότητα στην οποία τα ζώα επιδίδονται όπου βρεθούν κι όπου σταθούν αδιακρίτως, και γι’ αυτό δεν είναι άξια λόγου). Βέβαια, αρκετές δεκαετίες πριν, η αφόδευση των ζώων που χρησιμοποιούνταν στα αλώνια, ήταν φόβητρο μεγάλο, γιατί θα κατέστρεφε τον καρπό του σιταριού, όταν όμως τέλειωνε η εργασία, δεν ήταν σημαντικό αν αφόδευε το ζώο, βόδι ή άλογο, στο αλώνι. Το γεγονός ωστόσο αφόδευσε άλογο στην παρέλαση για τα 200 χρόνια από το 1821, δεν το λες και ασήμαντο γεγονός, πόσο μάλλον, όταν το …ατίθασο άτι, τα αμόλησε μπροστά στους επισήμους, τον Μητσοτάκη και την Μαρέβα, τον Κάρολο και την Καμίλα, την ΠτΔ και την χαλυβοσιδηρά κυρία Γιάννα. Πράγματι, «Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι», όχι για την παρέλαση, αλλά για τις εκδηλώσεις που σχεδίασε η σύγχρονη κοτζαμπασία. Εδώ να σημειώσουμε πως ο κορώνα γλύτωσε τον λαό από περεταίρω έξοδα, καθότι θα μας χρέωναν πολλά για να μας «ποτίσουν» την δική τους εκδοχή για την ιστορία. Αλλά, «Η καρδιά του ’21 δεν έπαλλε – ταριχευμένη – στις σοφίες τους, ούτε μες στα ραγιάδικα καλυμμαύχια τους και στα φέσια. Οι Κοραήδες, οι Καποδίστριοι, οι Ιγνάτιοι το θεόρριχναν, οι Δεσποτάδες το αφόριζαν. Οι δε λογιώτατοι της – τάχα – Διασποράς είχαν με τις «ελληνικούρες» τους να κάμνουν… Αλλά το ‘21 δεν μίλησε τη γλώσσα τους, δεν βούταε σε καλαμάρια πέννες χήνας. Μίλησε με των καρυοφυλλιών τις ντουφεκιές και με των γιαταγανιών του τις άδραξες…» (Απόσπασμα από το βιβλίο Γιάννης Σκαρίμπας, Το 1821 και η αλήθεια). Πάντως, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, με αφορμή τους …εξέχοντες προσκεκλημένους, μάθαμε ότι η Ρωσία έχει και πρωθυπουργό, αν και κανείς δεν συγκράτησε το όνομα του. Είθε 100 χρόνια μετά, να γιορτάσει ο λαός όπως του πρέπει το ’21.

Πόσα τα λεφτά από τα πρόστιμα;

Τόσα πρόστιμα πέφτουν καθημερινά για όσους παραβαίνουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορώνα και καλό θα ήταν να κάνει την σούμα η κυβέρνηση και να ανακοινώσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα πρόστιμα. Πόσα χρήματα αφορούν συνολικά και πόσα έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα. Αν βέβαια πληρώνονται…, καθότι στο τέλος, περισσότερα θα έχουμε ξοδέψει σε μπλοκάκια προστίμων, παρά θα έχει εισπράξει το δημόσιο.

Ξεπέρασαν και το Νοστράδαμο

Ευτυχώς που υπάρχουν πολλές τηλεοπτικές πλατφόρμες και βλέπει ο κόσμος διάφορα πράγματα και δεν χάνει τα μυαλά του βλέποντας δελτία και ενημερωτικές εκπομπές στα κανάλια της επαρχίας της Αθήνας. Διότι, άντε όσοι από επαγγελματική διαστροφή είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν ειδήσεις, έχουν ανοσία στις βλακείες, πολλές φορές αντιλαμβάνονται και τα ψέματα. Ο ανυποψίαστος όμως πολίτης… Μήνες τώρα ακούει για άνοιγμα της οικονομίας, αλλά αυτή παραμένει κλειστή. Επίδοξοι μάντεις, πολιτικοί και δήθεν ειδικοί, προβλέπουν πως θα κινηθούν τα κρούσματα, πότε θα πάνε οι επαρχιώτες της Αθήνας στα χωριά τους, πότε θα πιούμε καφέ σε τραπέζι εκτός σπιτιού και άλλες προφητείες, τις οποίες θα ζήλευε και ο Νοστράδαμος. Έτσι και κάποιος τους πάρει στα σοβαρά, κινδυνεύει να χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Δηλαδή, την Πρωταπριλιά, τι θα πουν όλοι αυτοί;

Κάτι ψιλά και σε μας…

Περί των 60 δις ευρώ το πρόγραμμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχει 4 κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων. Κάτι ψιλά ας δώσουν και στους τρεις νομούς τις Θράκης αφού η διακομματική ακόμη να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της. Κάτι ψιλά, για 1000 μόνιμες θέσεις στην παραγωγή, σε καθένα από τους τρεις νομούς. Και με 333 ανά νομό, θα πανηγυρίζουμε… για όποιους ξέρουν από οικονομία και υγιή επιχειρηματικότητα.

Ρεβιζιονιστές και δογματικοί στην Κομοτηνή

Καλά του τα είπε ο δήμαρχος Γκαράνης του παραλίγο δήμαρχου Γραβάνη, ότι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο θα του απαντάει. Ακούς εκεί να στέλνει δελτία στον Τύπο και στα ΜΜΕ ο Γραβάνης… Που ακούστηκε, πότε έγινε ξανά κάτι τέτοιο τοπικά, αλλά και γενικότερα στην πολιτική σκηνή της χώρας; Τι νέα ήθη είναι αυτά που εισάγονται στην πολιτική μας ζωή, είναι δε τέτοιος ο ρεβιζιονισμός του Γραβάνη, που ξεπερνά ακόμη και τον …Χρουτσόφ. Ε ναι, μας θύμισε κάπως, ιστορικά, την αντιπαράθεση Στάλιν-Χρουτσόφ. Πάντως, αν θα κάνει αντισεισμικό έλεγχο στα σχολεία, δεν καταλάβαμε να απάντησε ο «δογματικός» δήμαρχος. Μπορείς να το πεις και νεωτερισμό, να σε ρωτούν για κάτι και να απαντάς για άλλα…

Ο καφές τι ήταν δεν μάθαμε…

Άντε και κάτι ακόμη της επετείου. Στις 25 Μαρτίου, όλοι φάγαμε μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά οι επίσημοι, εγχώριοι και ξένοι, πεσκανδρίτσα και κιμά γαρίδας. Είχε και καφέ χωρίς να προσδιορίζεται από το μενού, αν ήταν γνήσιος ελληνικός φρέντο καπουτσίνο ή εσπρέσο. Για φραπέ, ούτε λόγος, τρε μπαναλ! Και ήταν και 41, χώρια το προσωπικό, αλλά τηρήθηκαν όλα τα μέτρα.

Στη Μαρώνεια και όχι στην Μάκρη ο Πολύφημος

Βεβαίως και να αξιοποιηθεί το σπήλαιο της Μαρώνειας, καθότι εκεί ήταν ο γίγαντας Πολύφημος και όχι όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι εβρίτες ότι δήθεν στο σπήλαιο της Μάκρης ήταν η κατοικία του. Άλλωστε, η Μαρώνεια έβγαζε ανέκαθεν κρασί και με αυτό μέθυσε ο Οδυσσέας τον Κύκλωπα, ενώ η Μάκρη μόνο ελιές έχει. Πάντως, ας ψάξουν οι αρμόδιοι να βρουν και μελέτες που έγιναν για το σπήλαιο πριν δεκαετίες, μπορεί να τους είναι χρήσιμες. Όσο για κάτι ιστορίες που θέλουν τον Πολύφημο και την σπηλιά του σε κάποιο νησί, αυτά τα λένε οι ανιστόρητοι για να μας πάρουν τη δόξα. Τούτο διότι, αφού τον μέθυσαν και τον τύφλωσαν τον Πολύφημο, ο οποίος είχε ένα μάτι, οι σύντροφοι του Οδυσσέα διέφυγαν κρεμασμένοι κάτω από πρόβατα που έτρεφε ο γίγαντας και ως γνωστόν, το σπήλαιο Μαρώνειας επί πολλά χρόνια είχε χρήση μαντριού για πρόβατα, γεγονός που αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια εκείνων των γεγονότων.

 

 

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος