ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Υπό παρακολούθηση το φαινόμενο της βλέννας στο ΒΑ Αιγαίο

Μεγάλη είναι η ανησυχία των αλιέων, αλλά και των επαγγελματιών του τουρισμού στις παραθαλάσσσιες περιοχές και τα νησιά της βορειοανατολικής Ελλάδας, λόγω της βλέννας που τις τελευταίες μέρες έχει εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου, ενώ αναφορές για διάσπαρτα κομμάτια της υπάρχουν σχεδόν σε ολόκληρο το ΒΑ Αιγαίο.

Ιδιαίτερα για τους αλιείς, αυτή είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, που έρχονται αντιμέτωποι με το φυτοπλαγκτόν, με τις επιπτώσεις, τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα αλιεύματα, αλλά και για τα εισοδήματά τους, να είναι δραματικές.

Έλεγχοι από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε με τηλεδιάσκεψη η περιφερειακή σύμβουλος Ροδόπης της Περιφερειακής Σύνθεσης Φελίνα Καζάκου έφερε ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης «την οικολογική καταστροφή και τη διάσταση που έχει λάβει η εξάπλωση της βλέννας πλαγκτού στις ακτές και τα νησιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», όπως αναφέρει σε ανάρτησή της.

«Είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει την Περιφέρειά μας και τουριστικά και την αλιευτική δραστηριότητα και οικονομικά. Συνεπώς θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα» δήλωσε στο συμβούλιο.

Την απάντηση, όπως αναφέρει ο Χρόνος, έδωσε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος: «Προφανώς το παρακολουθούμε το θέμα. Οι υπηρεσίες υγείας και περιβάλλοντος ήδη έχουν προγραμματίσει μια σειρά από ελέγχους για να μελετήσουν το θέμα». Μέχρι στιγμή ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στα χέρια της διοίκησης «τα δεδομένα για να κάνουμε μια συζήτηση» και ότι «το θέμα μας απασχολεί και το παρακολουθούν οι υπηρεσίες μας. Όταν θα έχουμε ένα συμπέρασμα και μια διαπίστωση προφανώς θα κινηθούμε».

Η κα Καζάκου σημείωσε πως «αναμένουμε δημόσια απαντήσεις σχετικά με τους ελέγχους και τα αποτελέσματα αυτών». Παράλληλα, η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, σχολιάζοντας την απάντηση Μέτιου, τόνισε σε ανακοίνωσή της :
«… μάθαμε την … «πρόθεση» της διοίκησης να ασχοληθεί με το θέμα της θαλάσσιας βλέννας που προερχόμενη από την Τουρκία πλήττει το ΒΑ Αιγαίο και συνεπώς απειλεί την Περιφέρεια μας. Ωστόσο, εύλογα απορεί κανείς για ποιο λόγο η Διοίκηση -εφόσον λέει ότι έχει κάνει ελέγχους- δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τους πολίτες ή το Περιφερειακό Συμβούλιο. Απλά ο κ. Μέτιος αναγκάστηκε να κάνει ένα σχόλιο σε δική μας σχετική ερώτηση. Το συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει αβίαστα είναι η παντελής αδιαφορία των διοικούντων για τα προβλήματα!»

Σε απόγνωση οι αλιείς

«Εδώ και καιρό δεν μπορούμε να ψαρέψουμε, όχι μόνο τις δικές μας παραγωγές σε χταπόδι, γαρίδα, αλλά και καβούρια, σουπιές, αλλά τίθεται θέμα καταστροφής του θαλάσσιου πλούτου», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Δήμου Κομοτηνής, Κώστας Διαμαντάκης.

Οι αλιείς έχουν κάνει κρούσεις στους αρμοδίους για αποζημιώσεις και ζητούν να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ, να πληρώνουν και να αποζημιώνονται, όπως αυτό γίνεται και με τους Αγρότες, όταν πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο, ενώ άλλες φορές αυτό διαλύεται από μόνο του, φέτος είναι ζωντανό και έχει βάθος, καταστρέφοντας τα αλιεύματα. Η κλιματική αλλαγή όπως φαίνεται, επηρεάζει και την θάλασσα και αυτό πια φαίνεται και με την εμφάνιση πλαγκτόν. Μαζί με αυτό και η βλέννα από την θάλασσα του Μαρμαρά, συνθέτει ένα πολύ δύσκολο τοπίο για τους αλιείς», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Διαμαντάκης.

 

Σε 10 μέρες τα δείγματα για την τοξικότητα της βλέννας

Από την πλευρά του μιλώντας για το θέμα στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής πολιτικής ΑΜ-Θ, Ανδρέας Καραγιώργης, υπογράμμισε πως κάνει προσπάθειες για να αποζημιωθούν οι αλιείς από ένα κονδύλι, που βγήκε για τις ιχθυοκαλλιέργειες της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κάλυψης από ΕΛΓΑ, αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς το πλαγκτόν που εμφανίστηκε από τον χειμώνα και κράτησε τόσο πολύ, από τις αναλύσεις που έγιναν στο ΙΝΑΛΕ, δεν ήταν τοξικό και άρα δεν μπορεί να αποζημιωθεί. Εκτός των άλλων δεν πληρώνουν ακόμα εισφορές στον ΕΛΓΑ οι αλιείς, αν και το επιθυμούν.

«Η εμφάνιση του πλαγκτόν από το χειμώνα οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν παρατηρηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ωστόσο, μετά από καιρό το είχαμε δει να διαλύεται, μην επιτρέποντας όμως τους αλιείς να ψαρεύουν εδώ και καιρό. Συν τις απαγορεύσεις λόγω πανδημίας, η ζημιά είναι διπλή για τους αλιείς. Τώρα σε ότι αφορά την εμφάνιση και της βλέννας από την Τουρκία, ζήτησα από το ΙΝΑΛΕ να λάβει δείγματα εκ νέου και να κάνει αναλύσεις, να διαπιστωθεί αν είναι τοξική ή όχι. ΑΝ είναι τοξική, θα είναι πλήγμα καθώς θα απαγορευθεί η κατανάλωση των αλειυτικών και των οστρακοειδών. Επιπλέον θα είναι πλήγμα και για τον τουρισμό. Περιμένουμε την ανάλυση των δειγμάτων σε 10 μέρες περίπου», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Καραγιώργης.

Προς εκτόνωση το φαινόμενο στη Λήμνο, έρχεται προς Σαμοθράκη

Όπως όλα δείχνουν οδεύουμε προς εκτόνωση του φαινομένου με το βλεννογόνο φυτοπλαγκτόν σε ακτές της Λήμνου» τονίζει στο GRTimes ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Μαρινάκης. «Η μόνη εξέλιξη που έχουμε σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα είναι ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας δεν έχει επεκταθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το ελαφρύ αεράκι στο νησί έκανε τη δουλειά που ανέφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα οι επιστήμονες και περιμένουμε λίγο πιο ισχυρούς ανέμους για να εξαλειφθεί εντελώς… τα ρεύματα σύμφωνα με τους αλιείς του νησιού δείχνουν να μεταφέρουν το φαινόμενο τόσο προς τις ακτές της Σαμοθράκης, όσο και προς το Άγιον Όρος».

φωτο xanthi2.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος