Προκαταβολή από το επίδομα θέρμανσης ίση με το ποσό που εισέπραξαν πέρυσι θα λάβουν περισσότερα από 700.000 νοικοκυριά τα οποία την περίοδο 2020-2021 ανήκαν στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Αλλά και οι νέοι, οι οποίοι θα υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται έως το τέλος του έτους.
Η πλατφόρμα “myΘΕΡΜΑΝΣΗ” θα ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου και σε πρώτο στάδιο θα υποβάλλονται αιτήσεις έως τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στους απαιτούμενους ελέγχους ως προς την κάλυψη των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων των αιτούντων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης με βάση την οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας τοποθετείται έως τις 10 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση και τα τιμολόγια για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, καυσόξυλων ή βιομάζας αλλά και για τη χρήση φυσικού αερίου ή υγραερίου.
Πρώτοι χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα δουν οι περίπου 707.000 περσινοί δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» έως το τέλος Νοεμβρίου. Στη συνέχεια τα χρήματα που εισέπραξαν πέρυσι θα τα λάβουν ως προκαταβολή μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ανεξάρτητα αν έχουν προχωρήσει σε αγορά καυσίμων. Όσοι την εισπράξουν θα πρέπει να υποβάλλουν τα τιμολόγια προκειμένου να καλύψουν το ύψος της προκαταβολής. Αν το τελικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται να λάβουν είναι μεγαλύτερο, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε μία ακόμα εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Παράλληλα θα «τρέχει» η διαδικασία και για τους νέους δικαιούχους, οι οποίοι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες μετά και τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα (έως 10 Νοεμβρίου) και οι νέοι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου. Για να εισπράξουν όμως το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται θα πρέπει να καταθέσουν τα τιμολόγια αγορών. Στη συνέχεια, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό του επιδόματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης φέτος διπλασιάστηκε και θα φθάσει τα 168 εκατ ευρώ. Η διαδικασία υποβολής τιμολογίων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της θερμαντικής σεζόν (δηλαδή τον Απρίλιο 2022) προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιαίτερα όσοι κάνουν χρήση φυσικού αερίου που έχουν μηνιαία κατανάλωση.
Οι αλλαγές
Για την περίοδο 2021-2022 οι βασικές αλλαγές εντοπίζονται :
-στη βάση υπολογισμού του επιδόματος η οποία αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, το λεγόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας” και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρα. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από 10% που ίσχυε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.
-στο ελάχιστο ποσό επιδόματος, το οποίο αυξάνεται σε 100 ευρώ από 80 ευρώ και στο μέγιστο ύψος επιδόματος το οποίο φτάνει πλέον τα 750 ευρώ από τα 650 ευρώ πέρυσι.
-στη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων καθώς διαμορφώνεται :
– σε 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τον άγαμο
– σε επιπλέον 3.000 ευρώ (από 2.000 ευρώ) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο για π.χ. για ένα ζευγάρι με 2 παιδιά σε 26.000 ευρώ από 24.000 ευρώ.
-στη διεύρυνση των περιουσιακών κριτηρίων. Τα όρια συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα αυξάνονται από 130.000 σε 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και από 250.000 σε 300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Ραλλού Αλεξοπούλου