υ στη Γροιλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά την Ανταρκτική, και το λιώσιμό του αυξάνει το ύψος της στάθμης της θάλασσας. Η αύξηση της στάθμης αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα αφού υπάρχει κίνδυνος όχι απλά να πλημμυρίσουν νησιωτικές και παράκτιες περιοχές σε όλο τον πλανήτη αλλά κυριολεκτικά να βυθιστούν.
Επιστήμονες τεσσάρων κρατικών ερευνητικών ινστιτούτων της Δανίας μελέτησαν δορυφορικά δεδομένα από την περίοδο 2002-2021 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αυτή την εικοσαετία στη Γροιλανδία έχουν λιώσει περίπου 5,100 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου. Η ποσότητα του νερού από αυτό το λιώσιμο θα μπορούσε να βυθίσει τις ΗΠΑ σε βάθος μισού μέτρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές η απώλεια των πάγων της Γροιλανδίας αυτά τα 20 έτη έχουν οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 1,2 εκατοστά που είναι μεγάλη αύξηση.
Η μελέτη δείχνει ότι οι πιο έντονες απώλειες πάγων στη Γροιλανδία συμβαίνουν στις περιοχές κοντά στις ακτές όπου οι πάγοι συρρικνώνονται με ταχύ ρυθμό και τελικά πέφτουν στη θάλασσα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πάγοι στις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας. Σύμφωνα με μελέτη της NASA το νερό που βρίσκεται κάτω από τους πάγους έχει αποκτήσει υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το νερό αυτό να συμβάλει πολύ στο λιώσιμο των πάγων οι οποίοι δέχονται τις… επιθέσεις ζέστης τόσο από την ατμόσφαιρα όσο και από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας με τον υπάρχοντα ρυθμό του λιώσιμου των πάγων στη Γροιλανδία στο τέλος του αιώνα η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα είναι 7-13 εκατοστά εξέλιξη με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα όσο και στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αν λιώσει το σύνολο των πάγων στη Γροιλανδία η στάθμη της θάλασσας στον πλανήτη θα αυξηθεί περίπου επτά μέτρα κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο των νησιωτικών περιοχών και μεγάλο μέρος της στεριάς της Γης θα βουλιάξει με ότι αυτό συνεπάγεται. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία παρουσίασε μια μελέτη στην οποία αναφέρεται αναφέρεται ότι η Γροιλανδία έχει χάσει 3,500 δισεκατομμύρια τόνους πάγων την τελευταία δεκαετία.