Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΤΙΑ) συμβαίνει όταν συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζονται για λίγα λεπτά ή ώρες και μετά εξαφανίζονται.
Ακριβώς όπως ένα εγκεφαλικό, τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν ξαφνικά.
Έρευνα δείχνει επίσης ότι το 10-18% των ΤΙΑ καταλήγουν σε κανονικό εγκεφαλικό εντός 90 ημερών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 31% των ασθενών που υπέστησαν υποτροπιάζον εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 90 ημερών από το πρώτο TIA δεν είχαν ζητήσει ιατρική βοήθεια μετά από εκείνο το TIA.
Προειδοποιητικά σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου
Σχεδόν τα μισά από τα εγκεφαλικά επεισόδια σε αυτά που ακολουθούν ένα TIA συμβαίνουν μέσα σε δύο ημέρες. Για τον λόγο αυτό, το TIA περιγράφεται συχνά ως “προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο”.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- πτώση προσώπου στην μία πλευρά
- αδυναμία να σηκώσετε και τα δύο χέρια και να τα κρατήσετε εκεί λόγω αδυναμίας ή μουδιάσματος
- μπερδεμένη ακαταλαβίστικη ομιλία ή αδυναμία ομιλίας
- πλήρης παράλυση στην μία πλευρά του σώματος
- ξαφνική απώλεια όρασης, θολή όραση ή διπλή όραση
- ίλιγγος
- σύγχυση
- προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού
Οι παράγοντες κινδύνου για TIA περιλαμβάνουν:
- οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή ΤΙΑ
- ηλικία ατόμου 55 ετών και άνω
- υψηλή πίεση αίματος
- διαβήτης
- κάπνισμα
“Η σίγουρη διάγνωση ενός ΤΙΑ είναι δύσκολη, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς έχουν επιστρέψει στην κανονική τους λειτουργία μέχρι να τους συμβεί”, δήλωσε ο δρ. Hardik P. Amin, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής στο νοσοκομείο Yale New Haven και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Πώς να ξεχωρίσετε ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο από το εγκεφαλικό
Οι ειδικοί διαχωρίζουν το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο από άλλες καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα, όπως το χαμηλό επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οι επιληπτικές κρίσεις και οι ημικρανίες.
Οι ειδικοί συνιστούν αξονική τομογραφία κεφαλής χωρίς σκιαγραφικό για να αποκλειστεί η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία ή οι άλλες καταστάσεις που “μιμούνται” τα συμπτώματα ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου. Ωστόσο, σημειώνουν ότι έχει περιορισμένη χρησιμότητα σε ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.
Σημείωσαν ότι η μαγνητική τομογραφία θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για τη διάκριση ενός ΤΙΑ από το εγκεφαλικό και ότι θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων για καλύτερα αποτελέσματα.
Περίπου το 40% των ασθενών με συμπτώματα TIA λαμβάνουν διάγνωση εγκεφαλικού από τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας.
Οι ερευνητές έγραψαν ότι εάν υπάρχει διαθέσιμη μαγνητική τομογραφία, μπορεί να παραλειφθεί μια αξονική τομογραφία χωρίς σκιαγραφικό.
Για τη συνέχεια, συνιστούν εξετάσεις αίματος για τον αποκλεισμό παθήσεων όπως χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή λοιμώξεις και για έλεγχο καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της υψηλής χοληστερόλης.
Συνιστούν, επίσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα για την αξιολόγηση του καρδιακού ρυθμού και αξιολόγηση από νευρολόγο εντός 48 ωρών έως μίας εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Εγκεφαλικό μετά από παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο: Τα σημεία αξιολόγησης του κινδύνου
Για την αξιολόγηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από TIA, οι ειδικοί συνιστούν την κλίμακα ABCD2, η οποία αξιολογεί τον κίνδυνο εγκεφαλικού σύμφωνα με τα ακόλουθα:
- ηλικία
- πίεση αίματος
- κλινικά χαρακτηριστικά (συμπτώματα)
- διάρκεια συμπτωμάτων
- κατάσταση διαβήτη
Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com
φωτό: iStock