Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα παγάκια που σας σερβίρουν σε ένα ωραίο μπαρ ή εστιατόριο είναι “διάφανα”, αλλά εκείνα που φτιάχνετε στις παγοκύστες σας στο σπίτι βγαίνουν “θολά»;
Τα παγάκια κανονικά βγαίνουν όντως «θολά» και μοιάζουν άσπρα, επειδή τα αέρια που διαλύονται στο νερό παγιδεύονται και δημιουργούν μικροσκοπικές φυσαλίδες ή επειδή δεν πάγωσαν με τρόπο που δεν επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλων κρυστάλλων.
Τα “θολά” παγάκια είναι πιο εύθραυστα και λιώνουν γρηγορότερα από τον καθαρό, διαυγή πάγο.
Πώς να φτιάξετε διαυγή παγάκια στο σπίτι
1. Ξεκινήστε με ήδη αποσταγμένο νερό. Αν δεν έχετε, τότε αρκετά καλά αποτελέσματα έχει και το εμφιαλωμένο νερό.
2. Βράστε το νερό ΔΥΟ φορές. Ο βρασμός αφαιρεί τις φυσαλίδες αέρα από το υγρό, επιτρέποντας στα μόρια του νερού να κολλήσουν ακόμη πιο σκληρά στην κατάψυξη.
Αφού βράσετε την πρώτη φορά, αφήστε το νερό να κρυώσει. Στη συνέχεια βράστε το ξανά.
Κρατήστε το νερό ψύξης καλυμμένο με καπάκι για να αποφύγετε τη συγκέντρωση σκόνης στην επιφάνεια.
3. Ρίξτε το νερό στην παγοθήκη και καλύψτε την με ένα πλαστική μεμβράνη για να μην κολλήσουν σωματίδια στην επιφάνεια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει το νερό να κρυώσει αρκετά προτού το ρίξετε στην παγοθήκη, ώστε να μην λιώσει το πλαστικό!
4. Τοποθετήστε την παγοθήκη στην κατάψυξη. Αφήστε τη για λίγες ώρες για να παγώσει το νερό.
5. Αυτό ήταν! Βγάλτε προσεκτικά τα πεντακάθαρα, διαυγή παγάκια σας και απολαύστε το ποτό ή το αναψυκτικό σας
https://www.iatropedia.gr/tips/pos-na-ftiakseis-diavgi-pagakia-san-kommatia-krystallo/132204/