ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη

Στη Βουλή συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, στην οποία απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υπουργό τόνισε: «Σε μια χρονική περίοδο που ο κόσμος στη Θράκη δεν αντέχει άλλη πίεση από το βάρος που ασκεί η ακρίβεια, που στην κυριολεξία γονατίζει τα νοικοκυριά. Δυστυχώς επανέρχεται ως φάντασμα η εξόρυξη του χρυσού, που θεωρούσε ότι την είχε ξορκίσει, για να του φορτώσει νέα πρόσθετα βάρη και πίεση.

Η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης με επιστημονικά δεδομένα να απορρίψει το 2018 την έγκριση 16 ερευνητικών γεωτρήσεων για χρυσό στην περιοχή των Σαπών αμφισβητήθηκε με ένδικα μέσα από την εταιρεία χρυσού.

Με τη δύναμη που αυτή διαθέτει και την δική σας πολιτική ενθάρρυνση, με την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ το 2020 ζητά να ακυρωθεί η αρνητική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης και με νέα του απόφαση να συμμορφωθεί και μάλιστα μέχρι το Σεπτέμβρη. Αποφάσεις, βέβαια, που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα αισθήματα των τοπικών κοινωνιών. Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Σας καταθέτω για τα πρακτικά της Βουλής τις ομόφωνες καταδικαστικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Μαρωνείας-Σαπών, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, της ΠΕΔ ΑΜΘ και την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ, για να αντιληφθείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης και πού κινδυνεύουν να οδηγηθούν τα πράγματα.

Κύριε υπουργέ, το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι εταιρείες χρυσού, αλλά τι κάνετε εσείς ως κυβέρνηση. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ετεροβαρή σύμβαση με την Eldorando  για την Χαλκιδική σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Σας ρώτησα πέρυσι τον Ιούνιο για την εν λόγω έγκριση. Έχω την απάντηση σας «Το αίτημα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της αξιολόγησης. Διερευνάται η αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ και υπάρχει και η απόφαση του ΣτΕ». Τι μηνύματα στέλνετε;

Σας θυμίζω ότι υπάρχει εγκεκριμένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της ΑΜΘ από το 2018, που αποκλείει την εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στην περιοχή. Θα το λάβετε υπόψη σας ή θα το αγνοήσετε;

Ακόμη θα στηρίξετε την απορριπτική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακ.Θράκης ή θα πάρετε αποστάσεις κρυπτόμενοι  πίσω από τις αποφάσεις του ΣτΕ;

Και κυρίως κύριε υπουργέ θα σεβαστείτε την καθολική, ανεξαρτήτου  κομματικής τοποθέτησης, θέληση των κατοίκων της περιοχής, αναλαμβάνοντας από την πλευρά σας μια σαφή πολιτική δέσμευση, ότι δεν θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη Θράκη; Εκτός και αν έχει αθετηθεί  η δέσμευση που ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι «εφόσον δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, δεν θα προχωρήσουν οι εξορύξεις». Περιμένω μια σαφή πολιτική απάντηση».

Με την απάντησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας όχι μόνο απέφυγε να δώσει μια σαφή πολιτική απάντηση αρνητική κατά της εξόρυξης χρυσού, αλλά με όσα ανέφερε δημιούργησε μεγαλύτερη ανησυχία. Με τις αναφορές του πως «όλες οι ανθρωπογενείς δράσεις  μπορούν να προχωρήσουν εφόσον συμβάλλουν στην τοπική κοινωνία, εφόσον προστατεύεται το περιβάλλον,  δημιουργούνται θέσεις εργασίας και προάγεται η κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία», άφησε σαφώς ένα ανοιχτό παράθυρο στην εξόρυξη χρυσού. Ενώ νωρίτερα επέλεξε να κάνει αντιπολίτευση στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτοντας όμως ότι η απορριπτική απόφαση για τις 16 ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή των Σαπών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγινε επί περιόδου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βασίστηκε στο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο που είχε εγκριθεί το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε με έμφαση: «Σας άκουσα να αποδίδετε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτοντας ότι η απορριπτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγινε επί περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βασίστηκε στο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο του 2018, το οποίο εσείς αμφισβητείτε ότι αποκλείει ρητά την εξορυκτική δραστηριότητα».

Απευθυνόμενος στον υπουργό ανέφερε «χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι ανάμεσα στην απορριπτική απόφαση της αποκεντρωμένης το 2018 και στην απόφαση του ΣτΕ το 2020 που ζητά να ανακληθεί η απόφαση της διοίκησης μεσολάβησαν δυο γεγονότα. Το ένα είναι η προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ . Να σας θυμίσω ποιο είναι το δεύτερο, επαναλαμβάνω ανάμεσα στο 2018 και το 2020. Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2019 που ανακοίνωσε με επίσημο τρόπο ότι θα επεκταθούν οι εξορύξεις του χρυσού στην περιοχή της Θράκης. Να σας θυμίσω τι ακολούθησε λίγους μόνο μήνες μετά; Η απόφαση του ΣτΕ που ζητά ανάκληση της απορριπτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και εσείς ισχυρίζεστε ψευδώς ότι ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σας άκουσα, δεν είπατε επί της ουσίας τίποτα για την απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης. Σας ρωτώ ευθέως θα την στηρίξετε; Ή αποτελεί εμπόδιο και θέλετε να απαλλαγείτε από αυτήν μέσω του ΣτΕ;

Επίσης θα σεβαστείτε το Περιφ. Χωροταξικό Πλαίσιο, που αποκλείει ρητά τις εξορύξεις χρυσού; Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία διαβάζω ακριβώς τι προβλέπει για τις εξορύξεις χρυσού: «Με αυτά τα δεδομένα οι δραστηριότητες που θέτουν συνολικότερα ζητήματα ως προς την αναπτυξιακή φυσιογνωμία περιοχών και δημιουργούν ζητήματα ευρύτερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει να αποκλείονται». Το λέει ρητά και κατηγορηματικά.

Οι πολίτες της περιοχής αντιλαμβάνονται τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού, γιατί μία τέτοια δραστηριότητα ακυρώνει όλα τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή ιδιαίτερα σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμό. Οδηγεί σε υποβάθμιση μια εθνικά κρίσιμη περιοχή, όπως η Θράκη.

Γιατί οι εταιρείες θα πάρουν μέσα σε 20 χρόνια το χρυσό και θα αφήσουν στις τοπικές κοινωνίες να διαχειριστούν τα τοξικά απόβλητα των ενώσεων του κυανίου.

Σας ζητώ για άλλη μία φορά να πάρετε μία σαφή και ξεκάθαρη θέση για το αν ή όχι θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα. Σας κατέθεσα τις ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας. Εσείς θα αναλάβετε τις ευθύνες σας ή θα κρύβεστε πίσω από αποφάσεις που εσείς οι ίδιοι με την πολιτική σας προκαλείτε, όπως αυτή του ΣτΕ;»

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος