ΔΙΕΘΝΗ

Μαύρη τρύπα 200 δισ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο «στραγγαλίζει» το γαλαξία της

Με τη βοήθεια του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb ερευνητική ομάδα εντόπισε μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα η οποία προκαλεί «ασφυξία» στο γαλαξία που την φιλοξενεί. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» οι ερευνητές παρουσιάζουν την εντυπωσιακή από πολλές πλευρές ανακάλυψη τους.

Στα βάθη του Σύμπαντος σε απόσταση 12 δισ. ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ο γαλαξίας GS-10578 που είναι επίσης γνωστός ως «Γαλαξίας του Πάμπλο». Στο κέντρο του γαλαξία βρίσκεται μια μαύρη τρύπα που έχει μάζα 200 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και είναι όπως είναι ευνόητο ένα πραγματικό κοσμικό τέρας το οποίο όπως κάθε τέρας προκαλεί καταστροφές.

 

Προηγούμενες παρατηρήσεις στο Γαλαξία του Πάμπλο είχαν δείξει ότι πρόκειται για έναν «νεκρό» γαλαξία δηλαδή έναν γαλαξία που έχει σταματήσει να παράγει άστρα χωρίς όμως οι επιστήμονες να γνωρίζουν την αιτία. Οι παρατηρήσεις με το James Webb αποκάλυψαν ότι αυτή η τρομερή σε μέγεθος και δυνάμεις μαύρη τρύπα απομακρύνει μακριά από το γαλαξία τα υλικά (κυρίως το αέριο) που αποτελούν τα δομικά υλικά σχηματισμού άστρων.

«Βρήκαμε τον ένοχο. Η μαύρη τρύπα σκοτώνει αυτόν το γαλαξία και τον κρατά σε αδράνεια, κόβοντας την πηγή τροφής που χρειάζεται ο γαλαξίας για να σχηματίσει νέα αστέρια» αναφέρει ο Φραντσέσκο Ντι Ευγκένιο  αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η εξαφάνιση της ύλης

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες συνήθως κάθονται στα κέντρα των γαλαξιών απορροφώντας περιοδικά ύλη από το περιβάλλον τους μέρος της οποίας για άγνωστο λόγο δεν μπορούν να… καταναλώσουν και την αποβάλουν εκτοξεύοντας την με σχεδόν ταχύτητα φωτός, δημιουργώντας κοσμικά φαινόμενα που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι γαλαξίες.

Το πώς ακριβώς αυτές οι γιγάντιες μαύρες τρύπες επηρεάζουν σε μεγάλη κλίμακα τους γαλαξίες στους οποίους βρίσκονται παραμένει ως επί το πλείστον ανεξερεύνητο. Η νέα ανακάλυψη προσφέρει κάποια στοιχεία αυτής της αλληλεπίδρασης η οποία όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους γαλαξίες.

Naftemporiki.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος