Οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών της Περιφέρειας ΑΜΘ συναντήθηκαν με τον νέο Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χριστόδουλο Τοψίδη και συζήτησαν την κατάσταση στη δημόσια υγεία που έχει φτάσει στο απροχώρητο..
Οι διαμαρτυρόμενοι φορείς υγείας εξέθεσαν τα προβλήματά τους στο νέο περιφερειάρχη, με κυριότερη την υποστελέχωση της Β/θμιας και Α/θμιας φροντίδας υγείας σε έμψυχο υλικό, πρόβλημα που υποβαθμίζει όλη τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της ΠΑΜΘ.
Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση όλων των φορέων Υγείας της ΠΑΜΘ (Υπουργείο, 4η ΥΠΕ, Περιφέρεια, Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών) όπου θα συζητηθούν τα χρόνια προβλήματα και θα αναζητηθούν τρόποι επίλυσής τους.
Οι Ιατρικές Ενώσεις της ΠΑΜΘ εξέδωσαν και κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν τα εξής:
“Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών των Νοσοκομείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου μετά την κοινή μας σύσκεψη στο Νοσοκομείο της Καβάλας στις 15/11/23 και έπειτα από την γνωστοποίηση των προβλημάτων των Νοσοκομείων μας και την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων καταλήξαμε στα εξής:
Είναι κοινή μας διαπίστωση πως το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΕΣΥ θα αποκατασταθεί μόνο με την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων συνδυασμένη με την άμεση και δραστική αύξηση των μισθών μας στα επίπεδα πρό του 2012 για να καταστεί το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους γιατρούς.
Η απαράδεκτη αποζημίωση των τριών ευρώ ανά ώρα εφημέρευσης θα πρέπει να αποκατασταθεί στα επίπεδα που αρμόζει στο έργο που προσφέρει ο εφημερεύων Γιατρός ενώ είναι κόντρα στην κοινή λογική να υπερφορολογούνται οι επιπρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιούνται από τους Γιατρούς για να μην καταρρεύσουν τα Νοσοκομεία.
Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης δημιουργούν ένα ντόμινο μετακινήσεων που επηρεάζει τα Νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας. Αποτελεί πεποίθηση μας ότι η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και θα πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι για τη διασφάλιση της.
Αφενός οι Παθολογικές κλινικές Δράμας και Ξάνθης λειτουργώντας με έναν ή δύο μόνιμους Γιατρούς βρίσκονται κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφετέρου οι μετακινήσεις Γιατρών από τα Νοσοκομεία Καβάλας, Κομοτηνής αποδυναμώνουν τις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται ενώ τους υποχρεώνουν να υπερβούν το νόμιμο όριο εφημέρευσης τους , καθώς ήδη κάνουν το μέγιστο
αριθμό εφημεριών προκειμένου να στηρίξουν τις κλινικές τους. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών καθώς οι παρεχόμενες παροχές υγείας απέχουν πολύ από αυτές που θα έπρεπε να είναι. Όσον αφορά τα προβλήματα των Νοσοκομείων μας πιστεύουμε πως το κυριότερο πρόβλημα που είναι αυτό της υποστελέχωσης εκτός των γενικών μέτρων που προαναφέραμε, συγκεκριμένα στην περιφέρειά μας μπορεί αντιμετωπιστεί με την μετατροπή του καθεστώτος όλων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ της ΑΜΘ σε άγονα. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε επιπλέον κίνητρο να καταστούν τα Νοσοκομεία μας ελκυστικά στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν.
Η μετατροπή των νοσοκομείων της ΑΜΘ σε άγονα είναι μία απόφαση που θα παρθεί και θα εκτελεστεί από το Υπουργείο Υγείας , ωστόσο πιστεύουμε ότι ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜΘ αντιλαμβανόμενος το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειάς του , δεν μπορεί να μην ενστερνιστεί το αίτημά μας. Η συμβολή του στη λήψη αυτής της απόφασης θεωρούμε ότι πρέπει να είναι καθοριστική και με τις μέγιστες πιέσεις του στην κεντρική εξουσία πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε μία νέα προοπτική στα νοσοκομεία της ΑΜΘ , ώστε να γίνουν ελκυστικά για την επιλογή τους από νέους συναδέλφους.
Επιπρόσθετα, ζητούμε από τον νέο Περιφερειάρχη και το νεοεκλεγέν περιφερειακό συμβούλιο τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων , από την περιφέρεια ΑΜΘ προς τους γιατρούς των νοσοκομείων μας , που θα ενταχθούν στο νέο προυπολογισμό της περιφέρειάς μας.
Και τούτο γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη και απλή παρατηρήτρια στην κατάρρευση του βασικού πυλώνα παροχής δωρεάν υγείας στους κατοίκους των Δήμων και των Κοινοτήτων μας.
Ήδη υπάρχουν δήμοι , που παρέχουν οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ , όπως ο Δήμος Δράμας , που χορηγεί επίδομα ενοικίου στους επικουρικούς γιατρούς του ΓΝΔράμας.
Θεωρούμε ότι το παράδειγμα του δήμου Δράμας θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι της περιφέρειας ΑΜΘ.
Επιπλέον και προσθετικά, η ίδια η περιφέρεια ΑΜΘ θα πρέπει να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για όλους τους γιατρούς ( ειδικευόμενους , επικουρικούς και μόνιμους ) όλων των νοσοκομείων της ΑΜΘ ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους γιατρούς να επιλέξουν τα νοσοκομεία μας ως τόπο εργασίας τους.
Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι γενναία και πολλαπλά , ώστε να είναι και αποτελεσματικά.
Το πλαίσιο πρότασης
Προτείνουμε
- την καθιέρωση επιδόματος ενοικίου ύψους 400 ευρώ σε όλους τους νέους γιατρούς που θα προσληφθούν από 1/1/2024 στα νοσοκομεία ΑΜΘ
- τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 500 ευρώ σε όλους τους γιατρούς , που εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα νοσοκομεία ΑΜΘ
- την πριμοδότηση με εφάπαξ ποσό 3000 ευρώ των νέων μόνιμων θέσεων , που
- προκηρύσσονται από την 4η ΥΠΕ από 1/1/2024 και εφεξής
- μέριμνα για την εργασιακή αποκατάσταση και διευκόλυνση των συζύγων ιατρών , που θέλουν να έρθουν στα νοσοκομεία μας
- μείωση των δημοτικών τελών και του τιμολογίου νερού σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ από τους δήμους κατοικίας τους .
Δυστυχώς, η κυβέρνηση κωφεύει και αρνείται να προχωρήσει σε γενναία αύξηση του μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, μέτρο που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρωση των θέσεων, που προκηρύσσονται αλλά δυστυχώς βγαίνουν άγονες.
Ζητούμε , λοιπόν, από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ να εντάξει στον προυπολογισμό της περιφέρειάς μας τα παραπάνω οικονομικά κίνητρα , τα οποία θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουμε ένα πολύ καλό δέλεαρ στους γιατρούς που θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ, ώστε να επιλέξουν ένα από τα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας.
Δηλώνουμε όλες οι Ενώσεις με μία φωνή πως οι Νοσοκομειακοί Γιατροί είμαστε ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ , που οδηγεί στην υπερεργασία και στην υπερεφημέρευση έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις που οδηγούν αφενός στην εργασιακή εξουθένωση των ιατρών και αφετέρου στην σταδιακή υποβάθμιση των
παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Ο αγώνας μας για αναστροφή της καθοδικής πορείας του ΕΣΥ θα είναι διαρκής , ενιαίος και προς πάσα κατεύθυνση. Τα έξι Νοσοκομεία της ΑΜΘ αποτελούν έναν ενιαίο Υγειονομικό χώρο. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο ένα Νοσοκομείο που να μην επηρεάζει τα υπόλοιπα, γι’ αυτό και το κάθε Νοσοκομείο το αντιμετωπίζουμε σαν Νοσοκομείο μας.
Η στήριξη του ΕΣΥ αποτελεί υποχρέωση όχι μόνο των εργαζομένων του αλλά και όλης της κοινωνίας . Η διατήρηση της βιωσιμότητας του βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης , ωστόσο περιμένουμε από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να αναλάβει δράσεις προς την κατεύθυνση, που απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες.
Κομοτηνή , 11/12/2023
Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών :
Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Θράκης (Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου)”
φωτο: gnomionline.gr