Ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας καταθέτει σήμερα η παράταξη της «Σύμπραξης Προοπτικής», το οποίο θα συμβάλλει θεαματικά στην μείωση του ενεργειακού κόστους στον δημοτικό προϋπολογισμό ανακουφίζοντας παράλληλα τους δημότες από τα ακριβά τέλη.
Πρόκειται για προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από τον επικεφαλής της παράταξης κ.Αντώνη Γραβάνη ήδη πολλά χρόνια πριν, όπως η αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Σε συνέχεια της πρότερης πρωτοβουλίας του, που οδήγησε το 2010 στην τοποθέτηση των πρώτων φωτιστικών LED στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, σε πιλοτικό επίπεδο, αποτελώντας μάλιστα τότε μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες πανελλαδικά.
Η πρόταση την οποία επαναφέρουμε σήμερα επικαιροποιημένη, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα σύγχρονα δεδομένα, αφορά:
- Στην εγκατάσταση φωτιστικών LED σε όλο το δίκτυο ευθύνης του Δήμου
- Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων
- Στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτιρίων
- Στην πιλοτική μετατροπή σχολείων σε βιοκλιματικά
- Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων ευθύνης του Δήμου Κομοτηνής.
Ο Δήμος Κομοτηνής δυστυχώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην χώρα σε εξοικονόμηση ενέργειας, με το κόστος να επιβαρύνει τους Δημότες και εντός ενεργειακής κρίσης να κινδυνεύει με «χρεωκοπία». Ενδεικτικό είναι ότι για τα σχολεία η Δημοτική αρχή έχει κηρύξει άτυπη «στάση πληρωμών» στη ΔΕΗ, όπου χρωστάει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με παραδοχή του Δημάρχου.
Ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πολύ καθυστερημένος και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και αν κρίνουμε την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής στην ολοκλήρωση έργων, ενδεικτικά αναφέρουμε έργα όπως οι κόμβοι, τα ανοιχτά γήπεδα και άλλα, αντιλαμβανόμαστε ότι θα αποτελεί ακόμη μία υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα. Επιπλεόν, στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ο Δήμος Κομοτηνής δεν αξιοποίησε τις προσκλήσεις της περιφέρειας για ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτιρίων, εκτός από μία περίπτωση.
Ενώ την ίδια περίοδο, πολλοί Δήμοι έχουν υλοποιήσει ή εγκρίνει χρηματοδοτήσεις για παρόμοια έργα, όπως Κοζάνης, Γλυφάδας, Τρικάλων, Θέρμης, Αλμυρού, Φαρσάλων, Αλεξανδρούπολής, Ξάνθης κ.α. ενώ η υφιστάμενη δημοτική αρχή δεν έχει ολοκληρώσει καμία σοβαρή πρωτοβουλία εξοικονόμησης ενέργειας, παρά μόνο σχετικά με τον οδοφωτισμό έχει επιλέξει την λύση της αποσπασματικής αντικατάστασης «ανά γειτονιά».
Ωστόσο πρόκειται για πρακτική που αποδεικνύεται λανθασμένη καθώς:
- Η εγκατάσταση διαφορετικών τύπων φωτιστικών δημιουργεί προβλήματα στην συντήρηση αλλά και διαφορετικές απαιτήσεις στην ενδεχόμενη αλλαγή τους που τον αναγκάζει να αναζητήσει διαφορετικό σε κάθε περίπτωση προμηθευτή, αυξάνοντας παράλληλα και το κόστος της αποθήκευσής τους.
- Εμποδίζει την αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών μέσω των οποίων θα μπορούσε να έχει ακόμα και την απομακρυσμένη διαχείριση τους, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως δημιουργώντας την δυνατότητα της “real time” παρέμβασης για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων
- Ενισχύει την αισθητική «ρύπανση» της πόλης
Χαρακτηριστικά τα κόστη λειτουργίας το 2021, προ της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης, όπου για τις ανάγκες κάλυψης ΜΟΝΟ του οδοφωτισμού του ο Δήμος Κομοτηνής προέβλεψε δαπάνη της τάξεως του 1.150.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το αντίστοιχο ποσό στον Δήμο Ξάνθης ανήλθε στις 270.000 ευρώ και στον Δήμο Αλεξανδρούπολης στις 730.000 ευρώ, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς. Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Κομοτηνής παρέχει στους δημότες χαμηλής ποιότητας φωτισμό σε γειτονιές και οικισμούς. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού, ο Δήμος Κομοτηνής θα πληρώσει πάνω από δύο εκατομμύρια για τον οδοφωτισμό το 2022.
Ένας σύντομος υπολογισμός αρκεί, ώστε να καταδείξει την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και βούλησης, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας προς όφελος των οικονομικών του Δήμου και τελικά προς όφελος των ίδιων των πολιτών. Ή σε άλλη περίπτωση, τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ομολογία κακοδιαχείρισης, από πλευράς της υφιστάμενης διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής.
Αναγνωρίζοντας τη δύσκολή οικονομική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών σύννομων με την υποχρέωσή τους για μείωση τουλάχιστον κατά 10%, οφείλουμε να υιοθετήσουμε δύο βασικές στρατηγικές που αφορούν, στην βέλτιστη χρήση των ήδη περιορισμένων πόρων, αλλά και στην δημιουργία στρατηγικού σχεδιασμού με κύριο στόχο την εξασφάλιση εσόδων τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Άλλωστε ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει «οχυρωθούμε» απέναντι και στις μακροπρόθεσμες σύγχρονες προκλήσεις η χρονική διάρκεια των οποίων, όπως διαφαίνεται θα ξεπεράσει αυτήν της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης.
Η ενεργειακή κρίση βρήκε τον Δήμο Κομοτηνής ανοχύρωτο, καθιστώντας την τοπική κοινωνία «όμηρο» της ισχύουσας λογικής «πληρώνουμε περισσότερο και επιβαρύνουμε το περιβάλλον περισσότερο». Λογική που μπορεί να εκφράζει την διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής αλλά όχι και την πλειοψηφία των Κομοτηναίων.