Η CCCP ζει και βασιλεύει (στην Ελλάδα)
Και είπε ο Έλλην πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, πως το κράτος θα επιδοτεί, για ένα τρίμηνο, ουσιαστικά μια κρατική εταιρεία την ΔΕΗ, πληρώνοντας μέρος του λογαριασμού των πελατών της, ώστε αυτοί να μη νοιώσουν την αύξηση, εκτιμώντας πως θα ακολουθήσουν και οι ιδιωτικές εταιρείες, πάροχοι, μειώνοντας τις τιμές τους για να μην χάσουν πελάτες. Και ακόμη να τον καλέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το πως επιδοτεί κρατική εταιρεία, αυτό γίνεται στην πράξη, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό. Προφανώς δεν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο πρωθυπουργός, καθώς στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει το μοντέλο της CCCP, με τον μεγάλο τιμονιέρη να κάνει ότι θέλει, να δίνει έργα όπου θέλει, να λέει ότι θέλει, έχοντας εξασφαλίσει πως είναι στο απυρόβλητο το δημοσιογραφικό και ακαταδίωκτος γενικώς. Και δεν είναι μόνο ο παρόν …τιμονιέρης, σχεδόν το σύνολο των πολιτικών που κρατούσαν, κατά το παρελθόν, το τιμόνι της χώρας, έτσι κυβέρνησαν, με πολιτικές CCCP, όντας σε μια χώρα με καπιταλιστική οικονομία. Όσο για τα όσα άλλα ειπώθηκαν στη ΔΕΘ και θα ειπωθούν από όλους σχεδόν τους πολιτικούς, το χειρότερα δεν είναι τα ψέματα, καθώς αυτά τα αποφεύγουν, αλλά οι μισές αλήθειες, ο διφορούμενος λόγος, οι πολλές αλήθειες, ώστε ο καθένας να διαλέγει την δική του και να πορεύεται. Αυτή ήταν η πρακτική του ορίτζιναλ μεγάλου τιμονιέρη, στην ορίτζιναλ CCCP. Προσοχή, δεν κρίνονται πολιτικά-οικονομικά συστήματα, αλλά ο τρόπος εφαρμογής τους. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, δεκαετίες τώρα, έχοντας καπιταλιστική οικονομία, εφαρμόζουμε κανόνες Σοβιετίας. Την βλέπουμε την προκοπή μας.
Κάντο, αν μπορείς, όπως το πάρκο και την πλατεία
Μάλιστα, κρίνοντας ο Ποπολάρος από την αποδοχή που είχαν οι σχολιασμοί για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κομοτηνής, προτείνει στην δημοτική αρχή, να κάνει όπως με το πάρκο και την πλατεία, να δώσει τον λόγο στους δημότες να υποδείξουν λύσεις-τροποποιήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο, καθότι με το πάρκο και την πλατεία, ήταν περιορισμένες οι επιλογές (οι αυτονόητες και χωρίς φαντασία ή πραγματικής ανάγκης, περισσότερο πράσινο, πεζοδιάδρομοι, σιντριβάνια… Άσε που αυτές, το πιθανότερο είναι να μην εφαρμοστούν, ή να εφαρμοστούν προτάσεις ενός αρχιτεκτονικού γραφείου. Ενώ για το κυκλοφοριακό, όσοι καταλαβαίνουν την ζωή της πόλης και τις ανάγκες της, θα προτείνουν λύσεις αποτελεσματικές, μπορεί και καινοτόμες για την δημοτική αρχή, αλλά πασιφανείς για τους περισσότερους δημότες. Στη φωτογραφία που συνοδεύει το σχόλιο, φαίνεται πως τα «στρογγυλά» είχαν θέση στην Κομοτηνή πριν από πολλά χρόνια, αλλά αν κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί την ζωή της πόλης στην οποία κατοικεί, ούτε να ασκήσει αποτελεσματική διοίκηση μπορεί, ούτε να δώσει λύσεις. Αν βάλουμε και τις δεσμεύσεις από συμφέροντα κοινωνικών συντεχνιών, τότε ασκεί απλή διαχείριση και ο τόπος μένει πίσω.
Αναμνηστικές είναι οι φωτογραφίες, όχι οι δόσεις
Να, πως λέμε ότι βγάλαμε μια αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία στα γενέθλια του παππού, έτσι τώρα θα λέμε κάναμε την αναμνηστική δόση εμβολίου για τον κορώνα, όπου αναμνηστικός στην ιατρική και δη για εμβολιασμό, σημαίνει επαναληπτικός. Έτσι, δεν κάνουμε την δόση για να την θυμόμαστε, αλλά επαναλαμβάνουμε τον εμβολιασμό. Και άντε τώρα μιλάνε για τις ευπαθείς ομάδες, αύριο όμως θα μας πουν για τους άνω των 60 και μετά, ποιος ξέρει, για όσες ηλικίες ακολουθούν. Χωρίς, βεβαίως, να γνωρίζουμε, πόσο χρονικό διάστημα μας καλύπτουν οι δυο δόσεις που κάναμε ως τώρα, ούτε φυσικά, τι είδους ανοσία θα έχουμε με την …αναμνηστική δόση.
Ποια παιδεία δήμαρχε…
Εντάξει, αλλά αν ο δήμαρχος Κομοτηνής, με το μήνυμα του για τη νέα σχολική χρονιά, πιστεύει ακόμη πως το σχολείο παρέχει σήμερα παιδεία, μάλλον δεν έχει καταλάβει σε τι τέλμα έχει περιέλθει στην Ελλάδα η εκπαίδευση. Η πολιτεία έχει από καιρού αφήσει κατά μέρος την παιδεία, μέσω της εκπαίδευσης, και απόδειξη είναι πως ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας, της κακιάς ώρας, πράττει «στου κασίδη του κεφάλι». Απλά μέχρι τώρα περιορίζαμε την ανεργία των νέων με το να τους βάζουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς προγραμματισμό για το τι είδους επιστήμονες χρειάζεται η χώρα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο εν δυνάμει επιστήμονες και να βγαίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Ήρθε και η κυβέρνηση του Κούλη και με πάθος προωθεί την ιδιωτική εκπαίδευση και πάλι όμως με αυτοσκοπό ένα πτυχίο, το οποίο θα μπει σε μια κορνίζα. Και μετά να ασχοληθεί με ότι θα του προσφέρει εισόδημα.
Αν είσαι πολιτικός, κάνε τον πολιτικό
Η Ισπανία θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και θα περικόψει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικού στο 0,5%, από 5,1% που είναι σήμερα, στο πλαίσιο των μέτρων συγκράτησης των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Αντιθέτως στην Ελλάδα, «τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις διεθνείς τιμές». Μα για αυτό είστε πολιτικοί και μάλιστα εκλεγμένοι, για να κάνετε κάτι και όχι να μιλάτε καθημερινά για τον κορώνα, ξεπερνώντας και τους τηλεμαιντανούς ακαταδίωκτους γιατρούς.