Ο Γανυμήδης είναι ο πιο ογκώδης, φωτεινός και μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία αλλά και του ηλιακού συστήματος. Είναι μεγαλύτερος από τον Ερμή και τον Πλούτωνα. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι κάτω από την επιφάνεια του διαθέτει ένα μεγάλο ωκεανό πιθανώς με αλμυρό νερό. Η Γανυμήδης θα αποτελέσει στόχο της αποστολής JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που θα μελετήσει τους δορυφόρους του Δία που πιστεύεται ότι διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ο Γανυμήδης συγκλονίστηκε κυριολεκτικά από μια πτώση αστεροειδή πριν από περίπου 4 δισ. έτη προκαλώντας κατακλυσμιαίες συνέπειες στο δορυφόρο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στο δορυφόρο έπεσε ένας γιγάντιος αστεροειδής 20 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έπεσε πριν από 66 εκατ. έτη στο Μεξικό και προκάλεσε την εξαφάνιση του 80% της ζωής στη με κυριότερο γεγονός την εξαφάνιση των δεινοσαύρων η οποία οδήγησε στην κυριαρχία των θηλαστικών και την εμφάνιση του ανθρώπου.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αστεροειδής που έπεσε στον Γανυμήδη είχε διάμετρο περίπου 300 χλμ. Η πρόσκρουση αυτή δημιούργησε έναν αρχικό κρατήρα διαμέτρου 1,600 χλμ. ο οποίος γέμισε εν μέρει καθώς βράχοι και σκόνη που εκτινάχτηκαν από την τρομερή σύγκρουση επέστρεψαν στην επιφάνεια του πλανήτη.
«Οι χαρακτηριστικές αυλακώσεις που καλύπτουν την επιφάνεια του Γανυμήδη θεωρούνταν από καιρό υπολείμματα πολλαπλών ομόκεντρων δακτυλίων που δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση ενός τεράστιου διαστημικού βράχου. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πόσο μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος και τι επίδραση είχε δορυφόρο» αναφέρει ο Δρ. Ναογιούκι Χιράτα πλανητολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε στην Ιαπωνία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Ο ερευνητές αναφέρουν ότι η σύγκρουση αποσταθεροποίησε τον Γανυμήδη αναγκάζοντάς τον να αιωρείται γύρω από τον άξονά του. Η σύγκρουση σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανότατα αφαίρεσε εντελώς την αρχική επιφάνεια του Γανυμήδη επηρέασε το εσωτερικό χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τι ρόλο έπαιξε στην ύπαρξη του ωκεανού.
Ο Γανυμήδης είναι παλιρροϊακά κλειδωμένος στον Δία, που σημαίνει ότι δείχνει συνεχώς το ίδιο πρόσωπο στον γίγαντα των αερίων και η αποστολή JUICE που αναμένεται να φτάσει στο σύστημα του Δία το 2031 αναμένεται να αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον δορυφόρο.
Naftemporiki.gr