Του Χρήστου Μαζανίτη
Η ενίσχυση της Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ συνοψίζεται στον πρόσφατο διάλογο, στις 10 Μαΐου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μεταξύ Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάϊατ, και την φράση: «η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε Σούδα του Βορρά».
Η εντυπωσιακή αποβίβαση των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, με τίτλο «Defender Europe 2021» ανέδειξε τα κοινά αμυντικά σχέδια, που σύντομα αναμένεται να αποτυπωθούν και εγγράφως με την υπογραφή της αναβαθμισμένης Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA).
Δεν είναι μόνο η συμφωνία για την χρήση της Σούδας ως μόνιμη έδρα του αμερικανικού πλοίου HERSEL “WOODY” WILLIAMS αλλά και η ανάπτυξη τμημάτων της Combat Aviation Brigade στο Στεφανοβίκειο για περίπου ένα εξάμηνο- για τρίτη φορά, ενώ έπεται και τέταρτη- οι αναπτύξεις αμερικανικών δυνάμεων μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για συμμετοχή σε ασκήσεις και επιχειρήσεις υψηλής προβολής στην Ευρώπη, καθώς και πληθώρα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στην Ελλάδα.
Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, με πρωτοβουλίες του ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναβαθμίσει τη στρατηγική σημασία της περιοχής. Βέβαια, η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ αποτελεί γνωστή πλέον επιθυμία και των δύο πλευρών, και το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται συζητήσεις για εκ νέου αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Όπως αποκάλυψε στην πρόσφατη ομιλία του στην ΛΑΕΔ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, η περαιτέρω ενδυνάμωση της συλλογικής άμυνας ως πρώτο πεδίο, αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης και αξιοποίησης των ημετέρων δομών στο νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την Άμυνα και την Αποτροπή στο σύνολο του Ευρώ-Ατλαντικού χώρου.
«Για παράδειγμα, η Ελλάδα επιδιώκει την πλήρη συμμετοχή της στο σχεδιασμό επέκτασης του κεντρικού συστήματος διανομής καυσίμων στην Ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, δεδομένου ότι οι ημέτερες εγκαταστάσεις στη Βόρειο-Ανατολική Ελλάδα, και ειδικά η ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, προσφέρουν οικονομικά συμφέρουσες και βιώσιμες επιλογές για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η προστιθέμενη αξία της περιοχής στην ασφάλεια της Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αναδεικνύεται και από τη συχνή πλέον χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ για τη μετακίνηση των δυνάμεών τους από και προς την περιοχή.