Την Κυριακή 25-04-2021 καλέστηκε ανοικτή δημόσια διαδικτυακή σύσκεψη – συζήτηση με πρωτοβουλία των δύο Νομαρχιακών Επιτροπών Ροδόπης και Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καθώς και του Τμήματος Περιβάλλοντος με την υπεύθυνη Ρ.Δούρου και τον αντίστοιχο υπεύθυνο της Κ.Ο. Σ.Φάμελλο, με τους φορείς που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία ώστε να συζητηθεί από κοινού το θέμα της επιστροφής των χρυσοθήρων στη Θράκη. Στην συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια ΑΜΘ, των Αντιπεριφερειών ΠΕ Ροδόπης και Έβρου, της Ένωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Αρριανών-Φιλλύρας, της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού, του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Τμ.Θράκης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου – Τμ.Θράκης, του Επιμελητηρίου Έβρου, καθώς και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ των δύο νομών Δημ.Χαρίτου και Αν.Γκαρά.
Η ιστορία του αγώνα κατά του χρυσού και της εξόρυξης και της εκμετάλλευσης του στα μέρη μας, έχει ένα παρελθόν που πάει πολλά χρόνια πίσω και έχει τέτοια ιστορία, γιατί ακριβώς εκπροσωπήθηκε διαχρονικά από ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές, διαφορετικών κομμάτων, αλλά με την κοινή τους πίστη στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, και την κοινή τους αντίληψη ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει και θάνατο.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε η εκφρασμένη άποψη τόσο του κόσμου και μέσα από τον πολύ σημαντικό αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά της εξόρυξης χρυσού, η εκφρασμένη άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά της εξόρυξης, καθώς επίσης και η φωνή των Δημάρχων αλλά και επιστημονικών φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, αλλά και η αντίθετη γνώμη των επαγγελματιών μέσα από τα επιμελητήρια τους. Αυτή η κουβέντα ανοίγει ξανά για λόγους προληπτικούς. Κι αυτό γιατί όσον αφορά την περιοχή μας, υπάρχει προς το παρόν η δήλωση διαθέσεων της εταιρείας για τα χρυσωρυχεία στη Θράκη, που μιλάει για μια νέα περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή του Περάματος και ένα σχέδιο επένδυσης στην Θράκη.
Από την άλλη, είδαμε την Κυβέρνηση να φέρνει στη Βουλή μια κατάπτυστη σύμβαση, όσον αφορά την Χαλκιδική, γραμμένη από την ίδια την εταιρεία και η οποία είναι αυτή που ανοίγει την όρεξη και για τα δικά μας μέρη. Μία σύμβαση που έρχεται να πατήσει με άνεση πάνω στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη (Ν.4685/20), ο οποίος ανοίγει πόρτες και παράθυρα, για τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, αλλά και για όλη την περιβαλλοντική αδειοδότηση, διευκολύνοντας τον όποιο επενδυτή να μην ταλαιπωρείται ούτε με περιβαλλοντικούς όρους, ούτε με την αποκατάσταση του τόπου επέμβασης. Ήταν αναγκαία λοιπόν, αυτή η πρώτη συζήτηση ώστε να τοποθετηθούν ξανά οι φορείς που αγκαλιάζουν όλη την κοινωνία και να δρομολογηθούν μια σειρά πραγμάτων, τα οποία πρέπει να μεταφερθούν και στην κοινωνία.
Με τις τοποθετήσεις τους όλοι οι φορείς, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι Επιστημονικοί φορείς, τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια και η ίδια η Επιτροπή κατά της εξόρυξης, δήλωσαν ξεκάθαρα την καθολική και υπερκομματική συστράτευση τους ενάντια σε μια τέτοια επένδυση. Με το πέρας αυτής της συζήτησης υπάρχει εκφρασμένη και αποτυπωμένη η ομόφωνη αντίθεση στην όποια επικείμενη επανεμφάνιση των χρυσοθήρων στη Θράκη.