Οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των μαλλιών μας και η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε και να αποτρέψουμε την τριχόπτωση. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών χρήσιμα για την τριχόπτωση και, όταν λαμβάνονται σε υπερβολική ποσότητα, μερικά μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβή.
Τριχόπτωση: Συνήθεις αιτίες
Η τριχόπτωση, που ονομάζεται επίσης αλωπεκία, είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία.
Η τριχόπτωση μπορεί να είναι φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης. Αλλά μπορεί επίσης να προκύψει και για άλλους λόγους, όπως:
- κληρονομικές γενετικές διαταραχές και φλεγμονώδεις παθήσεις
- ο καρκίνος και θεραπείες καρκίνου
- ορμονικές διακυμάνσεις
- στρες
- εγκυμοσύνη
- ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων
- ορισμένα φάρμακα
- σημαντική απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα
- πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια.
Ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, που ονομάζεται επίσης τριχόπτωση ανδρικού ή γυναικείου τύπου. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια κληρονομική πάθηση κατά την οποία τα μαλλιά αρχίζουν σταδιακά να αραιώνουν κάποια στιγμή μετά την εφηβεία.
Η τελογενής (διάχυτη) τριχόπτωση (τριχόρροια) και η γυροειδής αλωπεκία είναι άλλοι δύο συνήθεις τύποι τριχόπτωσης.
Στην πρώτη περίπτωση, η τριχόπτωση εμφανίζεται έναν έως έξι μήνες μετά από ένα σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα. Οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχολογικό στρες, σοβαρές ασθένειες, εξαντλητική δίαιτα, σοβαρή χειρουργική επέμβαση ή εγκυμοσύνη.
Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί στρογγυλά μπαλώματα στο κεφάλι που εμφανίζονται ξαφνικά. Η αιτία της είναι άγνωστη, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς.
Η ανδρογενετική αλωπεκία, η τελογενής (διάχυτη) τριχόπτωση και η γυροειδής αλωπεκία είναι τύποι τριχόπτωσης χωρίς ουλές, που σημαίνει ότι όταν πέφτουν τα μαλλιά δεν υπάρχει βλάβη στο θύλακα της τρίχας ή στο ίδιο το τριχωτό της κεφαλής. Η αναγέννηση των μαλλιών είναι δυνατή με τον χρόνο και την κατάλληλη θεραπεία. Περίπου το 73% των περιπτώσεων τριχόπτωσης εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
Ο ρόλος των βιταμινών και των μετάλλων στην υγεία των μαλλιών: Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για δυνατά και υγιή μαλλιά
Στην ανάπτυξη νέων μαλλιών παίζει ρόλο μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων που ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή μαλλιά.
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που μπορούν να συμβάλουν στην υγεία των μαλλιών περιλαμβάνουν:
- τη βιταμίνη Α
- τη βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
- τη βιταμίνη Β3 (νιασίνη)
- τη βιταμίνη Β7 (βιοτίνη)
- τη βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ)
- τη βιταμίνη Β12
- τη βιταμίνη C
- τη βιταμίνη D
- τη βιταμίνη Ε
- τον σίδηρο
- το σελήνιο
- τον ψευδάργυρο.
Αντιμετώπιση ελλείψεων μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων: Βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών;
Η κατανάλωση επαρκών βιταμινών και μετάλλων είναι σημαντική για την πρόληψη και τη διαχείριση της τριχόπτωσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν όλες τις διατροφικές τους ανάγκες μέσω μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.
Ωστόσο, εάν οι εξετάσεις αίματος δείξουν ότι έχετε ανεπάρκεια σε κάποιες βιταμίνες ή μέταλλα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα. Για παράδειγμα:
Βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των κυττάρων που εξελίσσονται σε τριχοθυλάκια. Υποστηρίζει επίσης την υγεία των οστών και το ανοσοποιητικό. Εάν έχετε απώλεια μαλλιών και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα βιταμίνης D.
Σίδηρος. Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά οξυγόνου στους θύλακες των μαλλιών, ώστε τα μαλλιά να μπορούν να αναπτυχθούν. Συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να συνιστώνται εάν έχετε απώλεια μαλλιών καθώς και έλλειψη σιδήρου που επιβεβαιώνεται από εργαστηριακές εξετάσεις. Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να είναι τοξική, επομένως τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου. Εάν έχετε και τριχόπτωση και έλλειψη σιδήρου, τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να σας βοηθήσουν.
Τα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη της βιταμίνης Α, της βιταμίνης Ε, του ψευδαργύρου, του σεληνίου, της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), της βιταμίνης Β3 (φολικό), της βιταμίνης Β7 (βιοτίνης) και της βιταμίνης Β12 για την τριχόπτωση είναι αντικρουόμενα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάτι με βάση τις εξετάσεις σας.
Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων μπορεί να είναι επιβλαβής. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α και σεληνίου, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη τριχόπτωση. Και η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α ή σιδήρου είναι τοξική. Η υπερβολική ποσότητα βιοτίνης (βιταμίνη Β7), μια δημοφιλούς βιταμίνης που βρίσκεται στα συμπληρώματα για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, μπορεί να επηρεάσει τις εργαστηριακές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της λειτουργίας του θυρεοειδούς και ορισμένων ορμονών.
Σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμινών και μετάλλων και τριχόπτωσης
Μπορεί να παρουσιάσετε απώλεια μαλλιών εάν έχετε έλλειψη σε κάποια από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι απαραίτητα για υγιή μαλλιά. Η αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων μπορεί να αποτρέψει την τριχόπτωση και να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Ωστόσο, οι ελλείψεις σε αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά σπάνια είναι η μοναδική αιτία απώλειας μαλλιών. Εάν η τριχόπτωση σας προκαλείται από άλλη υποκείμενη ιατρική πάθηση ή έναν συγκεκριμένο στρεσογόνο παράγοντα, τότε η διατροφή και τα συμπληρώματα μπορεί να μην προσφέρουν αξιοσημείωτο όφελος.
Πηγή: Harvard Health Publishing
Φωτογραφία: iStock