Ένας συνεργάτης του Ελον Μασκ και μια ομάδα επιστημόνων στην Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι η επιστήμη έχει πλέον την δυνατότητα να επαναφέρει στην ζωή τους δεινόσαυρους αλλά και να δημιουργήσει ζώα με προηγμένη νοημοσύνη.
Ο κόσμος που περιγράφεται στις εξαιρετικά δημοφιλείς ταινίες «Τζουράσικ Παρκ» και «Ο Πλανήτης των Πιθήκων» μπορεί να γίνει πραγματικότητα με κάποιους να βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσα αυτή την εξέλιξη και κάποιους να την ακούν ως εφιαλτικό σενάριο που κρύβει τεράστιους κινδύνους.
Την αρχή έκανε ο Μαξ Χόντακ, που μαζί με τον Ελον Μασκ ίδρυσαν την εταιρεία Neuralink που αναπτύσσει προηγμένες τεχνολογίες διασύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστές. Σε πρώτη φάση η εταιρεία ασχολείται με κατασκευή εγκεφαλικών εμφυτευμάτων που θα επιτρέπουν σε άτομα με νευρολογικά προβλήματα να ελέγχουν υπολογιστές ή τηλέφωνα με νοητικές εντολές ώστε να αποκτήσουν ένα επίπεδο επικοινωνίας.
Ο Χόντακ ακολουθώντας την τακτική του διάσημου συνεργάτη του συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του με μια ανάρτηση του στο Twitter. Σε αυτή υποστηρίζει ότι υπάρχουν πλέον οι τεχνολογίες και τα εργαλεία για να δημιουργήσουμε δεινοσαύρους. Σύμφωνα με τον Χόντακ υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα να φέρουμε στην ζωή δεινοσαύρους αλλά όπως αναφέρει θα πρόκειται για νέα είδη και όχι για κάποια από εκείνα που ζούσαν στον πλανήτη πριν πέσει στην Γη ο αστεροειδής που τους εξόντωσε.
Σύμφωνα με τον Χόντακ αν ξεκινήσουμε σήμερα την προσπάθεια θα μπορούσαμε σε 15 χρόνια να δούμε μπροστά μας τους πρώτους δεινοσαύρους. Η ανάρτηση του έχει προκαλέσει μια μικρή σύγχυση αφού χρησιμοποίησε την λέξη «μπορούμε» χωρίς να ξεκαθαρίζει αν με το μπορούμε εννοεί την εταιρεία του ή την επιστήμη γενικότερα.
Ως γνωστόν οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να κλωνοποιήσουν διάφορα ζώα αλλά όχι κάποιο που έχει εξαφανιστεί. Δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε στην διάθεση μας DNA από μαμούθ υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση τα τελευταία χρόνια για το αν θα προχωρήσουμε στην προσπάθεια κλωνοποίησης τους.
Τα ζώα με υψηλό IQ
Την ίδια στιγμή που ο Χόντακ μιλούσε για την δημιουργία του Τζουράσικ Παρκ επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις έρευνες που γίνονται με τα τμήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου που είναι γνωστά ως «εγκεφαλικά οργανοειδή» και αποκαλούνται μίνι-εγκέφαλοι.
Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες κάνουν πειράματα και μελέτες με τα εγκεφαλικά οργανοειδή με στόχο να δουν πως εξελίσσεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος αλλά και πώς αναπτύσσονται και εξελίσσονται κάποιες ασθένειες. Οι έρευνες αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις αφού κάποιοι ειδικοί παραλληλίζουν τα πειράματα αυτά με εκείνα στα έμβρυα υποστηρίζοντας ότι τίθενται ηθικά διλλήματα αφού σε κάποιες περιπτώσεις οι μίνι εγκέφαλοι αποκτούν κάποιου είδους συναίσθηση.
Κάποιες ερευνητικές ομάδες έχουν προχωρήσει σε πειράματα μεταμόσχευσης ανθρώπινων εγκεφαλικών οργανοειδών σε ζώα για να μελετήσουν την εξέλιξη του εγκεφάλου τους και να βρουν στοιχεία που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Οι Ιάπωνες επιστήμονες με άρθρο τους επισημαίνουν τον κίνδυνο της χρήσης των ανθρώπινων εγκεφαλικών οργανοειδών σε ζώα. Υποστηρίζουν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αναπτύξουν τα ζώα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα αυτογνωσίας, συνείδησης, νοημοσύνης και ικανότητες παρόμοιες με αυτές που έχει ο άνθρωπος. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα διακινδυνεύουμε να κάνουμε πραγματικότητα το σενάριο του «Πλανήτη των Πιθήκων» με ότι αυτό συνεπάγεται.
naftemporiki.gr