ΔΙΕΘΝΗ

Αιώνιες μεγαθύελλες συγκλονίζουν τον Κρόνο (βίντεο)

Είναι ο πιο εντυπωσιακός οπτικά και με το πιο ενεργό και πολύπλοκο κοσμικά σύστημα πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Γνωρίζαμε ότι ο Κρόνος έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που περιμένουν να ανακαλύψουμε αλλά η πιο πετυχημένη κατά τεκμήριο διαστημική αποστολή που έχει γίνει μέχρι σήμερα, η αποστολή Cassini που εξερεύνησε για περίπου 15 χρόνια τον άρχοντα των δαχτυλιδιών και τα δεκάδες φεγγάρια του, αποκάλυψε ένα εκπληκτικό γεμάτο εκπλήξεις διαστημικό οικοσύστημα.

Το σκάφος της αποστολής Cassini είχε εντοπίσει μεγαθύελλες στον Κρόνο οι μηχανισμοί των οποίων παρέμεναν μυστηριώδεις για τους επιστήμονες. Αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν-Αν Άρμπορ πραγματοποίησαν έρευνα για τις καταιγίδες στον Κρόνο και διαπίστωσαν ότι αυτές οι μεγαθύελλες επιμένουν για αιώνες και «ανακατεύουν» τη μεγάλου βάθους ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Ο Κρόνος θεωρούνταν μέχρι σήμερα πιο ήρεμος ατμοσφαιρικά από τον άλλο γίγαντα αερίου του ηλιακού συστήματος, τον Δία, ο οποίος φιλοξενεί για εκατοντάδες χρόνια μια καταιγίδα πλάτους 16.000 χλμ. που ονομάζεται Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα καθώς και ορισμένες μικρότερες από αυτή αλλά παρόλα αυτά γιγάντιες και έντονες καταιγίδες. Αν και η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα παραμένει η μεγαλύτερη καταιγίδα στο ηλιακό σύστημα, οι καταιγίδες του Κρόνου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι παρόμοιες με τους τυφώνες στη Γη αλλά είναι πολύ μεγαλύτερες και ισχυρότερες από αυτές στον πλανήτη μας.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις διαταραχές στην κατανομή αερίου αμμωνίας στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. «Η κατανόηση των μηχανισμών των μεγαλύτερων καταιγίδων στο ηλιακό σύστημα τοποθετεί τη θεωρία των τυφώνων σε ένα ευρύτερο κοσμικό πλαίσιο, αμφισβητώντας την τρέχουσα γνώση μας και ωθώντας τα όρια της επίγειας μετεωρολογίας», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Τσενγκ Λι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκέντρωση της αμμωνίας ήταν χαμηλότερη στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Κρόνου, υποδηλώνοντας υψηλότερο στρώμα πάγου-νέφους αμμωνίας. Περίπου 200-400 χλμ.  κάτω από αυτό, ωστόσο, οι συγκεντρώσεις αμμωνίας αυξήθηκαν. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτός ο εμπλουτισμός είναι το αποτέλεσμα της μεταφοράς αμμωνίας από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας στα κατώτερα στρώματα με τη μορφή βροχής αμμωνίας. Αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα μεγάλων καταιγίδων που μπορεί να διαρκούν εκατοντάδες χρόνια.

Η έρευνα των αστρονόμων δείχνει ότι παρόλο που ο Κρόνος και ο Δίας έχουν παρόμοιες συνθέσεις είναι εντυπωσιακά διαφορετικοί. Ενώ ο Δίας έχει επίσης διαφορές μεταξύ των στρωμάτων σε όλη την ατμόσφαιρά του, αυτές οι παραλλαγές δεν οφείλονται στη δραστηριότητα των καταιγίδων όπως συμβαίνει με τον Κρόνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των γιγάντων αερίου, ακόμη και όταν υπάρχουν ο ένας δίπλα στον άλλο στα ίδια πλανητικά συστήματα όπως συμβαίνει με τον Δία και τον Κρόνο. Η έρευνα θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες αναζητούν μεγάλες καταιγίδες σε γίγαντες αερίου εκτός του ηλιακού συστήματος.

Naftemporiki.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος