Σαν σήμερα πριν από πολλά χρόνια, το πρωί της 18ης Ιανουαρίου 1854 ήρθε στη ζωή, στο παγωμένο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, ο Τόμας Αουγκούστους Γουότσον, Αμερικανός πρωτοπόρος της τηλεφωνίας, ένα από τα πρώτα στελέχη της Bell Telephone Company, αλλά και επιτυχημένος ναυπηγός.
Ίσως ούτε και εκείνος σκεφτόταν ότι θα τα πετύχει όλα αυτά, όταν στα 14 χρόνια εγκατέλειπε το σχολείο για να εργαστεί και να βγει από τη φτώχεια. Είχε την τύχη να βρει δουλειά σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών στη Βοστώνη, όχι μόνο γιατί με αυτή έβγαζε τα προς το ζην, αλλά και καθώς εκεί γνώρισε τον επιστήμονα και εφευρέτη, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.
Άρχισε να εργάζεται με τον Μπελ στα τηλεφωνικά του πειράματα και στις 10 Μαρτίου 1876, μέσω ενός δέκτη συνδεδεμένου με καλώδιο σε ένα όργανο εκπομπής που βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο, ο Γουάτσον έγινε δέκτης του πρώτου τηλεφωνήματος στην ιστορία.
«Κύριε Γουότσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω»
Ως αποδέκτης της πρώτης τηλεφωνικής κλήσης – αν και προερχόταν ακριβώς από το διπλανό δωμάτιο – το όνομά του ήταν οι πρώτες λέξεις που ειπώθηκαν ποτέ στο τηλέφωνο. «Κύριε Γουάτσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω», είπε ο Μπελ όταν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη νέα εφεύρεση, σύμφωνα με το τετράδιο του εργαστηρίου του.
Οι εφευρέσεις
Ο Γουότσον εφηύρε τελικά πολλά αξεσουάρ για το τηλέφωνο. Προσπάθησε να φτιάξει μια συσκευή σηματοδότησης για το τηλέφωνο, γιατί κανένας χρήστης δεν μπορούσε να σταθεί κοντά στο τηλέφωνο όλη μέρα, περιμένοντας την κλήση. Στην αρχή, έφτιαξε ένα σφυρί, το οποίο έπρεπε να χτυπήσει το διάφραγμα,μετά έφτιαξε έναν βομβητή και ύστερα από δεκάδες πειράματα κατέληξε στο κουδούνισμα.
Τα δικά του επιχειρηματικά βήματα
Ο Γουότσον παραιτήθηκε από την Bell Telephone Company το 1881 σε ηλικία μόλις 27 ετών. Χρησιμοποιώντας χρήματα από τα δικαιώματα του για τη συμμετοχή του στην εφεύρεση του τηλεφώνου, ο Γουότσον δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στη γεωργία και πολύ γρήγορα πέρασε στον κλάδο της ναυπηγικής.
Το 1883 ο Watson ίδρυσε την Fore River Ship and Engine Building Company. Σύντομα άρχισε να κάνει προσφορές για την κατασκευή αντιτορπιλικών και μέχρι το 1901 η εταιρειά του είχε γίνει ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία στην Αμερική. Διατηρούσε πάντα την επαφή με τον Μπελ.
Η πρώτη κλήση μεγάλης απόστασης
Στις 25 Ιανουαρίου 1915, ο Γουότσον βρισκόταν στη λεωφόρο Grant 333 στο Σαν Φρανσίσκο για να λάβει την πρώτη διαπολιτειακή τηλεφωνική κλήση, που έγινε από τον Μπελ από το Telephone Building στην οδό Dey 15 της Νέας Υόρκης. Ο Πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον και οι δήμαρχοι των δύο πόλεων συμμετείχαν επίσης στην τηλεφωνική κλήση.
Η συνάντηση με τον γκουρού
Ο Τόμας Γουότσον ήταν παντρεμένος με την Ελίζαμπεθ Γουότσον. Αργά στη ζωή του, σε ηλικία 78 ετών, εντυπωσιάστηκε από μια συνάντηση με τον Ινδό πνευματικό ηγέτη Μέχερ Μπάμπα, τον οποίο και βοήθησε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. «Στα 78 της ζωής μου, σήμερα είναι η πρώτη φορά που έχω βιώσει τι είναι η θεϊκή αγάπη. Το συνειδητοποίησα μόνο με ένα άγγιγμα από τον Μεχέρ Μπάμπα» φέρεται να είχε πει. Αργότερα ωστόσο δήλωσε βαθιά απογοητευμένος από Μπάμπα.
Και η τελευταία κατοικία
Ο Γουτόσον πέθανε από καρδιακή νόσο στις 13 Δεκεμβρίου 1934 στη Φλόριντα. Είναι θαμμένος στο νεκροταφείο North Weymouth της Μασαχουσέτης. Ο οικογενειακός του τάφος βρίσκεται στην κορυφή και βλέπει απευθείας στο ναυπηγείο. Ήθελε να μπορεί να βλέπει και μετά θάνατον, αυτό που θεωρούσε το μεγαλύτερο επίτευγμά του στη ζωή.
πηγή: Ναυτεμπορική