LIFESTYLE

Ποιος καφές είναι πιο ήπιος για το στομάχι: Από ελαφρώς, ή από έντονα καβουρδισμένους κόκκους;

Σας δημιουργεί ερεθισμούς ή καούρες στο στομάχι σας ο καφές; Αν ναι, δεν είστε μόνοι.

Μελέτες δείχνουν ότι πάρα πολλοί βρίσκουν ότι ο καφές που προτιμούν γευστικά, τους προκαλεί κάποιου είδους αναστάτωση στο στομάχι.

Μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry δείχνει μια απλή λύση: να προτιμάτε καφέ από έντονα καβουρδισμένους κόκκους.

Πιο ήπιος για το στομάχι ο καφές από πιο καβουρδισμένους κόκκους

Η μελέτη αναφέρει ότι ο σκούρος καβουρδισμένος καφές είναι πιο ήπιος για το στομάχι σε σχέση με εκείνον από πιο ανοιχτόχρωμους, λιγότερο καβουρδισμένους κόκκους.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές από έντονα καβουρδισμένους κόκκους παράγει ένα συστατικό, που εμποδίζει τη συσσώρευση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι.

“Αυτή η ανακάλυψη πρόκειται να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από ευαισθησία στον καφέ”, είπαν οι δρ. Veronika Somoza από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία και δρ. Thomas Hofmann από το Technische Universität MÜnchen στη Γερμανία, που πραγματοποίησαν την μελέτη.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, οι ερευνητές πήραν ανθρώπινα κύτταρα που ρυθμίζουν την έκκριση οξέος στο στομάχι και τα εξέθεσαν σε διαφορετικούς τύπους καφέ:

  • κανονικό
  • σκούρο καβουρδισμένο
  • μέτρια καβουρδισμένο
  • χωρίς καφεΐνη
  • χαμηλής οξύτητας

Διαπιστώθηκε ότι τα κύτταρα αντιδρούν διαφορετικά σε διαφορετικά επίπεδα ψησίματος των κόκκων καφέ. Οι πιο ψημένοι κόκκοι παρήγαγαν ροφήματα καφέ με χαμηλότερες ποσότητες οξέος.

καφέςΔιαφορετικού επιπέδου καβούρδισμα στους κόκκους καφέ

Η καφεΐνη και δύο φυτικές ενώσεις είναι τα βασικά συστατικά που διεγείρουν την παραγωγή περισσότερων οξέων σε όσους πίνουν καφέ. Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια άλλη ένωση που είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτή η ένωση, που ονομάζεται N-methylpyridinium (NMP), δημιουργήθηκε καθώς οι κόκκοι καφέ καβουρδίστηκαν. Όσο περισσότερο ψήνονταν, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της NMP.

Μάλιστα, ο σκούρος καβουρδισμένος καφές βρέθηκε να περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα NMP από τα επίπεδα καβουρδίσματος, ανάλογα με την ποικιλία του κόκκου του καφέ και την μέθοδο ψησίματος.

Οι ερευνητές επισήμαναν την πολύ καλή δουλειά που γίνεται για τους καφέδες που διατίθενται στην αγορά ως χαμηλής οξύτητας, ή “πιο ήπιοι για το στομάχι”. Οι παραγωγοί αυτών των ποικιλιών καφέ συνήθως επεξεργάζονται τους ωμούς κόκκους καφέ με ατμό ή άλλους χημικούς διαλύτες, όπως ο οξικός αιθυλεστέρας και το διχλωρομεθάνιο, πριν περάσουν στο καβούρδισμα. Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι μέθοδοι μειώνουν τα επίπεδα των ενώσεων που παράγουν οξύ στο στομάχι.

Πηγές: https://medienportal.univie.ac.athttps://www.eurekalert.orghttps://www.sciencedaily.comhttps://www.comunicaffe.com

φωτό: iStock

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος