Ο καθαρισμός των παραλιών από τα μικρά (ή μεγαλύτερα) σκουπίδια δεν είναι και η πιο εύκολη δουλειά, και συχνά επαφίεται στα χέρια εθελοντών- ωστόσο, αυτό ίσως να αλλάξει χάρη στη ρομποτική τεχνολογία, αν κρίνει κανείς από το ρομπότ BeBot.
Όπως γράφει το New Atlas, το BeBot αναπτύχθηκε από την Poralu Marine και την 4ocean ως ένας τρόπος καθαρισμού ακτών με ελάχιστη παρέμβαση στα οικοσυστήματά τους.
Η συλλογή απορριμμάτων από ανθρώπινα χέρια αποδίδει καλά αποτελέσματα, μα πρόκειται για μια κουραστική και έντονη δουλειά. Από την άλλη πλευρά, οχήματα με ερπύστριες μπορούν να καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση, μα καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα ή προκαλούν ζημιά στο τοπίο.
Το BeBot υιοθετεί μια πιο διακριτική προσέγγιση: Το εν λόγω ηλεκτρικό ρομπότ λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και μπαταρίες και ελέγχεται μέσω τηλεχειρισμού από άνθρωπο χειριστή, σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων. Μπορεί να σκάβει μέχρι και 10 εκατοστά στην άμμο και να συλλέγει κομμάτια πλαστικού και άλλα σκουπίδια- ακόμα και πολύ μικρά, όπως αποτσίγαρα, καπάκια κλπ.
Το ρομπότ μπορεί να καθαρίζει μέχρι και 3.000 τετραγωνικά μέτρα παραλίας ανά ώρα περίπου, ανάλογα με την τοπογραφία, ενώ μπορεί να λειτουργεί και σε περιοχές όπου υπάρχει δυσκολία κίνησης, χάρη στο «έξυπνο» σύστημα ερπυστριών του. Οι δημιουργοί του προσβλέπουν σε μεγάλο εύρος χρήσεων- από ξενοδοχεία σε εθνικά πάρκα, γήπεδα του γκολφ κ.α.
Προς το παρόν δοκιμάζεται από την 4ocean στις παραλίες της Φλόριντα, ενώ υπάρχουν και σχέδια για αποστολή στη Χαβάη.
https://www.naftemporiki.gr/story/1756994/bebot-rompot-katharismou-paralias