Έκκληση στους πολίτες να μην πετούν τα σκουπίδια τους κοντά σε φωλιές πελαργών απευθύνει η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Ελένη Μακρυγιάννη με αφορμή ένα θλιβερό περιστατικό όπου νεογέννητος πελαργός κατάπιε σκοινί το οποίο τυλίχθηκε στο ποδαράκι του με δυσάρεστες συνέπειες.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό και επειδή οι πελαργοί για να χτίσουν τη φωλιά τους βρίσκουν ακόμη και σφουγγαρίστρες ή κούκλες που τα μαλλιά τους είναι μαλακά, τα ανεβάζουν στη φωλιά και όποιο άλλο σκουπίδι εντοπίσουν, αντικείμενα που μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες για τη ζωή των νεοσσών.
«Πρέπει να μάθουμε τι πετάμε και πως τα πετάμε προσέχοντας να τα τοποθετούμε σε χώρους που δεν θα έχουν πρόσβαση τα πουλιά τόνισε με έμφαση η κυρία Μακρυγιάννη επισημαίνοντας ότι σήμερα το Δέλτα του Έβρου, είναι γεμάτο από σκουπίδια που έρχονται από μακριά ,από τα οποία κινδυνεύουν τα προσφιλή σε μας πουλιά, με τα οποία γενιές ανθρώπων στα χωριά του Έβρου έχουν μεγαλώσει.
Απολογιστικά η κυρία Μακρυγιάννη ανέφερε ότι η φετινή χρονιά για τους πελαργούς τα γνωστά λελέκια στον Έβρο ήταν καταπληκτική , η αναπαραγωγική περίοδος ήταν πολύ καλή τόσο που στο Ευρωπαϊκό χωριό των πελαργών που είναι ο Πόρος υπάρχουν σήμερα 19 φωλιές με πολλά πελαργάκια σε σχέση με 12 που ήταν πέρυσι στις Φερες υπάρχουν 41 φωλιές από 30 πέρυσι ενώ αύξηση είχαμε και στις φωλιές στο Τυχερό .
Το 2024 είναι το έτος της Ευρωπαϊκής καταγραφής των πελαργών όπου θα φανεί η αυξητική τάση που υπάρχει σε σχέση με το 1960 όπου υπήρξε χαρακτηριστική μείωση .
Σε όλο τον νομό υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό των νεοσσών ανά φωλιά και αυτό ίσως να οφείλεται στην αφθονία φαγητού που υπάρχει ή στις καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην Αφρική όπου ξεχειμώνιασαν, όπως και στην Ισπανία μια χώρα που τα πάει πολύ καλά με του πελαργούς.
Αυτή την εβδομάδα οι δακτυλιώσεις των πελαργών συνεχίζονται , μάλιστα τα τελευταία 10 χρόνια δακτυλιώθηκαν 400 πελαργοί η ζωή των οποίων παρακολουθείται ώστε να συγκεντρώνονται χρήσιμες πληροφορίες για αυτούς.
Μέσω αυτών διαπιστώθηκε φέτος ότι είχαμε 9 επανευρέσεις πουλιών τα οποία επέστρεψαν και έκαναν φωλιά στο ίδιο μέρος εκτός από έναν που έκανε την φωλιά στα Λουτρά Της Απολλωνίας στη Θεσσαλονίκη.
Σ ένα ακόμη σπάνιο είδος πελαργού τον μαύρο, που ενδημεί στα δάση της περιοχής αρκετά ντροπαλός αφού δεν γεννά τα αυγά του μέσα σε κατοικημένες περιοχές, τοποθετήθηκαν σε μερίδα αυτών πομποί για να παρατηρήσουν τις μετακινήσεις τους.
Έξυπνα πουλιά οι πελαργοί όπως επισημαίνει η προϊσταμένη της Μονάδας η οποία μας πληροφορεί ότι τώρα είναι η περίοδος που τα μικρά ετοιμάζονται για την πρώτη τους πτήση αφού τον Αύγουστο θα εγκαταλείψουν τον τόπο μας για μέρη μακρινά.
Βέβαια κάποια δεν ταξιδεύουν πολύ μακριά γιατί το ταξίδι είναι κουραστικό και αυτό διαπιστώνεται από τους πομπούς που τους έχουν τοποθετήσει. Άλλοι πάνε στην Αφρική άλλο παραμένουν στη Νότια Τουρκία και την Ισπανία μέχρι ν ξανάρθουν εδώ.
Όλα τα στοιχεία καταγράφονται και μελετώνται στο Κέντρο Ενημέρωσης μέσα από το δαχτυλίδι που φορούν γι’ αυτό παράκληση της υπηρεσίας είναι, οποίος εντοπίσει πελαργό με δαχτυλίδι να ενημερώσει άμεσα στο 2551061000.
EΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη Μαρία Μανάκα