ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να ξέρετε για φάρμακα, φαγητό, καφέ πριν τις εξετάσεις αίματος

Skilled focused young phlebotomy technician applying a tourniquet to a female patient arm for venipuncture
Πόσες ώρες πρέπει να είστε νηστικοί πριν δώσετε αίμα. Τι μπορεί να συμβεί αν πιείτε καφέ. Τι ισχύει για τα φάρμακα που παίρνετε ή θα χρειαστείτε εκτάκτως.

Οι γιατροί συνιστούν να πηγαίνουμε για εξετάσεις αίματος με άδειο στομάχι, διότι ό,τι πίνουμε και ό,τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματά τους. Ισχύει όμως αυτό για τα πάντα, ακόμα και για τη σόδα ή το μεταλλικό νερό; Και τι γίνεται αν κάποιος ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Τις απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα δίνει ο οικογενειακός ιατρός Dr. Timothy Tramontana, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Πόσες ώρες πρέπει να είμαι νηστικός πριν από τις εξετάσεις αίματος;

Τυπικά, πρέπει να κάνετε τις εξετάσεις αίματος αφού παρέλθουν 10-12 ώρες από την τελευταία φορά που φάγατε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είθισται να γίνονται νωρίς το πρωί. Με αυτό τον τρόπο θα μείνετε νηστικοί τις ώρες που ούτως ή άλλως δεν τρώτε.

Όλες οι εξετάσεις αίματος γίνονται με άδειο στομάχι;

Οι εξετάσεις αίματος που συνήθως πρέπει να γίνονται με άδειο στομάχι είναι η γενική αίματος και οι βιοχημικές που ελέγχουν, μεταξύ άλλων:

  • Τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος
  • Τα λιπίδια αίματος (π.χ. ολική χοληστερόλη, καλή ή HDL χοληστερόλη, κακή ή LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)
  • Την ηπατική λειτουργία (π.χ. έλεγχος των ηπατικών ενζύμων, της χολερυθρίνης και των πρωτεϊνών)
  • Τον σίδηρο, το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ κ.ά.

Μπορώ να πιώ νερό πριν δώσω αίμα;

Μπορείτε να πιείτε όσο νερό θέλετε, αρκεί να είναι σκέτο. Να αποφύγετε πριν τις εξετάσεις αίματος τα νερά με γεύσεις ή/και με ανθρακικό,  καθώς και το τσάι και τα αφεψήματα βοτάνων. Μετά την αιμοληψία, μπορείτε να πιείτε ό,τι θέλετε.

Μπορώ να πιώ σκέτο καφέ πριν την αιμοληψία;

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία είναι διουρητική. Αν διεγείρει την αποβολή υγρών από τον οργανισμό σας, μπορεί να επηρεάσει κάποια αποτελέσματα των εξετάσεών σας. Επομένως, μέχρι να δώσετε αίμα δεν πρέπει να πιείτε καφέ. Περιορισθείτε στο σκέτο νερό.

Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου πριν τις εξετάσεις αίματος;

Μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο ή μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, εκτός κι αν ο γιατρός σας πει να το αποφύγετε. Οπωσδήποτε πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό που σας συνιστά τις εξετάσεις, για κάθε φάρμακο, διατροφικό συμπλήρωμα (π.χ. βιταμίνη) και βότανο που παίρνετε, διότι μπορεί κάποιο απ’ όλα να επηρεάσει τα αποτελέσματά σας. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, αν πρέπει να παίρνετε τα φάρμακά σας με γεμάτο στομάχι.

Πάντως, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι τα φάρμακα που λαμβάνονται καθημερινά (π.χ. τα αντιθρομβωτικά ή τα φάρμακα για την πίεση) δημιουργούν προβλήματα τις εξετάσεις αίματος. Για παν ενδεχόμενο, όμως, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Σε περίπτωση απροόπτου (π.χ. αιφνίδιος πονοκέφαλος) δεν βλάπτει να πάρετε ένα απλό παυσίπονο. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώστε σχετικώς τον γιατρό στο μικροβιολογικό εργαστήριο.

Τι θα συμβεί αν ξεχαστώ και φάω κάτι ή πιώ καφέ;

Ιδανικά πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό, για να μην υποβληθείτε αδίκως στις εξετάσεις αίματος. Αν πάντως το ξεχάσετε κι αυτό και τα αποτελέσματα βγουν φυσιολογικά, πιθανότατα έχετε πολύ καλή υγεία. Αν, όμως, τα αποτελέσματα βγουν παθολογικά, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας. Μάλλον θα χρειαστεί να επαναλάβετε τις εξετάσεις – αυτή τη φορά, με τον σωστό τρόπο.

Φωτογραφία: iStock

https://www.iatropedia.gr/ygeia/ti-prepei-na-kserete-gia-farmaka-fagito-kafe-prin-tis-eksetaseis-aimatos/152576/

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος