ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικίνδυνα δένδρα απειλούν ζωές και περιουσίες, αναγκαίος ο έλεγχος από το τμήμα Πρασίνου του Δήμου Κομοτηνής

ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

Εντός του πάρκου Αγίας παρασκευής έπεσε δένδρο το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου, ευτυχώς πρόλαβαν να απομακρυνθούν θαμώνες του αναψυκτηρίου από το σημείο της πτώσης

Φαινόμενο που επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι η πτώση δένδρων σε περιοχές δικαιοδοσίας του Δήμου Κομοτηνής. Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό έρχεται από την καρδιά της πόλης, το πάρκο της Αγίας Παρασκευής, όπου από θαύμα και χάρη στην ψυχραιμία των πολιτών, αποφεύχθηκε μία τραγωδία το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου. Το τεράστιο κλαδί ενός δένδρου που παρέχει σκιά στους θαμώνες του αναψυκτηρίου, που εκμισθώνει ο Δήμος Κομοτηνής σε ιδιώτη, κατέρρευσε και μάλιστα πάνω στα τραπεζοκαθίσματα. Ορισμένοι από τους θαμώνες που βρίσκονταν κοντά στο δένδρο, ευτυχώς, άκουσαν ένα τρίξιμο πριν την πτώση του κλαδιού και με την πρωτοβουλία των ψυχραιμοτέρων απομακρύνθηκαν εγκαίρως από τα τραπεζοκαθίσματα πριν το κλαδί πέσει και θρηνήσουμε θύματα, όπως πρόσφατα συνέβη σε υπαίθριο χώρο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην περιοχή του Λιτοχώρου Πιερίας. Μετά το συμβάν στο πάρκο Αγίας Παρασκευής τοποθετήθηκε κόκκινη ταινία οριοθετώντας τον χώρο του συμβάντος, ενώ το πρωί της Δευτέρας 29 Ιουλίου συνεργείο του Δήμου Κομοτηνής απέκλεισε το χώρο, για να τεμαχίσει και να απομακρύνει το κλαδί, με τον εκμισθωτή του αναψυκτηρίου να καταγράφει ζημιές στον εξοπλισμό του.

Το συμβάν αυτό δεν είναι μεμονωμένο, είναι όμως σίγουρα το πιο σοβαρό, καθώς συνέβη σε ένα πολυσύχναστο σημείο, όπου καθημερινά απολαμβάνουν τον καφέ τους εκατοντάδες πολίτες και παίζουν μικρά παιδιά. Ένα ακόμη συμβάν καταγράψαμε ως αυτόπτες μάρτυρες τις προηγούμενες μέρες στον παραθαλάσσιο οικισμό Φαναρίου Δήμου Κομοτηνής. Στο αλσύλλιο με πεύκα που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό μπανγκαλόου ένα τρίξιμο κινητοποίησε τους ενοίκους των παρακείμενων μπανγκαλόου. Γνωρίζοντας ότι πρόκειται για παλιά δένδρα, χωρίς καμία φροντίδα για δεκαετίες, οι ένοικοι άμεσα ειδοποίησαν όσους είχαν οχήματα κοντά στο σημείο να τα απομακρύνουν, ενώ στάθηκαν στο σημείο ενημερώνοντας όσους διέρχονται από εκεί για να πάνε στην κοντινή παραλία να απομακρυνθούν. Μετά από λίγη ώρα το κλαδί ενός πεύκου κατέρρευσε, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει κάποιος ή να προκληθεί ζημιά σε κάποιο όχημα.  Στο συγκεκριμένο αλσύλλιο, το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτελούνται εργασίες κοπής, όμως ακόμη και αυτή η παρέμβαση δεν στάθηκε ικανή για να αποτρέψει την πτώση του κλαδιού, από τα γερασμένα και αφρόντιστα δένδρα που εγκυμονούν κινδύνους για διερχόμενους παραθεριστές.

Ο Δήμος Κομοτηνής έχει παραδεχθεί εμπράκτως την ευθύνη του για τη μη σωστή συντήρηση δένδρων, όταν με κατά καιρούς αποφάσεις του αποζημιώνει πολίτες για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε οχήματα ή σε τάφους εντός δημοτικών κοιμητηρίων λόγω πτώσης δένδρων. Δύο τέτοιες περιπτώσεις απασχόλησαν τους πρώτους μήνες του 2024 την δημοτική επιτροπή Κομοτηνής υπό την προεδρεία του δημάρχου Ιωάννη Γκαράνη, με την επιτροπή να αποφασίζει την αποζημίωση δύο δημοτών με την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η διαχείριση του πρασίνου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και ο Δήμος Κομοτηνής διαθέτει τμήμα Πρασίνου με προϊστάμενο και προσωπικό που έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και συντήρηση των χώρων πρασίνου της πόλης μας, τη λειτουργία και δράση συνεργείων άμεσης ή προγραμματισμένης επέμβασης για την εκκρέμνωση κατεστραμμένων δένδρων και την φύτευση νέων σε αντικατάστασή τους. Αρμοδιότητες που δεν πρέπει να μένουν μόνο στο χαρτί, αλλά να αποτυπώνονται στην πράξη. Η πτώση δένδρου στο πολυσύχναστο πάρκο Αγίας Παρασκευής έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου στον Δήμο Κομοτηνής, που οφείλει να αναλάβει δράση για την συντήρηση του πρασίνου σε όλη την επικράτειά του, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος