ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι συμβαίνει με το σπέρμα των ανδρών. Γιατί απορρίπτεται ο 1 στους 2 από τις τράπεζες σπέρματος

Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη σε χώρες της Δύσης για τη διαδικασία επιλογής των κατάλληλων υποψηφίων για δωρεά σπέρματος. Τι λένε οι ερευνητές

Η δωρεά σπέρματος δεν είναι τελικά τόσο απλή διαδικασία όσο ακούγεται. Μία νέα, διεθνής μελέτη αποκαλύπτει ότι λιγότεροι από 4 στους 100 άνδρες που προσφέρονται να γίνουν δωρητές, παρέχουν τελικά ένα δείγμα που θα χρησιμοποιηθεί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι υπόλοιποι είτε αλλάζουν γνώμη και υπαναχωρούν, είτε απορρίπτονται από τις τράπεζες σπέρματος, αναφέρουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Human Reproduction.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση δεδομένων από 11.712 άνδρες. Οι άνδρες αυτοί προσφέρθηκαν την περίοδο 2018-2019 να γίνουν δωρητές σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες σπέρματος του κόσμου. Η τράπεζα αυτή δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ και Δανία. Τα ευρήματα προέρχονται και από τις δύο χώρες.

Η έκβαση της προσφοράς τους «αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η δωρεά σπέρματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Allan Pacey, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. «Δεν είναι μια απλή διαδικασία που τελειώνει σε λίγα λεπτά. Απαιτεί δέσμευση και εμπεριέχει πολλές και τακτικές εξετάσεις. Έχει επίσης ισόβιο αντίκτυπο στον δωρητή, εάν γεννηθούν παιδιά από το δείγμα που θα προσφέρει».

Τα ευρήματα

Όπως έδειξε η μελέτη, σχεδόν οι μισοί άνδρες υπαναχώρησαν πριν καν φτάσουν στην δωρεά σπέρματος. Άλλοι από αυτούς απέσυραν την προσφορά τους και άλλοι έπαψαν να απαντούν στις κλήσεις από την τράπεζα. Κάποιοι έπαψαν να παρευρίσκονται στα προγραμματισμένα ραντεβού. Και μερικοί δεν επέστρεψαν ποτέ τα ερωτηματολόγια που έπρεπε να συμπληρώσουν.

Περισσότερο από το 17% απορρίφθηκαν για ιατρικούς λόγους. Κάποιοι από αυτούς έπασχαν από κάποιο πρόβλημα υγείας. Άλλοι ήσαν φορείς κάποιου γενετικού νοσήματος. Μερικοί έπασχαν από λοιμώδες νόσημα το οποίο δεν μπορούσε να ιαθεί.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα προβλήματα αυτά ανέδειξαν οι διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι άνδρες πριν από τη δωρεά σπέρματος.

Περισσότεροι από ένας στους δέκα άνδρες (το 12%) απορρίφθηκαν λόγω των απαντήσεων που έδωσαν σε ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους. Πάνω από το 11%, εξ άλλου, απορρίφθηκαν επειδή το σπέρμα τους ήταν φτωχής ποιότητας.

Μόλις το 3,8% ολοκλήρωσαν τη δωρεά σπέρματος, με το σπέρμα τους να καταψύχεται και τελικά να χρησιμοποιείται. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στη Δανία (ξεπέρασε το 6,5%) απ’ ό,τι στις ΗΠΑ (1,03%).

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι μόνο οι τέσσερις στους δέκα υποψήφιοι δωρητές σπέρματος ήταν πρόθυμοι να παραιτηθούν από το δικαίωμα της ανωνυμίας, εάν γεννιόταν παιδί από το σπέρμα τους. Στη Βρετανία είναι παράνομο να χρησιμοποιηθεί σπέρμα από άνδρα ο οποίος δεν θα θελήσει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του σε τέτοια περίπτωση.

Εισαγωγές σπέρματος

«Εξ όσων γνωρίζουμε, η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη για τη δωρεά σπέρματος που έχει γίνει εκτός Κίνας», δήλωσε ο Dr. Pacey. «Δεδομένου ότι η Βρετανία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις εισαγωγές σπέρματος από ΗΠΑ και Δανία, πρέπει να κατανοήσουμε τη διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλων δοτών και τα κριτήρια απόρριψης των ανδρών».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης & Εμβρυολογίας (HFEA), σχεδόν οι μισές δωρεές σπέρματος στη χώρα γίνονται από τράπεζες σπέρματος στις ΗΠΑ και τη Δανία.

Φωτογραφία: iStock

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος