Οι δημότες τα βλέπουν, οι δημοτικές αρχές όχι
«Να μεταφερθεί η πιάτσα ταξί της Εθνικής» ζητάει μέσω τοπικής εφημερίδας δημότης. Ο αναγνώστης της εφημερίδας υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη πιάτσα δημιουργεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στην κεντρική οδό Ορφέως, κυρίως στο ύψος των φαναριών του Σπαθιού, ενώ επίσης στερεί χρήσιμες θέσεις πάρκινγκ από το κέντρο της πόλης. Και έχει όλα τα δίκια. Μόνο οι δημοτικές αρχές, διαχρονικά, δεν το βλέπουν, ή το βλέπουν και κάνουν τα στραβά μάτια. Έρχεται ώρα που η ουρά στα φανάρια φθάνει μέχρι το βαρέλι του τροχονόμου γιατί δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και οι δυο λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ κάτι ανάλογο γίνεται και στο τέλος της Ν. Ζωίδη, φθάνοντας στο δημαρχείο. Και άντε στη Ζωίδη δεν γίνεται να ξηλώσουμε τα πεζοδρόμια, αλλά στην Ορφέως, υπάρχει η απλή λύση μετατόπισης της πιάτσας. Όπως αρκετές απλές λύσεις μπορούν αν δοθούν στο κυκλοφοριακό, δίνοντας ανάσες. Για συνολική λύση δεν μιλάμε, καθότι, προφανώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ίσως και άγνοια του θέματος. Αρκεί να πούμε πως από τη στιγμή που για να εξυπηρετηθείς από υπηρεσίες του κράτους και της αυτοδιοίκησης, τράπεζες, πρέπει να πας στο κέντρο της Κομοτηνής και γίνεται αντιληπτή η φύση του προβλήματος, καθώς και προς τα που θα πρέπει να κατευθυνθούν οι προσπάθειες επίλυσης του.
Σαν το Γαλατικό χωριό του Αστερίξ η Ροδόπη
Τρίτη γράφει ο Ποπολάρος με την Ροδόπη να είναι ο μόνος «λευκός» υγειονομικά, από κορώνα, νομός στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι την Πέμπτη που διαβάζεται το σχόλιο, να παραμείνουμε «λευκός». Κάτι σαν το Γαλατικό χωριό του Αστερίξ, το οποίο είναι το μόνο που αντιστέκεται στον Ρωμαίο κατακτητή. Και αν οι Γαλάτες έχουν το μαγικό φίλτρο που τους βοηθά, εμείς έχουμε, μάλλον, την απουσία τουρισμού εγχώριου και από το εξωτερικό που μας κρατά «λευκούς». Άλλωστε, τράνζιτ περνούν Βούλγαροι και Ρουμάνοι που κατεβαίνουν από Νυμφαία, ενώ και να έχουν κορώνα, έτσι που ταξιδεύουν με κλειστά παράθυρα και κλιματισμό, αλλού τον μεταφέρουν. Μικρός ο ρόλος των εμβολίων, στα οποία άλλωστε είμαστε πίσω. Το δικό μας μαγικό φίλτρο είναι η απομόνωση και το πίνουμε δεκαετίες τώρα.
Σχεδόν ζούμε το «In Time»
Ορυμαγδός ενημέρωσης για το πως θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι και πως θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολίου. Λες και πρόκειται εξετάσεις διδακτορικού στο Καίμπριτζ. Εντωμεταξύ στα καφενεία των …εφήβων της τρίτης ηλικίας, από την πρώτη ημέρα όλοι σκαναρίστηκαν και μπαινοβγαίνουν με την ησυχία τους στον καφενέ. Ε, ναι, γιατί, εκεί τα έσοδα είναι συγκεκριμένα η εφαρμογή του μέτρου συμφέρει. Αλλού, όπου περιμένουν τις καλοκαιρινές αρπαχτές. Όλα φαντάζουν δύσκολα και ανεφάρμοστα. Πάντως και αυτό το ιδιότυπο φέις κοντρόλ στην είσοδο των καταστημάτων, έχουμε αφήσει πίσω και την αξιοπρέπεια και την δημοκρατία. Τόσο μάλιστα έχουμε «ξεχάσει» αυτές τις έννοιες, που στην αρχή γινόταν λόγος και για έλεγχο της αστυνομικής ταυτότητας. Και όλα αυτά, όταν με την εισαγωγή του τσιπ στο χέρι μας, όλα θα ήταν πανεύκολα και γρήγορα. Έτσι όπως πάει το πράγμα, το τσιπ του διαόλου, να δείτε που σε λίγο κάποιοι θα το θεωρούν λύση για τον κορώνα, αλλά και γενικότερα. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Γιατί μήπως δεν το ζούμε ήδη; Ή μήπως δεν έχετε δει την ταινία «In Time» του 2011; Άσε που εκεί είχαν μόνο τα λεφτά στο τσιπ, ενώ θα μπορούσαν να έχουν ιατρικό ιστορικό, ταυτότητα, άδεια οδήγησης, τα πάντα όλα. Λέτε;
Η κινητικότητα φουντώνει το κορώνα
Δεν είναι δύσκολο να απαντηθούν οι περισσότερες από τις απορίες-ερωτήσεις σχετικά με την εξέλιξη του κορώνα στην χώρα μας και σε άλλες με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, αν έχουμε κατά νου την κύρια αιτία εξάπλωσης του υιού, που είναι η κινητικότητα. Και όπου υπάρχει κινητικότητα, υπάρχουν και συνωστισμός και συγχρωτισμός. Προφανώς το καλοκαίρι στην Ελλάδα η κινητικότητα είναι μεγάλη, αν προσθέσουμε και τους τουρίστες με την μετάλλαξη Δέλτα, έχουμε το αποτέλεσμα που σήμερα μας προβληματίζει. Βέβαια, στη χώρα μας έχουμε και το παράδοξο ο καθένας που έχει εξουσία, να λέει και να κάνει το κομμάτι του, έχουμε και την «βαριά» βιομηχανία του τουρισμού που πρέπει να δουλέψει για να μην πεινάσουν πολλοί που εργάζονται 5-6 μήνες και βγάζουν το εισόδημα της χρονιάς, οπότε δεν είναι να απορούμε γιατί πήραν φωτιά τα μπατζάκια μας. Όχι πως στον υπόλοιπο κόσμο πάνε καλύτερα τα πράγματα, αλλά πολλές χώρες υπολείπονται σε κινητικότητα, ενώ έχουν καλύτερη ενημέρωση προς τους πολίτες και κυρίως, έχουν αληθινή ενημέρωση. Εμάς, μια μας φταίνε οι ηλικιωμένοι, μετά οι νέοι, μετά οι μεσήλικες, μετά τα κορωνοπάρτυ, οι ανεμβολίαστοι, οι ακούρευτοι, οι αμακιγιάριστες και πάει λέγοντας. Από την αρχή μέχρι σήμερα, ήταν στον αέρα η πολιτική ενημέρωσης του κόσμου και θα συνεχίσει να είναι.
«Δυο γαϊδάρων άχυρα» δεν μπορούμε να μοιράσουμε
Ήρθε ο Άδωνις Γεωργιάδης για να μας λύσει τα προβλήματα του ΕΣΠΑ και της μη επιστρεπτέας. Λοιπόν, σκεφτείτε λίγο… Τόσο μεγάλη η αποτυχία μας αυτοδιοικητικά και επιμελητηριακά, ώστε στην Αθήνα καταφύγαμε και τούτο διότι, δεν μπορούσαμε να μοιράσαμε δυο γαιδάρων άχυρο. Και να πεις πως κλωτσούσαν οι γάιδαροι… Αν δεν μπορείς στα εύκολα, πως να τα καταφέρεις στα δύσκολα; Βέβαια, ενώ δεν κλωτσούσαν οι γάιδαροι, «κλωτσούσαν» οι αρμόδιοι, καθώς ήταν και θέμα εξουσίας και ποιος θα μοιράσει το χρήμα, κυρίως δε το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον ταβλά με τα κουλούρια. Αλλά, το πολιτικό συμπέρασμα είναι πως καλά κάνει η επαρχία της Αθήνας και δεν δίνει ούτε πόρους, ούτε αρμοδιότητες, αφού όταν τα έχουμε, αποτυγχάνουμε παταγωδώς.