ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

«Διψά» για εργασίες υποστήριξης το Μεσαιωνικό Γεφύρι στον Κομψάτο Ροδόπης

Το Μεσαιωνικό Γεφύρι του Κομψάτου στο Δήμο Ιάσμου Ροδόπης, το μοναδικό τοξωτό γεφύρι με τρεις καμάρες στη Θράκη, ο διψά επειγόντως για εργασίες συντήρησης και υποστήριξης, καθώς υπάρχουν μεγάλες οπές, από υλικό που έχει φύγει, σε αρκετά σημεία του γεφυριού.

Η κ. Καραδήμα ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να γίνουν ειδικές μελέτες από το Υπουργείο Πολιτισμού, για τις οποίες έχουν γίνει υπομνήματα πολλές φορές από την ίδια, για το ότι επείγει να γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες.
«Θέλω να πιστεύω πως μέσα στο 2021 θα γίνουν οι βασικές μελέτες και ελπίζω να…αντέξει και το γεφύρι, που από μικρή επισκεπτόμουνα», τόνισε η κ. Καραδήμα, καθώς τα παιδικά και πρώτα νεανικά της χρόνια τα έζησε στον Πολύανθο, το χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στο γεφύρι!

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να προστεθεί το κομμάτι που λείπει από την επόμενη πλευρά του Βουνού, η κ. Καραδήμα, δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει, «αυτό θα το αποφασίσουν οι μελετητές του Υπουργείου Πολιτισμού. Πάντως όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρξει απόφαση, όπως και το γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο”, όπως υπογράμμισε.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια το εξόχως πανέμορφο γεφύρι, δείγμα αριστοτεχνικής αρχιτεκτονικής Ηπειρωτών μαστόρων που έχει αντέξει πεισματικά στο χρόνο και στην αδιαφορία των ανθρώπων που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις περί προστασίας του ως μνημείου, αποτελεί ένα αξιοθέατο για πολλούς και κυρίως νέους, φυσιολάτρες, ορειβάτες και πολιτιστικούς αναζητητές, αλλά και αφορμή για περίπατο στο βουνό! Ο συγκεκριμένος χώρος κατακλύζεται από κόσμο την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εκτός των δύο τελευταίων χρόνων.

Η σύγκριση και η αντίθεση της Μεσαιωνικής Γέφυρας και της γκρεμισμένης από το 2017 νέας τσιμεντένιας γέφυρας (σ.σ. η παλιά τσιμεντένια γέφυρα υπάρχει και εξυπηρετεί την διέλευση από το σημείο, προς Ίασμο και Ξάνθη και το αντίθετο) είναι απλά αναπόφευκτη…
Εξ άλλου, η κ. Καραδήμα ανέφερε πως θετικές είναι οι εξελίξεις στο να ενταχθεί στο κομμάτι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής -ΕΣΠΑ- και το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας.
Οι εργασίες αναβάθμισης του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου, η επανέκθεση της συλλογής των εκθεμάτων, αποτελούσε ένα όνειρο της κ. Καραδήμα, αλλά και των προηγούμενων Προϊσταμένων της Εφορείας Ροδόπης, το οποίο ήλθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Η συσσωρευμένη πείρα και δύναμη της κ. Καραδήμα, μεταλαμπαδεύεται πια στους νέους Αρχαιολόγους του Μουσείου Κομοτηνής, οι οποίοι συμβάλουν και αυτοί με τις δυνάμεις τους στο να πάρει σάρκα και οστά αυτό το όραμα.

ΕΡΤ Κομοτηνής/ΒΜ

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος