Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, από κοινού με 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν από τον υπουργό Υγείας να μην επαναφέρει τις εργολαβίες σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα στις δημόσιες δομές υγείας, όπως το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Ζητούν από τον υπουργό να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίσει την εργασιακή προοπτική των σημερινών συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), ρύθμιση ανάλογη με αυτήν που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή βάση της οποίας παρατείνονται αυτοδικαίως από τη λήξη τους και για ένα (1) έτος οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που είχαν συναφθεί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Η ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού και συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης κος Χαρίτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί και για το Νοσοκομείο Κομοτηνής έχουν ανακοινωθεί ήδη από την διοίκηση προσκλήσεις δημόσιας διαβούλευσης για την διενέργεια ανοικτών διαγωνισμών για τις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης.
Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η επιστροφή των εργολαβικών συνεργείων στους τομείς σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει το καθεστώς ιδιωτικοποίησης στους παραπάνω τομείς και της εργασιακής «γαλέρας» για χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις εργολαβίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Χωρίς εργασιακή προοπτική οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα στις δημόσιες δομές υγείας».
Αποτελεί ειλημμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, που απλά αναβάλλεται λόγω της παρατεινόμενης υγειονομικής κρίσης, η «επιστροφή» των εργολαβικών συνεργείων στους τομείς σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Στην ουσία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει το καθεστώς ιδιωτικοποίησης των επικουρικών λειτουργιών του ΕΣΥ και εργασιακής «γαλέρας» για χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας και στις ΥΠΕ.
Είναι γνωστό ότι με την απομάκρυνση των ιδιωτικών συνεργείων από τα νοσοκομεία τα προηγούμενα χρόνια και την πρόσληψη προσωπικού σε αυτούς τους τομείς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), επιτεύχθηκε σημαντική εξοικονόμηση πόρων και υπήρξε αισθητή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής αυτών των εργαζομένων. Είναι δεδομένη επίσης η σημαντική συνεισφορά τους, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην υποστήριξη της ασφαλούς και αποτελεσματικής λειτουργίας του ΕΣΥ. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει ιδεοληπτικά και εμμονικά σε μία επιλογή οικονομικά ασύμφορη, με υποχώρηση των εργασιακών standardsκαι με αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες, απλά και μόνο επειδή υπηρετεί το σχέδιο της για άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά και για Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Με κυβερνητική εντολή προκύπτουν αποφάσεις ΔΣ Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα που δρομολογούν τις διαδικασίες επιλογής ιδιωτών ως αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας- φύλαξης-σίτισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απόφαση (9-6-2021) του ΔΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης που θα τεκμηριώνει το δημοσιονομικό όφελος από την επαναφορά των ιδιωτικών συνεργείων σ’ αυτούς τους τομείς.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις αυτές οδηγούν τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία.
Επειδή ο Πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουν αναφερθεί με θερμά λόγια στο έργο όλων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, ιδίως την περίοδο της πανδημίας.
Επειδή το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις, είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία.
Επειδή αυτή η κατηγορία εργαζομένων στήριξε τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας σε κρίσιμες, απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία των εργαζομένων συνθήκες.
Επειδή η αλλαγή εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό αυτό, συνεπάγεται πολύ πιο δυσμενείς όρους απασχόλησης και συστηματική εκμετάλλευση από τους εργολάβους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- 1.Σκοπεύει να επαναφέρει το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ στους τομείς της καθαριότητας-σίτισης-φύλαξης μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας;
- 2.Θα προχωρήσει η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021 και αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του ΕΣΥ ;
- 3.Πως αιτιολογείται η πολιτική απόφαση της επαναφοράς των εργολάβων στις δομές του ΕΣΥ, από τη στιγμή που θα παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους ;
- 4.Ισχύει ή όχι η αναγνώριση από την Πολιτεία της προσφοράς του προσωπικού του ΕΣΥ (μονίμων και συμβασιούχων όλων των κατηγοριών),ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας;
- 5.Αναζητά ή όχι η κυβέρνηση μια ρύθμιση που θα δίνει εργασιακή προοπτική στους σημερινούς συμβασιούχους και θα καλύπτει με σταθερό και ποιοτικό τρόπο τις ανάγκες του ΕΣΥ;