Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) από έναν καταστροφικό και δαπανηρό πόλεμο στην Υεμένη σημαίνει ότι μπορούν να επικεντρωθούν ξανά σε μια φιλόδοξη πολιτιστική ατζέντα, που συμπεριλαμβάνει και το άνοιγμα του Μουσείου Zayed.
Έτσι, μετά το άνοιγμα του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι το 2017, με το εντυπωσιακό θολωτό κτήριο του Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νούβελ, αυτό θα είναι το επόμενο έργο που θα μετατρέψει το νησί Saadiyat σε μια ακόμα μεγαλύτερη πολιτιστική περιοχή του κόσμου.
Πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο Zayed (ZNM), με τις πέντε ανυψωμένες γυάλινες δομές του, που σχεδιάστηκε μεταξύ 2007 και 2010 από το βρετανικό στούντιο αρχιτεκτονικής Foster + Partners, εμπνευσμένο από τα φτερά ενός γερακιού. Ως διευθυντής του έχει προσληφθεί ο Αυστραλός αρχαιολόγος Peter Magee από το 2019, αλλά όλα δείχνουν ότι το Μουσείο θα καθυστερήσει να ανοίξει τις πύλες του, όπως άλλωστε έγινε και με τα άλλα Μουσεία και το Λούβρο, που άνοιξε επτά χρόνια αργότερα. Το ίδιο το ZNM επρόκειτο να ανοίξει το 2013, ενώ το Guggenheim Abu Dhabi είχε προγραμματιστεί για το 2012 και μετά για το 2022/23.
Οι λόγοι για αυτές τις καθυστερήσεις είναι κυρίως η παγκόσμια οικονομία, η οικονομική κρίση του 2008 και τώρα η κρίση του κορωνοϊού αλλά και ο πόλεμος με την Υεμένη που κοστίζει στα ΗΑΕ περίπου 16 δις δολάρια το χρόνο, αλλά ασκεί μια συναισθηματικά ισχυρή απόσπαση της προσοχής από τις πολιτιστικές φιλοδοξίες του Αμπού Ντάμπι.
Τα ΗΑΕ δεν έχουν απομακρυνθεί από το σενάριο να κάνουν το Αμπού Ντάμπι παγκόσμιο πολιτιστικό προορισμό και μάλιστα και με αρχαιολογικό ένδιαφέρον.
Ο Magee εργάζεται στα ΗΑΕ για 30 χρόνια και λέει: «Η αλληλεπίδραση της περιοχής με τον ευρύτερο κόσμο ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναγνωριζόταν γενικά. Επεκτάθηκε σε ομόκεντρους κύκλους: πρώτα στον Περσικό Κόλπο, πριν από 7.500 χρόνια περίπου. Πριν από 5.000 χρόνια, πέρα από τη θάλασσα μέχρι την Ινδική ήπειρο. Πριν από 3.000 χρόνια, με την εξημέρωση των καμηλών, στην Αραβική Χερσόνησο και στη Μεσόγειο πριν από 2.000 χρόνια περίπου –μάλιστα έχουμε βρει ρωμαϊκό κύπελλο, εδώ στα ΗΑΕ ».
Ένα ολόκληρο τμήμα του Μουσείου θα αφιερωθεί στο Ισλάμ, ενώ θα υπάρχουν λείψανα του χριστιανικού μοναστηριού της Νεστόριας και η εβραϊκή ταφόπετρα που βρέθηκε στα ΗΑΕ. Όσον αφορά την απόκτηση έργων, ο Magee απλώς λέει ότι έχουν μια «πολυεπίπεδη προσέγγιση, με δάνεια από μεγάλα Μουσεία». Σε αυτά περιλαμβάνεται το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο το ZNM πρόκειται να συνεργαστεί στενά.
naftemporiki.gr